Cennetin ipuçları Meyveler

Yaz bitmeden meyvelerin bereketi ve lezzetiyle şen sofralar kuralım istedim.

Haberin Devamı

Bugün iki tarifle bunu yapacağız. Biri ‘şeftalili tart’, diğeri ‘incirli salata’. Afiyet olsun...

İncirin, zeytinin, narın bolluğu, bereketi ve şifasıyla cennet meyveleri olmalarını tam bu mevsimde İstanbul’un leziz incirleriyle buluştuğumda hatırladım. Şehrin cennet olduğuna kanıt da güzelim boğazıyla beraber belki de en güzel incirlerin burada yetişmesi...
Çocukluğumdan beri pek meyveye düşkün değilimdir. Ama vişnenin benim için hep ayrı yeri olmuştur. Yerken bir saptan en çok kaç tane çıkar yarışı yapıp, yazlığın bahçeli alanlarında çekirdeklerini yiyip yiyip atmışlığım vardır. Hatta oradan çıkan vişne ağacının yavaş yavaş büyümesine şahit olduğumdan kendisiyle aramda özel de bir bağ vardır. Sanırım şimdiki çocuklara göre şanslı hissettiğimi de söyleyebilirim.

Haberin Devamı

SADE AMA KARARLI

Bunun yanında şeftalinin de hep ayrı bir yeri olmuştur. Sadeliği ama kararında olan mükemmelliği beni benden alır. Dışı tamamen kırmızı-mor olan, orta sertlikte ve kokulu şeftali pek çok şeye değer.
Kanımca incir, yıllar içinde damak zevkinin de gelişmesiyle kıymeti daha iyi anlaşılan bir meyve. Ben inciri kabuğuyla yiyenlerdenim. Herkese de tavsiye ederim çünkü aslında inciri incir yapan farklı dokuları ahenkle bir arada tutması. Hatta her bir katmanının yeme tecrübemizi katlayarak arttırdığını düşünüyorum. Kabuğunun kuzu gömleği gibi ağa benzer ve daha az tatlı dokusu, içinin ballı püresi ve tabii ki çekirdeklerin çıtırtısı adeta doğanın “Size katmerli tatlı yaptım” demesi gibi geliyor bana. Kapalı ve kendi paketi olan bir cheesecake gibi de diyebiliriz.
Biz, mutfakta bu aralar, hızlanan dünyaya uydurmaya çalıştığımız tarifler pişiriyoruz. Hızlı yapılacak, hem aklı ve gözü hem de mideyi tatmin edecek yiyecekler yapmaya çalışıyoruz. İşte bu bağlamda çok hafif ve hızla yapabileceğiniz şeftalili bir tart tarifi denedik. Bir de incirli güzel bir salata yaptık ana yemek kıvamında. Yaz meyvelerinin bereketi ve lezzetiyle şenlenmeniz dileğiyle.

Taze incirli salata

Yapılışı:
İncir çok tatminkâr bir tat olduğundan, o doyurucu yönünü öne çıkararak ana yemek kıvamında bir salata tarifi vermek istedim.
Bu tarifte sert tarafları daha fazla olduğu için 8 adet kavak inciri kullandım. Sizdeki incirler daha etliyse 6 adet yeterli. İnciri iyice yıkayın, kabuklarını soymadan dörde bölerek fırın tepsisine dizin ve üzerine 2 çorba kaşığı bal dökün. Fırınınızı ızgara modunda 200 dereceye getirin ve tepsiyi en üst rafa yerleştirin. 8-10 dakika, incirler karamelize olana kadar pişirin.
Bu sırada salatanın sosunu hazırlayabilirsiniz. 175 gram labne peynirini bir kaba alın ve 2 çorba kaşığı kremayla pürüzsüz olana kadar çırpın. İçine yarım muskat rendesi, 1 tatlı kaşığı çörekotu, 2 tutam karabiber, 2 tatlı kaşığı limon suyu, yarım çay kaşığı tuz ilave edin ve tekrar çırpın. Yıkayıp kuruladığınız iki demet rokayı sosla karıştırın. Burada ellerinizi kullanın ki sizin keyfiniz rokalara da geçsin. Her yaprağın soslanmış olduğunu en iyi bu şekilde anlayabilirsiniz.
Hazır incir varken taze ceviz de yanına çok yakışır diyerek temizlediğiniz 6 adet taze cevizi elinizle kabaca kırıp ekleyin. Bulamazsanız kurusu da hiç fena olmuyor. Ardından 8 adet galetayı yaklaşık birer santimlik parçalar halinde kabaca kırın. Hepsini karıştırın ve servis tabağına alın.
Karamelize olan incirleri fırından çıkarıp üzerine 4 çorba kaşığı balzamik sirke gezdirin. En güzel restoranda yediğinize taş çıkaracak salatanız emrinize amade. Yapımı toplamda 15 dakikanızı alacak.

Haberin Devamı

Malzemeler (4 kişilik)
2 demet roka
175 gram labne peyniri
2 çorba kaşığı krema
8 adet siyah kavak inciri veya
6 adet Yalova inciri
2 çorba kaşığı bal
6 adet taze ceviz
8 adet galeta
2 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı çörekotu
½ adet muskat
4 çorba kaşığı balzamik sirke
½ çay kaşığı tuz
2 tutam karabiber

Meyveli tart

Yapılışı:
Kaliteli bir baklava düşlediğimizde hepimizin peşinde olduğu yufkanın çıtır çıtırlığına göz kırpan meyveli bir tart tarifi bu. Vişnenin asaleti, şeftalinin sevecenliği ve bonkörlüğü insanı çok mutlu ediyor. Bu tariften esinlenerek siz de başka meyvelerle kendi versiyonlarınızı yapabilirsiniz.
Bu tartı pişirmek için mümkünse emaye bir tepsi kullanın. Emayenin, ısı iletkenliği tartın çıtır çıtır olmasında nasıl bir fark yaratıyor anlatamam. Kabuğunu soyduğunuz iki adet şeftaliyi yeniay şeklinde dilimleyin, İki çorba kaşığı pudraşeker ve erittiğiniz bir çorba kaşığı tereyağıyla karıştırın ve kenara alın. Arzu ederseniz bir çorba kaşığı viski ekleyebilirsiniz. Böylece şeftalileri sarhoş edip tatlı bir mayhoşluk elde edersiniz. Ardından 250 gram vişnenin çekirdeklerini çıkartın. Bu işlemi temiz bir firkete kullanarak hızlıca yapabilirsiniz.
Önce baklava yufkalarını güzelce tereyağlayın. Birinci kat yufkanın üzerine erittiğiniz 1,5 çorba kaşığı tereyağından fırçayla sürün ve kahverengi şeker serpin. Üzerine bir kat yufka serin, yine yağlayın ve kahverengi şeker serpin. Bu işlemi kalan 13 yaprak için de tekrar edin
Toplamda 1,5 çorba kaşığı tereyağı ve 2 çorba kaşığı kahverengi şeker işinizi görecektir. Ardından yufkalarınızı kabınıza uygun şekilde kesmeye geldi sıra. Sanki elbise patronu çıkartıyormuş gibi, dikdörtgen şeklindeki yufkaların üzerine emaye tepsinizi yerleştirin, kıvırma mesafesini de hesap ederek fazla kısmı bir bıçak veya mutfak makasıyla bir seferde kesin. Yufkaları tepsinizin tabanından biraz daha büyük kesmeniz çok önemli. Çünkü o kısımlar pişen tartınıza peşinde olduğumuz ekstra çıtırlığı verecek.
Meyveleri dilediğiniz şekilde dizin, dilimlerin ince ve kalın taraflarının birbirine yaslanması görsel olarak daha güzel oluyor. Bu aşamada tek dikkat etmeniz gereken nokta kullandığınız meyvelerin tartın her dilimine de denk düşmesi ki, her yiyen aynı keyfi sürebilsin. Meyveleri yerleştirdikten sonra tepsinin kenarında kalan fazlalıkları da pizza kenarı gibi içine kıvırın.
Tartı 190 derecede 10 dakika fırının en alt katında pişirin. Sonra çıkartın ve 1,5 çorba kaşığı pudraşekeri varsa bir elekle yoksa elle tartın üzerine serpin. Fırını ızgara modunda 200 dereceye getirin ve en üst rafta 5 dakika daha pişirin. Bu hareket meyvelerin üzerinin hafif karamelize olmasını sağlayacak.
Sıcak da soğuk da yiyebilirsiniz. Ben fırından çıktığı gibi, çıtır çıtır sesler eşliğinde masaya getirmeyi daha çok seviyorum.
Bir top dondurma veya yapmayı biliyorsanız bir pastacı kremasıyla servis edin. Doğum günü pastası için hafif ve nefis bir alternatiftir, aklınızda olsun.

Haberin Devamı

Malzemeler
(8 kişilik)

2,5 çorba kaşığı
tereyağı,
2 çorba kaşığı kahverengi şeker, 15 yaprak baklava yufkası
2 şeftali, 250 gram vişne, 3,5 çorba kaşığı pudra şekeri
1 çorba kaşığı viski veya brendi ya da sherry sirkesi (isteğe bağlı)

Yazarın Tüm Yazıları