Cerattepe'de mücadele sürüyor: 760 kişiyle dava dilekçesi verildi

Güncelleme Tarihi:

Cerattepede mücadele sürüyor: 760 kişiyle dava dilekçesi verildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2015 13:26

Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde maden işletmesine karşı mücadele veren yöre sakinlerine büyük destek geldi. Türkiye Barolar Birliği, TMMOB, TEMA Vakfı ve STK’lar ile değişik illerden çok sayıda vatandaşın da arasında bulunduğu 760’ı aşkın davacıyı temsil eden 61 avukat adına, ‘ÇED Olumlu’ raporunun iptali ve madencilik faaliyetlerinin durdurulması talebiyle hazırlanan 105 sayfalık dosya, bu sabah Artvin Adliyesi’ne teslim edildi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve dernek avukatlarından Bedrettin Kalın, 2013 yılında Rize İdare Mahkemesi’nin ‘ÇED olumlu’ kararını iptal ettiğini hatırlattı ve şunları söyledi:
“Danıştay’da yargılama süreci devam ederken maden şirketi yasaya, adalete ve vicdana aykırı bir genelgeye dayanarak tekrar bir ÇED raporu oluşturdu. Bu raporda, iptal edilen ÇED raporundaki eksikleri tamamlandığı iddia ediliyordu. Bu hukuken mümkün değildi. Çünkü Rize İdari Mahkemesi' ni kararında bir eksiklikten söz edilmiyordu. Karar, maden işletilmesi halinde Artvin şehir merkezinin yasal alan olmaktan çıkacağına ilişkindi. Mahkeme, maden işletmeciliği açısında belirlenmiş olan alanın uygun bir alan olmadığına karar vermişti.

Cerattepede mücadele sürüyor: 760 kişiyle dava dilekçesi verildi

Haberin Devamı

Cerattepede mücadele sürüyor: 760 kişiyle dava dilekçesi verildi
CERRATEPE’DE ÇEVRECİLERLE JANDARMA ARASINDA GERGİNLİK



Cerattepede mücadele sürüyor: 760 kişiyle dava dilekçesi verildi


CERATTEPE TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÇEVRE DAVASI OLDU


Daha sonra bir genelgeye dayanılarak çıkarılan, ‘ÇED olumu’ kararının iptali için bu sabah adliyeye başvuru yaptıklarını belirten Avukat Kalın, “Dava özellikle katılım açısında önem kazandı. Türkiye Barolar Birliği ile TMMOB’in büyük katkısı oldu. Ülkemizde çevre davalarının en büyüğü Bergama davasıdır. Bergama davası 1993 yılında 652 kişiyle açılmıştı. Bugüne kadarki en kalabalık çevre davasıydı. Bugün 760 kişiyle dava açtık. Şu anda Türkiye’nin en büyük çevre davası oldu. Artvin halkı böyle büyük bir davaya imza attı. Artvin’in yanı sıra İzmir, Ankara, İstanbul, Adana, Bursa, Muğla, Edirne, Antalya, Zonguldak, Balıkesir, Tunceli ve Yalova barolarından 61 avukat arkadaşımız bu davada görev almış oldu. 'ÇED Olumlu' raporunun iptali ve madencilik faaliyetinin durdurulması için hazırlanan 105 sayfalık dava dilekçemizi sunduk. Bugüne kadar açtığımız bütün davalarda yürütmeyi durdurma kararı aldık. Bu davamızda da yürütmeyi durdurma kararı almayı umut ediyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!