Cetizli: "Sütün çay ve gazoz kadar değerli olmasını istiyoruz"

Güncelleme Tarihi:

Cetizli: Sütün çay ve gazoz kadar değerli olmasını istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2017 17:34

Cetizli: "Sütün çay ve gazoz kadar değerli olmasını istiyoruz"

Haberin Devamı

 

Yavuz YILMAZ/ İNEGÖL (Bursa), (DHA) -Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip Üyesi Şaban Cetizli, çiğ süt fiyatına yapılan 10 kuruşluk zammın yeterliği olmadığını belirterek, sütün çay kadar değerlenmesinin gerektiğini söyledi.

Şaban Çetizli, İnegöl'de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz gün Süt Konseyinin üreticilerle, bakanlıkla ve sanayicilerle yapmış olduğu toplantıda, sütümüze 10 kuruş ilave fark geldi. Bu genel piyasaya göre yeterli. Ancak, girdi maliyetlerinin ve yem fiyatlarının yüksek oluşundan dolayı, ayrıca devletin yeme destek vermemesinden dolayı üreticimiz bu zamdan memnun değil. Gönül ister ki, süt fiyatı çay fiyatı gibi değerli olsun, bir kola ve gazoz gibi değerli olsun. Bakanlığımızla yapmış olduğumuz görüşmelerde, yeme destek çıkma ihtimali de söz konusu, ama destek çıkar ya da çıkmaz, biz bilemiyoruz. Şu an gelen zam, piyasada süt darlığından dolayı gelen ilave zamdır. Sanayici süt bulamadığı için ister istemez bu zamma kendileri destek verdi. Çünkü piyasada yeterli süt yok. Üretici ürettiği ete ya da süte destek bulamıyor. Destekleri Avrupa ile karşılaştırdığımızda, bizde Avrupa ülkelerinin 3´te 1´i ancak geliyor ama biz devletimize, hükümetimize bir şey demiyoruz. Fakat, mağduriyetimizin giderilebilmesi açısından üreticimiz adına Bakanlığımız bu konularda bilgilendiriyoruz. Ya yeme destek verirsin, aradaki açık kalksın, ya da süt fiyatları ezik kalmasın, üretici daha çok desteklensin ki üretsin. Üretmeyen bir ülke ve üretici bitmeye mahkumdur. Sayın Bakanımız geçen gün kendi de ifade etti. Biz 2002 yılında yetiyorduk şimdi niye yetmiyoruz dedi. Bu çok doğru bir cümle, bunu biz hep telaffuz ediyoruz. Bu desteklenmediğinden dolayı, değerli bulamadığından dolayı söylenen bir söz. Bu da bize ağır geliyor” dedi.

YETERLİ DEĞİL

Tarım ülkesinin kendisine yetmediğinin altını çizen Cetizli, “Ama desteklenmiyoruz, girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı bunun önlenmesi mümkün değil. Et para yaptı, eğer biz üreticimizi desteklemiş olsaydık et anlamında üretecekti. Bugün et para yaptığından dolayı inek kesimi 25-26 liraya çıktı. Ne yapsın üretici, baktı ki inek para yapıyor, kestirdi. Kestirince inek sayımız azaldı. Neticede günlük 20 milyon tonun üzerinde olana sütümüz hemen geriledi 15 milyon tonlara. Bu da açık yarattı. Bu beyanda dikkatlerinizi çekerim, kurban bayramından önce 2 sefer süt mamullerine zam geldi. Süte ise 10 kuruş zam geldi, Litresi 1.30 olan süt 1.40 oldu ama yeterli değil. Onun için biz üreticimizin desteklenmesini istiyoruz. Veya girdi maliyetlerinin düşük olmasını istiyoruz. İlgililerin bunlarla ilgili daha dikkatli davranmaları istiyoruz. Üretici doyurucu bir kâr elde edemediği sürece, desteklenmediği sürece, ne sütün önüne geçilir, ne etin önüne geçilir. Bundan dolayı üreticimiz desteklenmeli, girdi maliyetleri düşürülmeli. Aksi takdire bu süte bugün 1 Ekim´den itibaren 10 kuruş zam geldi ama Kasım ayı sonunda kesinlikle bir 10 kuruş belki de 20 kuruş zam kaçınılmazdır. Çünkü ürettiğimiz süt yeterli gelmiyor. Yeterli gelmeyince dışarıdan yarın ben inanıyorum ki, Bakanlığımız süt tozu getirmeyecektir, üreticimizin sütünün değerlenmesi açısından buna inanıyorum. Ama bu politikayı bu şekilde güderlerse sütümüz değerini bulacaktır. İnşallah yem desteği verilerek aradaki açık kapanacaktır. Üretici daha çok desteklenmeli, kendi ülkemizde kendimiz üretmeli ve kendimize yetmeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!