Çevrecilerden ÇED tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Çevrecilerden ÇED tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2017 13:39

Çevrecilerden ÇED tepkisi

Haberin Devamı

Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)-HATAY Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, koruma altına alınan Hatay Dağ Ceylanı (gazella gazella), çizgili sırtlan, saz kedisi ve uzun kulaklı çöl kirpisi gibi türlerin yaşam alanına çimento, mermer fabrikası ile taş ocağı kurulması kararlarına tepki gösterdi.
Yazılı bir açıklama yapan Öğünç, koruma altındaki türlerin yaşam alanı olan Hatay'ın Kırıkhan İlçesi Suriye sınırındaki bölgede çimento fabrikası kurulması için ÇED raporu alındığını belirtti. Bölgede koruma altındaki türler varken böyle bir iznin verilmesinin imkansız olduğunu kaydeden Öğünç, bölgeye fabrika kurulursa, koruma altındaki türlerin risk altına gireceğini söyledi. ÇED raporunun asıl amacının bölgedeki hayatı korumak olduğunu ancak alınan raporla bölgedeki yaban hayatının olumsuz etkileneceğini aktaran Öğünç, "ÇED,  belli bir projenin/tesisin, çevre ve canlılar üzerindeki etkilerinin belirlendiği bir süreçtir. Bu süreçte projenin çevreye ve çevredeki canlılara olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkileri yanında sosyal sonuçları da ortaya konulur. Ayrıca sorunlara yönelik alternatif çözümleri de içeren analiz ve değerlendirmeler sunulur. ÇED'in amacı ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. Bu kapsamda bakıldığı zaman doğru bir analiz ve değerlendirme yapabilmek için en önemli aşama proje alanının kaynak değerlerini eksiksiz ve doğru belirlemektir"dedi.
Bu kadar titiz yapılması gereken ÇED raporlarının laf olsun diye hazırladığını ileri süren Öğünç, şöyle konuştu:
"Sürecin denetimcisi ve kabul makamı olan kamu kurumları da özensiz ve yetersiz olunca Dağ Ceylanı yaşama alanına planlanan çimento fabrikası projesinde bugünkü durum ortaya çıktı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, nadir ve nesillerinin tehdit altında bulunduğu için hakkında Tür Koruma Eylem Planı hazırlanan memeli türlerimizden Hatay dağ ceylanı, çizgili sırtlan,  saz kedisi ve kayalık gerbilinin ile 2017 yılı içinde belirlenen uzun kulaklı çöl kirpisinin Hatay bölgesindeki yaşam alanına kurulması planlanan çimento fabrikasının ÇED'ine onay çıkmış durumdadır. Konu ile ilgili ÇED iptal davası açmış iken şimdide aynı bölge içerisinde bir beton tesisinin ÇED'ine onay verilmiş olduğunu öğrendik. Yine bu bölge içerisinde taş ve maden ocaklarının sayılarında artış gözlenmektedir. Alana kurulması planlanan çimento fabrikası, taş ocağı ve maden ocakları gibi faaliyetler bölgedeki yaban hayatına, tarımsal faaliyetlere ve hayvancılığa telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir. İş işten geçmeden bu alanda kurulması planlanan tesislere verilen bütün ÇED olumlu raporlarının iptal edilmesi, yeni tesislere izin verilmemesi bu hassas ekosistemin korunmasını sağlayacak şekilde bölgenin Yaban Hayatını Geliştirme Sahası ilan edilmesi gerekmektedir."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!