Cesaret sizinle

Bugün Ay ile Satürn arasında uyumlu etkileşim meydana geliyor.

Duyguların belirgin hale geleceğini ve gerçekçi bir tavrın ortaya çıkacağını işaret ediyor. Bugün meydana gelen olaylar karşısında sabırlı ve güçlü duygular içinde bulunmak mümkün. Böylece derinlerden yükselen ve korku uyandıran duygularla başa çıkabilir, anlamak istediğiniz ne varsa bunların üzerine cesaretle gidebilirsiniz. Üstelik bugün Venüs Kova burcuna giriyor ve evrensel bir anlayışın ortaya çıkacağını işaret ediyor. Böylece daha özgür ve daha cesur duygularla davranmak mümkün olabilecek.

Öfkenizi kontrol etmeyi öğrenin (2)

Öfkenizi kontrol etmeyi öğrenmelisiniz. Fakat kontrol etmek, baskı altına almak demek, değildir. Bir şeyi kontrol edebilmeniz için o şeyi iyi biliyor olmanız gerekir. Bilmediğiniz bir şeyi kontrol edemezseniz, sadece baskı altında tutarsınız ve bastırdığınız şey bir zayıflık anında serbest kalır. Hiç istemediğiniz bir anda ortaya çıkıverir ve kontrol ettiğinizi zannettiğiniz şey sizi kontrol etmeye başlar, demiştik.

Evet, öfkemizi baskı altına alıyoruz. Genellikle bunu çocukken ailemizden öğreniyoruz. Anne ve babalar öfkemizi göstermeyip içimize atmayı öğretiyorlar.

Aile ve içine doğduğumuz kültür, duygularımızı baskı altına almayı önerebilir ve bunun nedenlerini araştırmak bu yazının konusu değildir. Çeşitli nedenlerle öfkemizi içimizde tutmayı ve baskı altına almayı öğrenmiş olabiliriz. Ve bu durum yaşam tarzımızda bir alışkanlığa dönüşmüş olabilir. Fakat bu alışkanlık beraberinde öfke patlamalarını da beraberinde getiriyor. Yani basit ve önemsiz bir durum karşısında gereğinden fazla tepki gösterip aşırı öfkeleniyoruz. Bu sırada geçmişte biriktirdiğimiz öfkemiz de açığa çıkıyor.

Aslında karşılaştığımız durumlar içimizde öfke uyandırdığı zaman küçük ve basit kızgınlıklarımızı hafif bir şekilde ortaya koyduğumuz zaman, biriktirmemiş olacağız. Üstelik hafif tepkiler, durumun gerektirdiği kadar duygumuzu ifade ettiğimiz zaman bir kıvılcımın parlayıp sönmesi gibi öfkemiz de sönüp gidecektir.

Olaylar karşısında duygularınızı ifade etmek için gayret gösterin. İstemediğiniz durumlar olduğu zaman bunu ortaya koyun. Sizi kızdıran şey her ne ise, bunu karşınızdaki kişiye anlatın. Anlatamıyorsanız, tepki gösterin fakat tepkinizi abartmayın. Derinlerden yükselip gelen öfkenin sizi ele geçirmesine izin vermeyin.

Aslında bu önerdiğim davranış pek kolay değil. Çünkü bir kez kızmaya başladığınız zaman sizi sinirlendiren konudan uzaklaşıp eskiden kalmış ve ortaya koymadığınız, söylememiş olduğunuz pek çok şey zihninize hücum eder. Kendinizi bambaşka olayları sorgularken ve bütün bunları ortaya koyarken yakalayabilirsiniz.

O anın konusundan tamamen uzaklaştıran düşünceler ve bu düşünceleri besleyen öfke duygunuz aslında birbirini besler, büyür ve sağlıklı düşünemeyecek duruma gelirsiniz. Tabii bunun sonucunda kendinizi kötü hissedersiniz. Hatta sağlığınız etkilenir ve hasta olursunuz.

(Sürecek)
Yazarın Tüm Yazıları