Cep telefonunuz ile beyninizi tazeleyin

CEP telefonları ve avuçiçi bilgisayarlar artık, beyin fonksiyonlarını geliştiren birer cihaz halini alıyor. İlk kez Las Vegas'daki Comdex Fuarı'nda tanıtılan EEGfree adlı özel cihaz ile uykusuzluk, öğrenme, stres ve motivasyon kaybı birkaç dakikada ortadan kaldırılabiliyor.

LAS VEGAS

GÜNEY
Koreli DreamFree adlı firma, dünyanın ilk cep telefonu ve avuçiçi bilgisayar ile çalışan beyin dalgası kontrol sistemini geliştirdi. EEGfree adlı cihaz, ilk kez Las Vegas'ta düzenlenen Comdex 2003 Fuarı'nda tanıtıldı. Cep telefonu ve avuçiçi bilgisayara bağlanan bir gözlük şeklindeki cihaz, gönderdiği ses dalgaları ile beynin fonksiyonlarını kontrol ediyor ve hızlı öğrenme, motivasyon, uykuya geçme ve stres kontrolü sağlıyor.

Yaklaşık 200 dolara satılan EEGfree'nin cep telefonları ve avuçiçi bilgisayarlarda kullanılan iki farklı modeli bulunuyor. Her iki model de ses ve görüntüyü birleştiren bir gözlük ve telefon veya avuçiçi bilgisayara yüklenen bir yazılımdan oluşuyor.

EEGfree gözlüğü, Neurotechnology konusunda çalışan hastaneler ve laboratuvarlarda kullanılan Electroencephalogram tekniğine sahip. Sistem beynin belli alanlarının görsel ve alfa, beta, gamma, theta ve delta adı verilen dijital dalgalar ile uyarılması üzerine kurulmuş.

Şirket ürünü ‘‘dijital beyin şarjı’’ sloganı ile satıyor. EEGfree'yi belli süreler kullanarak beynin çeşitli fonksiyonlarını geliştirmek mümkün. ABD'den FCC ve Güney Kore'den de İletişim ve Bilgi Bakanlığı Laboratuvarı onayı da almayı başaran cihazın fonksiyonları ve kullanım süreleri şöyle:

Öğrenme öncesi konsantrasyon (10 dakika).

Öğrenme kapasitesini artırma (60 dakika).

Dil öğrenmek için gerekli anlama konsantrasyonunu yükseltme (60 dakika).

Rahatlama (15 dakika).

Meditasyon (20 dakika).

Beyin tazeleme ve beyin fonksiyonlarını aktive etme (10 dakika).

Derin uykuya geçiş (30 dakika).

EEGfree'nin kullanıldığı alanlardan biri de sporcu motivasyonu. Yapılan denemeler hem bireysel, hem de takım sporlarında EEGfree kullanımının başarıya önemli katkısı olduğunu gösteriyor.

Stres altında çalışanlar da EEGfree'nin hedef kitleleri arasında. Cihaz, 10 dakikalık bir kullanım ile hem stres kontrolünü sağlıyor hem de kaybedilen motivasyonu geri kazandırabiliyor.

EEGfree'yi kıtalar arası uçuşlarda yaşanan ve zaman dilimi farkının insan bünyesinde yarattığı jet-lag adı verilen uyumsuzluğu gidermek için de kullanabilirsiniz. EEGfree'nin 30 dakikalık derin uykuya geçiş modu jet-lag etkisini en aza indirebiliyor.

İNTERNETTEN YÜKLEME

EEGfree'nin üreticisi DreamFree, cihazın fonksiyonlarını geliştirebilmek için bir de internet sitesi kurdu. Bu siteden cihazı kullanmak istediğiniz amaca yönelik özel yazılımları yükleyebiliyorsunuz. Bunun için cihazınızı bir masaüstü bilgisayara bağlamanız yeterli. Bilgisayar ile EEGfree'nin www.eegfree.com adresindeki sitesine bağlanıp, buradan istediğiniz beyin sinyallerini seçerek kullanma imkanınız var.

Bilgisayarda tek elle rahat oyun

BELKIN
firmasının geliştirdiği ve 39 dolardan satışa sunduğu bu ürün sayesinde bilgisayar oyunu meraklılarının bir eli boşalacak. Çünkü bu cihaz, özellikle klavye komutlarının sık kullanıldığı oyunların tek elle idare edilebilmesine olanak sağlıyor. Bir mouse işlevine de sahip olan cihazın üzerindeki 14 tuş istenen komutlar için programlanıyor. Böylece, kullanıcı tek eli ile en karmaşık tuş kombinasyonları ile verilen oyun komutlarını bile verebiliyor.

Teknoloji devi Comdex zor günler yaşıyor

ABD
'de Las Vegas'ta düzenlenen Comdex Fuarı, 11 Eylül saldırıları sonrasında yaşanan sürecin kurbanı oldu. Birkaç yıl öncesine kadar 1 milyona yakın ziyaretçiyi ağırlayan ve Las Vegas'ta Las Vegas Hilton'un yanındaki salonlara sığmayan fuarda geçen yıl başlayan düşüş, bu yıl kendini iyice hissettiriyor.

Bir zamanlar teknolojide en yeni ürünlerin ilk duyuru alanı olması nedeniyle dünyanın en önemli teknoloji şovu olarak kabul edilen Comdex, bu yıl Türkiye'deki bir teknoloji fuarından daha büyük değil. Bunun iki nedeni var. Birincisi 11 Eylül saldırıları sonrasında ABD'nin uyguladığı sıkı vize politikası nedeniyle pekçok firma ve ziyaretçi bu fuara gelemiyor. İkincisi ise, ABD'de son iki çeyreğe kadar yaşanan ekonomik küçülmeden en fazla teknoloji sektörünün etkilenmiş olması.

Bu yıl sadece tek bir salonu bile zor dolduran Comdex'in, önümüzdeki yıldan itibaren düzenlenmemesi büyük bir ihtimal olarak görünüyor. Fuarın, yine aynı salonlarda şubat ayında yapılan Consumer Electronics Show (CES) ile birleştirilebileceği belirtiliyor. Bu yıl fuara pek çok ülkeden olduğu gibi Türkiye'den de neredeyse hiç ziyaretçi gitmedi. Fuarı ziyaret edenler arasında tek göze çarpan isim Escort Şirketler Grubu'nun başkanı İbrahim Özer oldu. Özer, fuarın geçen yıldan itibaren zayıflamaya başladığını ve bu yıl son derece yetersiz bir görünüm sergilediğini söyledi.
Yazarın Tüm Yazıları