Cenevre’de ‘istifa’ krizi

Güncelleme Tarihi:

Cenevre’de ‘istifa’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2017 00:57

Şam yönetimi, bugün Cenevre’de sürmesi planlanan Suriye’de siyasi çözüm turuna katılımını askıya aldı. Gerekçe olarak da Suriyeli muhaliflerin geçiş sürecinde Esad’ın istifasını istemelerini gösterdi. Rejim şubat ayı için planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne ise katılacak.

Haberin Devamı

SURİYE’de  çözümü öngören ve bugün başlayacak Cenevre müzakerelerinin sekizinci turuna Şam yönetimi dün katılmayacağını bildirdi. Kararı Esad rejimine yakın El Vatan gazetesi duyurdu. Rejimi temsil edecek heyetin dün sabah İsviçre’nin Cenevre kentine gitmediğini belirten gazete Şam yönetimine dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan ve Batı’nın desteklediği muhalif Yüksek Müzakere Komitesi’nin (YMK) geçen haftaki toplantısında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Suriye’de öngörülen geçiş sürecinin başında görevden ayrılmasını ön şart olarak öne sürmesini gerekçe olarak gösterdi.

TOPLANTI BAŞLAYACAK

Amerikan AP ajansı, adını vermediği bir diplomatik kaynağa dayandırdığı haberinde rejimin heyeti zamanında gelmese de müzakere turunun bugün başlamasının beklendiğini söyledi. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın yardımcısı Ramzy Ramzy geçen cumartesi Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdad ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada yeni Cenevre turunda anayasa, yönetişim, seçimler ve teröre karşı mücadelenin ele alınacağını ifade etmişti.         

Haberin Devamı

Reuters ajansına göre BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura, Suriye hükümetinin müzakere turuna katılımı konusunda yorum yapmayacağını söyledi. Birleşmiş Milletler’in desteklediği Cenevre müzakere sürecinin bu hafta Suriye hükümeti ile Riyad ve Batı’nın desteğini alan muhaliflerin katılımıyla devam etmesi bekleniyordu. Önceki gün Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin temsilciliğinden bir sorumlu, kendilerine Cenevre için herhangi bir davet gelmediğini söylemişti.                 

ULUSAL KONGRE ŞUBAT’TA

Şam yönetimi Rusya’nın himayesinde gerçekleşen ve Türkiye ile İran’ın da katıldığı Soçi sürecine ise sıcak mesaj gönderdi. Suriye Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Soçi’de yapılması planan “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi”ne katılma niyetinde olduklarını bildirdi. Rus resmi RIA haber ajansı, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenmesi planlanan “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi”nin gelecek şubat ayına ertelendiğini aktardı.

Haberin Devamı

‘SURİYE BARIŞ GÜCÜ’

Suriye krizinde Astana süreci ile kendi yaklaşımını devam ettiren Rusya’dan da bir açıklama geldi. Bir Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberinde RIA ajansı, Suriye’deki güvenlikli bölgeler için Astana’da kararlaştırılan üç garantör ülke (Türkiye-Rusya-İran) askeri yerine “Suriye Barış Gücü” oluşturulabileceğini dile getirdi. Böyle bir uluslararası barış gücünün göreve başlayabilmesi için ise Şam yönetiminin izni olması gerektiğinin de altı çizildi.

 

‘EN AZ 78 SİVİL ÖLDÜ’

Cenevre’de ‘istifa’ krizi

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rus savaş uçaklarının önceki sabah ülkenin petrol zengini Deyrizor vilayetinde bir köye düzenlediği hava saldırısında 21’i çocuk en az 53 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Gözlemevi’ne göre saldırı, Fırat Nehri’nin doğu yakasındaki Al-Shafah köyünü hedef aldı. Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, geçen pazar başkent Şam’ın doğusundaki Doğu Guta bölgesinde muhalifleri hedef alan hava ve topçu saldırılarında ise en az 25 sivilin öldüğünü bildirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!