'Cep'te ÖTV 13 milyonda frenleyecek

Güncelleme Tarihi:

Cepte ÖTV 13 milyonda frenleyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2011 10:04

Vodafone Türkiye Pazarlama Bölüm Başkanı Lütfullah Kitapçı, 2011 yılında toplam cihaz satışının ÖTV artışının etkisi ile 13 milyon civarında kapanmasının beklendiğini, bu rakamın 3 milyon adedinin bir önceki yıla göre yüzde 50’ye yakın artışla "akıllı telefon"lardan oluşmasının öngörüldüğünü açıkladı.

Kitapçı, bu yıl 13 milyon adet olarak beklenen pazarın ÖTV uygulaması öncesinde yüzde 5-10'luk daha fazla satışla kapanmasının öngörüldüğünü, 2012 yılında ise yine ÖTV'nin etkisi ile cep telefonu satışlarının bu yıl ile aynı kalacağı ya da biraz altında olmasının beklenebileceğini söyledi.

Türkiye'de cep telefonu pazarının 2011 yılını değerlendiren ve 2012 öngörülerini ANKA'ya açıklayan Kitapçı, Türkiye'de cep telefonu satışlarının aylık 1 milyon adeti artık aştığını bildirdi. Araştırma şirketi GFK’nın Mobile and Smartphones raporuna göre, 2010 yılında aylık ortalama cihaz satışının 944 bin olduğunu belirten Kitapçı, 2011 yılının ilk üç çeyrek toplamına bakıldığında ise aylık ortalama cihaz satışının yaklaşık 1 milyon 166 bine ulaştığını belirterek, "Geçen yılın aynı dönemleri arasında aylık ortalama 920 bin adet olan ortalama satışlar, yıllık bazda yüzde 27 büyüdü" dedi.

"BU YILIN İLK 9 AYINDA CİHAZ SATIŞI YÜZDE 26,8 ARTIŞLA 10,5 MİLYONU BULDU"

Kitapçı, yine araştırma şirketi GFK’nın "Mobile and Smartphones" raporuna bakıldığında ise 2010 yılında toplam 11,3 milyon cihaz satıldığını belirterek, bu rakamın yüzde 18'inin akıllı telefonlardan oluştuğunu kaydetti. 2011 yılının Ocak-Eylül dönemi arasındaki ilk 3 çeyreğe (quarterda) bakıldığında, Türkiye’de toplam cihaz satışının 10,5 milyonu bulduğunu açıklayan Kitapçı, "2010 yılının aynı döneminde 8,2 milyon adet olan cihaz satışları yıllık bazda yüzde 26,8 büyüdü" dedi.

"AKILLI TELEFON PAZARI 1 YILDA YÜZDE 83 BÜYÜDÜ"

Türkiye'de kampanyaların da etkisi ile cep telefonu pazarının gittikçe büyüdüğüne işaret eden Kitapçı, bu pazarda akıllı telefonlara ilginin her geçen gün attığını, geçen yıl satılan tüm telefonların yüzde 18'inin akıllı telefonlardan oluştuğunu kaydetti. 2011 yılın ilk 3 çeyrek (Ocak - Eylül ) toplamına bakıldığında satılan akıllı telefonların yaklaşık 2,5 milyona ulaştığını, bu rakamın satılan tüm cihaz satışlarının yüzde 24'ünü oluşturduğunu bildiren Kitapçı, "2010 yılının aynı döneminde 1,4 milyon adet akıllı telefon satıldı. Bu satış rakamı, bu yılın aynı döneminde yüzde 83 büyüme gösterdi" diye konuştu.

7,4 MİLYON CEP TELEFONU AKILLANDI

Türkiye'de bu yıl akıllı telefon pazarının daha da büyüyeceğinin düşünüldüğünü söyleyen Kitapçı, Informa’nın 2011 de yayınladığı rapora göre, bu yılın sonunda Türkiye’deki akıllı telefon sahipliğinin yaklaşık 7,4 milyon adet olmasının beklendiğine işaret ederek, "Bu da Türkiye’nin 54 ülke arasından İsveç, Hollanda, Yunanistan gibi bir çok Batı Avrupa ülkesinin önüne geçerek 19. Sırada yer alması anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu. Cep telefonu pazarının 2012 yılı öngörülerini de paylaşan Kitapçı, "Informa’nın raporuna göre 2012’de Türkiye’deki akıllı telefon sahipliğinin, bu yıla oranla yüzde 54 büyüyeceği ve yaklaşık 11,4 milyon olacağı tahmin edilmektedir" ifadesinde bulundu.

"DÜŞÜK FİYATLI CİHAZ ÜRETİMİ VE KAMPANYALAR AKILLI TELEFONA ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRDI"

Akıllı telefonların sürekli olarak pazar payının arttığını, yeni alanların yanı sıra, akıllı telefonlarını değiştirenlerin de olduğunu belirten Kitapçı, bunun birkaç önemli nedeni olduğunu vurgulayarak, bu nedenleri şöyle sıraladı:

"Burada hem kampanya ile satışa sunulan operatör markalı telefonlar, hem cihaz üreticilerinin daha düşük fiyatlarla akıllı telefon üretmesi, hem de tüketicilerin daha yüksek değerdeki cihazlara ulaşma isteği var. Biz, Vodafone markalı cihazları Temmuz 2010'da pazara getirdik. Stratejik ortağımız HTC ile kampanyalar başlattık. Bu kampanyalarla ve operatör markaları telefonları ilk kez tanıtan GSM operatörü olarak, pazarda herkesin akıllı telefona erişimini kolaylaştırdık. Bizim hem süper internet deneyimini yaygınlaştırmak, hem akıllı telefona erişimi artırmak için düşük aylık sabit ücretli tarifelerimizle bile 24 ay taksitli cihaz kampanyalarımız mevcut. Son yaptığımız Vodafone Smart kampanyası ile akıllı cihazlar ayda 5 TL'ye alınabiliyordu. Bunun yanı sıra faturasız hatlar için de önemli bir kampanya başlattık ve Vodafone Smart’ı alıp ayda 30 TL yükleyen herkese her yöne SMS, dakika ve megabayt hediye ederek bu akıllı cihazlara sahip olmayı kolaylaştırdık. Böylece hem cihaz üretici ve operatörlerin yaratmış oldukları markalarla birlikte fiyatların düşmesi, hem de kampanyalarla 24 aya yayılan ufak ödemelerde bu akıllı cihazlara erişim kolaylaştı."

"TÜKETİCİ 350 İLE 600 TL ARASINDAKİ CİHAZLARI TERCİH EDİYOR"

Tüketicilerin akıllı telefon piyasasında en çok 350 ile 600 TL arasındaki telefonları tercih ettiğini söyleyen Kitapçı, "Bizim genel müşteriler dediğimiz kısımda daha çok satılan cihazlar bunlar" dedi. Türkiye'de Apple, iPhone'un yanı sıra Android işletim sistemli akıllı cihazların ön plana çıktığını belirten Kitapçı, satılan toplam akıllı cihaz sayısı satışı anlamında Nokia'nın halen en büyük paya sahip olduğunu, değer anlamında bakıldığında ise Apple ve Android işletim sistemli cihazların payının gün geçtikçe arttığını vurguladı. Türkiye'de değer anlamında akıllı telefon satışlarına bakıldığında Nokia, Samsung ve Apple’ın ilk üç sırada geldiğini belirten Kitapçı, "Daha sonra kampanya dönemine göre Vodafone markalı cihazlar ve diğer operatörlerin cihazları da pay kazanıyor. Bugün pazarda özellikle Android işletim sistemli cihazlar ve Apple iPhone tüm tüketicilerin ulaşmak istediği akilli cihazlar olarak öne çıkıyor" dedi. Hükümetin yaklaşık iki ay önce uygulamaya koyduğu yüzde 25'lik ÖTV artışı sonrasında cep telefonu pazarında bir durağanlığın yaşandığına işaret eden Kitapçı, "Tüketicilerin ÖTV sonrasında cihaz fiyatlarının nasıl olacağını anlamaya çalışmasıyla birlikte, o dönemde bir durağanlık tüm GSM pazarında yaşandı" dedi. Vodafone'un mobil internet deneyimini yaygınlaştırmak açısından daha fazla abonesini akıllı telefon sahibi yapmak istediğini söyleyen Kitapçı, "Bu anlamda hedeflerimizi değiştirmedik. ÖTV sonrasında da tüketicinin alım gücündeki değişimler aynı seviyede olmadığı için, gerek biz operatörler, gerekse cihaz üreticileri bu anlamda tüketicinin alım gücüne hitap eden cihazları yapıyor olacağız. Biz tüketicilere daha avantajlı fiyatla cihaz sunmak için sübvansiyonlar yapıyoruz. Bunlara devam ediyor olacağız" dedi.

"2012 ÖTV ARTIŞINDAN OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR"

2011 yılında GFK’nın verilerine göre cep telefonu satışlarının yılın ilk 9 ayında 10.5 milyonun üzerinde gerçekleştiğini belirten Kitapçı, 2011 yılında aylık trende ÖTV artışının da etkisiyle toplam cihaz satışının yaklaşık 13 milyon adette kapanacağını düşündüklerini söyledi. 2012 yılında akıllı telefon sahipliği oranının yüzde 40-50 oranında artmasını beklediklerini açıklayan Kitapçı, "Ancak son ÖTV artışı ve 2012 yılı makroekonomik dengelerin bu artış oranına olumsuz etki edebileceğini öngörüyoruz. Önümüzdeki yıl tahminlerimizi bu çerçevede gözden geçiriyoruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!