Cennette son durum

Güncelleme Tarihi:

Cennette son durum
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2012 00:00

Türkiye’nin tatil cenneti Antalya hava kirliliğine yenik düştü. Antalyalılara hijyen maskesi dağıtılıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin büyük bölümünde soğuk hava hüküm sürerken, nispeten bahar havasının yaşanan Antalya’da hava kirliliği ürkütücü boyutlara ulaştı. Şehrin yüksek kesimlerinden Masa Dağı’ndan çekilen fotoğraflar, kirliliğin boyutlarını gözler önüne seriyor. Antalya sokaklarından el ayak çekilip, insanlar işyerlerinden evlerine dönünce kentte nefes almak bile imkansız hale geliyor. Gün içinde düşük seyreden hava kirlilik değerleri akşam saatlerinden insan sağlığının korunması için kabul edilen sınır değerlerin 5 katına kadar ulaşıyor. 6 yıldır kentte yaşanan hava kirliliğini gündemde tutmaya çalışan Makine Mühendisleri Odası’nın Şube Başkanı Hüseyin Barut, "Antalya’nın havasının kirli olduğunu kabul etmeden yol almamız imkansız. Önce bu konuda ortak bir duyarlılığa sahip olacağız" dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA'DA HAVA KİRLİLİĞİ / Foto Galeri

6 Haziran 2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ’Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’yle Türkiye, 1 Ocak 2019’a kadar havadaki PM 10 kirletici değerini 24 saatlik ortalamada 50 mikrogram/metreküp değerine indirmeyi taahhüt etti. Aynı zamanda insan sağlığının korunması için sınır değer olarak kabul edilen bu orana ulaşmak için 1 Ocak 2014 tarihinde 24 saatlik ortalamanın 100 mikrogram/metreküp sınırına düşürülmesi ve 2019’a kadar her yıl tolerans payı sıfırlanacak şekilde yıllık olarak azaltılması öngörüldü.

HAVA KİRLİLİĞİ İÇİN HİJYEN MASKESİ DAĞITTILAR

Makine Mühendisleri Odası (TMMOB) Antalya Şubesi’nin ’Hava Kalitesi, Yaşam Kalitesi’ adlı projesi, Özdilek Alışveriş Merkezi’nde hijyen maskesi dağıtımıyla başladı.

Antalya’da yaşanan hava kirliliğine dikkat çekmek için çalışma başlattıklarını söyleyen Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, alışveriş merkezi ziyaretçilerine hijyen maskesi ve broşür dağıttı. "Temiz bir hava solumak için tüm Antalyalıları duyarlılığa davet ediyoruz" diyen Barut, çok sayıda sivil toplum örgütünden de destek aldıklarını vurguladı.

TEMİZ HAVA İÇİN DOĞALGAZ YAYGINLAŞMALI

Vatandaşlara hijyen maskesi dağıtarak artan hava kirliliğine dikkat çeken bir diğer isim ise Kepez Belediye Başkanı Ak Partili Hakan Tütüncü oldu. Tütüncü, hava kirliliğine Kepez bölgesinin yol açtığının söylenmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Hava kirliliğinin önlenmesi bakımından doğalgazın çok önemli bir faktör olduğunu söyleyen Tütüncü, "Bunun yanında tabi güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde edilmesi, alternatif enerji çeşitlerinin de hızla devreye sokulması lazım. Bununla birlikte devlet teşvikleri hızla artmakta. Yaygınlığı ve hızla kullanılırlığı açısından doğalgazın, kömürün ve diğer yakıtların yerine hızla geçmesi gerekli. Hava kirliliğini önlemek için doğalgaz kullanmayı yaygınlaştırmalıyız" diye konuştu.

Haberin Devamı

PORTAKAL KOKUSU YERİNE KÜKÜRT KOKUSU

Kepez bölgesi kadar diğer ilçe belediyelerinde de çevre kirliliği yaşandığını söyleyen Hüseyin Barut ise "Ben Lara bölgesinde oturuyorum. Evimden çıkınca artık portakal kokusu yerine kükürt kokusu duyuyorum. Başkanımın sözlerine birebir katılıyorum. Antalya’da kullanılacak katı yakıt kalitesi çok önemli" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!