Çeşme'de sakız fidanları toprakla buluşturuldu

Güncelleme Tarihi:

Çeşmede sakız fidanları toprakla buluşturuldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2018 11:23

Çeşme'de sakız fidanları toprakla buluşturuldu

Haberin Devamı

İZMİR Orman Bölge Müdürlüğü, 'Sakız Eylem Planı' kapsamında Çeşme Çiftlikköy'deki 130 dekarlık alana, 200 sakız fidanı dikti.

Dünyada üretimi ve ticareti Yunanistan'ın adeta tekelinde olan sakızın, Türkiye'de de üretilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2014'te startını verdiği 'Sakız Eylem Planı' kapsamında çalışmalar sürüyor. Bu çalışmaların İzmir'deki yürütücüsü olan İzmir Orman Bölge Müdürlüğü koordinesinde Menderes Orman işletme Müdürlüğü Ağaçlandırma Şefliği, Urla ve Çeşme'deki 3 sahada şimdiye kadar 10 bin sakız fidanını toprakla buluşturdu. Bu sahalardan birisi olan Çeşme Çiftlikköy'deki 130 dekarlık alana, kısa süre önce havai köklendirme metoduyla yetiştirilen 200 sakız fidanı dikildi.

Çalışmalar hakkında açıklamada bulunan İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, Çeşme Çiftliköy'de tesis edilen sahaya Sakız Eylem Planı kapsamında şimdiye kadar 1100 adet havai köklendirmeden gelen sakız fidanı, 1600 adet pistacia atlantica, 200 adet badem ve 2 bin 500 adet zakkum fidanı dikildiğini söyledi. Aybal, sakızda dışa bağımlılığımızın azaltılması, kaybolan sakız üretim kültürünün tekrar canlandırılması, yöre halkının kalkındırılması ve sakız ağacının ülkemizin uygun ekosistemlerine yeniden kazandırmaya kararlı olduklarını, 2019 yıllına kadar sürecek 'Sakız Eylem Planı kapsamında hedefin 100 bin sakız fidanı üretmek olduğunu söyledi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!