Çeşit çeşit süt

Süt, dünyanın en yararlı içeceği.

Haberin Devamı

Bu karmaşık yapılı ve bir o kadar da besleyici sıvı, bebeklikten ileri yaşlılık dönemine kadar vücudumuzun her daim ihtiyaç duyduğu maddeleri içeriyor.
Elbette insan için en yararlı süt, anne sütü. Daha ileriki dönemlerde de çeşitli hayvanların sütleri, vücudumuzun gelişmesini destekliyor, dayanıklılığını artırıyor.
Peki, hamileliğin son evresinde ve bebeğin doğduğu ilk birkaç günde üretilen sütün, anne vücudundan taşınan antikorları içerdiğini ve bunların bebeğin doğar doğmaz bağışıklık sistemini güçlendirmeye başladığını biliyor muydunuz? Bu şekilde yeni doğan bebeğiniz hastalanmadan önce hastalıklara karşı dayanıklı hale geliyor.
ınek veya koyun sütü de protein, kalsiyum ve yağdan yana oldukça zengin; deve sütü ise hayvansal sütler içinde en besleyici olanı. Soya bitkisinden elde edilen “sütün” besin değeri, inek sütüne çok yakın ama ne yazık ki ülkemizde henüz çok tutulan bir ürün değil.
Hangi türden olursa olsun, sütü günlük beslenme alışkanlığınızın bir parçası haline getirmeye özen gösterin. Bu kar beyaz sıvının mucizelerinden faydalanmayı ihmal etmeyin.

Pırasalı kaygana

Haberin Devamı

· 3 sap pırasa
· 3 adet yumurta
· 2 tepeleme yemek
kaşığı un
· 3 yemek kaşığı süt
(veya su)
· ½ paket kabartma tozu
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı kuru nane, kuru kekik
· (varsa kırmızı pul biber)
· 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı
Yıkanmış pırasaların kökünü ve sararan yapraklarını kesip atın. ırice doğrayıp, mutfak robotunda püre oluncaya kadar çekin. Sonra da derin bir kabın içine aktarın. Tuz, karabiber, kuru nane ve kekiği de serptikten sonra karıştırın.
Diğer taraftan, yumurtaları, unu, kabartma tozunu başka bir kaseye koyup üzerine sütü veya unu ekledikten sonra 1-2 dakika kadar çırparak unu iyice ezin. Bu yumurtalı karışımı sebzelerin üzerine aktarıp iyice karıştırarak harmanlayın.
Zeytinyağının yarısını 20-25 santimlik bir tavaya aktarıp yüksek ısılı ateşte kızdırın.
Pırasalı omlet karışımının yarısını yakın mesafeden kızgın yağa aktarın. Üzerlerini bir kaşıkla iyice düzelttikten sonra tavayı sık sık sallayarak omletin altını pişirin. Pişen omlet tavanın kenarlarından ayrılacaktır.
Bir tabağın tersi ya da kapak yardımıyla ters çevirip diğer tarafını da tavayı sık sık sallayarak pişirin. Geniş bir servis tabağına aktarın. Sonra kalan zeytinyağını yine aynı tavada kızdırıp, omletin geri kalanını aynı şekilde pişirip, diğer omletin üzerine koyun. Üst üste koyduğunuz omletleri pizza gibi dilimleyerek servise sunun.
Not ; ısterseniz bu omleti kabaklı da yapabilirsiniz. 3 adet orta boy kabağı rendeleyip suyunu sıkın.
Malzeme listesindeki aynı malzemeleri kullanarak kabaklı omleti hazırlayın.
Üst üste koyduğunuz omletlerin arasına tereyağı sürer gibi krem peynir sürün. Ilık olarak dilimleyip servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları