Çeşme'de törenle gemi batırılacak

Güncelleme Tarihi:

Çeşmede törenle gemi batırılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2017 11:07

Çeşme'de törenle gemi batırılacak

Haberin Devamı

İZMİR'in Çeşme ilçesinde, dalış turizmine kazandırmak ve balık yuvası olması için batırılması planlanan ancak çeşitli nedenlerden 15 yıldır gerçekleştirilemeyen gemi batırma hayali nihayet gerçek oluyor. Ekonomik ömrünü dolduran bir sahil güvenlik gemisi, 28 Nisan Cuma günü, Eşek Adası yakınlarında batırılacak.

Çeşme Kaymakamlığı, Çeşme Belediyesi ve Çeşme Denizciler Derneği'nin girişimleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan temin edilen ekonomik ömrünü doldurmuş bir sahil güvenlik gemisinin Çeşme Körfezi'nde batırılması için son izinler de alındı. Geçtiğimiz aylarda, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin de katkılarıyla Çeşme Ulusoy Limanı'ndaki barınağa çekilen sahil güvenlik gemisindeki söküm ve temizlik işlemleri tamamlandı. Denize zarar verebilecek bütün aksamları sökülen ve yağlardan temizlenen geminin dibine beton da döküldü. Balıkların yuva yapabilmesi için gemi içinde çeşitli büyüklerde de yuvalar oluşturuldu.

TÖRENLE BATIRILACAK

28 Nisan'da Eşek Adası yakınında batırılması planlanan gemi için tören hazırlıkları ise yoğun olarak sürdürülüyor. İzmir Valisi, Sahil Güvenlik Komutanı ve çok sayıda resmi ve sivil kurumun davet edileceği belirtilen törende, vatandaşların da izleyebilmesi için yüzlerce yat, gezi ve balıkçı teknesi de denize açılacak. Çeşme Yelken Kulübü'nden de çok sayıda yelkenci tekneleriyle törene katılacak.

"ÇEŞME TURİZMİ KAZANACAK"

Çeşme Denizciler Derneği Başkanı İsmail Porsuk ve yönetim kurulu üyeleri, batırılacak gemiye giderek son durumunu gözden geçirdi. Gemide bir açıklama yapan Porsuk, 15 yıllık hayallerinin nihayet gerçek olacağını vurgulayıp, "Son 1,5 yılda çabalar yoğunlaştı. Nihayet son imzalar da atıldı. Çeşme Kaymakamlığı ve Çeşme Belediyesi'nin girişimleri sonuç verdi. 28 Nisan Cuma günü, saat 13.00'de, büyük bir törenle gemiyi Eşek Adası yakınlarında batıracağız. Çeşme'de dalış ve deniz turizminin geliştirilmesi, ayrıca balık yuvası olması açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Balık popülasyonunun artmasını da sağlayacak. Sadece dalış turizmine değil, Çeşme turizmine ve esnafımıza da katkı sağlamasını bekliyoruz. Dalmak için Çeşme'ye gelecek olan turist, Çeşme'de konaklayacak, yemek yiyecek, alışveriş yapacak. Turizm ile ilgili herkesin kazanacağını düşünüyoruz" dedi.

"UÇAK BATIRMA GİRİŞİMLERİ DEVAM EDİYOR"

Yapay resif amacıyla üç noktanın belirlendiğini ifade eden Porsuk, "Geçtiğimiz yıl ilk belirlenen noktaya beton yapay resifler atılmıştı. Bu geminin batırılması, ikinci belirlenen noktada olacak. Üçüncü noktaya ise, donanmamızdan almaya çalıştığımız bir uçağı batırma çabalarımız var. Eğer bu uçakla ilgili izinleri alabilirsek, belirlenen üçüncü noktada da batırma işlemini gerçekleştireceğiz. O uçak da izinler alınabilirse Eşek Adası yakınlarında, gemiyi batıracağımız noktanın yarım mil ilerisinde olacak. Geminin batırılması gerçekleştirildikten sonra uçak için yoğunlaşacağız" diye konuştu.

Güneş ATAGÖZ / ÇEŞME (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!