ÇEVKO Başkanı'ndan belediyelere geri dönüşüm eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

ÇEVKO Başkanından belediyelere geri dönüşüm eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 18:35

ÇEVKO Başkanı'ndan belediyelere geri dönüşüm eleştirisi

Haberin Devamı

ÇEVRE Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla, belediyelerin büyük bölümünün ambalaj atıklarının geri dönüşümü konusunda çaba harcamadıklarını söyledi.

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, Özmüşler Şirketi'nin belediyeden aldığı ihale ile oluşturduğu Ambalaj Atıkları Toplama ve Ayırma Tesisini ziyaret eden ÇEVKO Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla, çevreye duyarlılığı için Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı'ya teşekkür etti. Atilla, ambalaj atıkları yönetmeliğine katılması gereken 1367 belediye olduğunu, bunların ancak 165'i ile çalıştıklarını söyledi. ÇEVKO'nun amacının ambalajları toplama organizasyonunu yapmak, bunu yapan belediyeler ve firmalara destek vermek olduğunu söyleyen Atilla, "2016 yılı itibariyle 624 bin ton ambalaj atığını topladık ve ekonomiye düşük maliyetli hammadde olarak kazandırdık. Bir ton kağıt dönüştürdüğümüz zaman, 20 yaşında 17 ağacı kurtarıyoruz. Kuşadası Belediyesi ile yaptığımız çalışmada kendimizi şanslı hissediyoruz. Bu bir gönüllülük meselesi değildir. Tüm belediyelerin bu çalışmalarda görev alması gerekir" dedi.

"DAHA AZ AĞAÇ KESİLİYOR"

Televizyon ve radyolarda kamu spotları ile belediye sınırlarında tahsis edilen alanlarda ve kapıdan kapıya bilgilendirmeler yaptıklarını anlatan ÇEVKO Müdürü Atilla, "ÇEVKO, ülkede başka yetkilendirilmiş kuruluşlar olmasına rağmen, Türkiye'deki tüm yetkilendirilmiş kuruluşlardan çok daha fazla ambalaj atığı geri dönüştürüyor. Sadece geçtiğimiz yıl ambalajın hammaddeye dönüştürülmesiyle 1.7 milyar Türk lirası ekonomiye katkı sağladık. Daha az ağacın kesilmesine neden olduk. Daha az elektrik kullandırdık. Daha az su kullanımına sebep olduk, daha az hammadde kullanımını sağladık" diye konuştu.

"ÇEVRE BİLİNCİ OLUŞTURULMALI"

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı da Türkiye'nin en büyük problemlerinden birinin eğitim olduğuna dikkat çekip, "Çevre bilinci oluşturmamız lazım. Cezayla kötekle olmaz. Geçtiğimiz yıl pilot bölge seçtiğimiz Ege, Türkmen, Cumhuriyet ile Bayraklıdede Mahalleleri'nde 3 bin 567 konut gezilerek ambalaj atıklarının ayrı toplanması konusunda bilgilendirme yapıldı. Evlerde, kaynağında ıslak-kuru ayrılsa, geri dönüşüm malzemeleri yemek atıklarından ayrılsa bile büyük bir başarı elde edilmiş olur. İlçe genelindeki tüm okullarda 'çevre bilinci ve geri dönüşüm" eğitimleri verildi. Bu eğitimlerin pekişmesi açısından ambalaj atığı toplama yarışması düzenlendi. En çok atığı toplayan okullarımıza tenis masası, bilgisayar, spor ekipmanları vereceğiz. Muhtarlıklarda bidonlar yerleştirip, atık yağlarını getirenlere deterjan veriyoruz. Bu çalışmalarla çevreyi koruduğumuz gibi ekonomiye de katkı sağlamış olacağız. Sürdürülebilir bir kent yaratmaya çalışıyoruz. Hep birlikte dünyayı doğayı kurtarmak için böylesi çalışmalara başlamak lazım" diye konuştu.

4 BIN 700 TON ATIK TOPLANIP, İŞLENDİ

Kuşadası'nda çevre çalışmaları kapsamında bugüne kadar ilçenin çeşitli noktalarına atık toplama için 175 kumbara, 83 kafes yerleştirildi, ofis, İşyeri ve konutlara 700 iç mekan kutusu dağıtıldı. Anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda 5 bin 663 öğrenci ile 90 eğitimciye birebir çevre ve ambalaj atığı bilgisi eğitimi verildi. Konut ve işyerlerinden toplam 13 bin 415 litre bitkisel atık yağ, 1465 kilogram atık pil toplandı. Son 1.5 yılda, 4 bin 700 ton ambalj atığı kaynağından toplanıp, ayırma tesisinde işlendi.

Latif SANSÜR / KUŞADASI (Aydın), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!