Cesur yürekler!

ARSAL Tüzüner telefonla aradı. Uzun süredir görüşmemiştik. "Sana Aydın Bey hakkında bir mektup yolladım. Vicdanım bana bu mektubu yazmamı emretti" dedi.

Arsal Tüzüner, basın dünyasının iyi tanıdığı bir isimdir. Bugün Türkiye’nin en büyük gazete dağıtım şirketi olan Yaysat’ı, Babıáli’nin efsanevi genel müdürlerinden olan Kemal Kınacı ile birlikte o kurmuş ve uzun süre yönetmiştir.

Yalnız Yaysat değil, Doğan Grubu’nda Medya-D Genel Müdürlüğü ve Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Üyeliği yapan Arsal Tüzüner, 1999 yılında gruptan ayrılmış, eğitim için Amerika’ya gitmiş, daha sonra Bodrum’a yerleşmiştir.

Arsal Tüzüner’in mektubunu biraz kısaltarak yayınlıyorum:

* * *

"Sayın Rahmi Turan, sevgili Rahmi Ağabey,

Aydın Doğan
hakkındaki yazını okudum ve çok duygulandım. Medeni cesaret sahibi bir yazar böyle olmalı. Fakat günümüzde, senin gibi kalemler o kadar azaldı ki... Yazını okuyunca ben de kendimi bir açıklama yapmak zorunda hissettim.

Doğan Medya Grubu’na kesilen ağır vergi cezasının tamamen siyasi olduğu herkes tarafından biliniyor. Tüm samimiyetimle söylüyorum, Aydın Bey’e bu haksızlık yapılmamalıydı. Ben onun yanında uzun yıllar çalıştım. Milliyet’in bütün reklam gelirleri, trilyonlarca lira para yıllarca elimden geçti.

Aydın Bey, vergi konularında çok hassastı. Her seferinde ’Devlete olan vergimizi son kuruşuna kadar ödemeliyiz. En ufak bir hata olmasın’ diye bizi uyarırdı. Aydın Bey’in bir defa bile yasalara saygısız davrandığını, hile yoluna saptığını asla görmedim.

Ben, Doğan Grubu’ndan 10 yıl önce ayrıldım. Hiçbir beklentim olmadığı için çok rahat konuşuyorum. Son zamanlarda gerek iktidarın, gerekse daha önce Aydın Bey’in yanında çalışmış ve ondan büyük maddi yararlar sağlamış düşük karakterli kişilerin yazdıkları ahlaksızca yazıları okuyunca kahroldum ve bu açıklamayı yapmamın vicdani bir borç olduğunu düşündüm."

* * *

"Aydın Bey’in kuralı ve bize verdiği talimatlar, her zaman kanunlara saygılı olmak ve devlete güvenmek şeklindeydi. Aydın Doğan’ın bugünkü büyük servetinde en ufak haram para olmadığının en yakın tanıklarından biriyim.

Yılların vergi rekortmeninin ve Türkiye vergi şampiyonunun vergi kaçakçısı olarak tanımlanması, gerçekten son derece üzücü ve kahredici bir olaydır. Ülkemizin değerli insanları ne kadar kolay harcanmak isteniyor?

Sayın Rahmi Turan, sevgili Rahmi Ağabey,

Bu mektubu, hiçbir komplekse kapılmadan Aydın Bey hakkında doğruları sergilediğin için sana yolluyorum. Kamuoyu gerçekleri bilmelidir diye düşünmekteyim.

Ağır vergi cezasının amacının Doğan Medya Grubu’nu, yani özgür basını yok etmek, sayıları çok azalan sizin gibi yürekli yazarları susturup gerçekleri yazmanızı engellemek olduğu açıkça görülüyor.

Oysa özgür medyaya kelepçe vurmak hiçbir yönetime yaramaz. İktidar kendi bindiği dalı kesmektedir.

Sayın Başbakan, özgür basına tahammül edemiyor ama özgür basın olmadan demokrasi olur mu?

Ben hukukçuyum. Hukukun ve demokrasinin olmadığı bir yerde hiç kimse yarınına güvenle bakamaz. Türkiye bir korku imparatorluğu haline gelmemeli ve ’Cesur yüreklerin ülkesi’ olmalıdır.

Doğan Grubu’ndaki sizin gibi bütün cesur yürekleri saygıyla selamlıyorum."

Arsal Tüzüner
Yazarın Tüm Yazıları