Cenevre semalarında uçacaklar

Güncelleme Tarihi:

Cenevre semalarında uçacaklar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2002 21:36

Arif Kemal Buhara ve Arslan Öztürkmen önde gelen iki yamaç paraşütçüsü. Bu çok sevdikleri bu hobi zamanla ekmek kapıları haline gelmiş. Bu sayede yılın belki de her günü uçabiliyorlar.

Bu hafta sonu İsviçre Cenevre'de ilk kez uluslararası bir yarışmaya katılıyorlar. Red Bull Vertigo'da ikili akrobasi dalında 15 rakip takıma karşı mücadele verecekler. Cenevre gölü semalarında paraşütlerini açacak ikilinin bir de özel hareketleri var. İki paraşütün arasına Türk bayrağı açarak atlayış yapmayı planlıyorlar.

Arif Kemal Buhara (24) henüz 15 yaşındayken Türk Hava Kurumu'nun serbest paraşüt kursuna gidiyor. Sonra yamaç paraşütüne merak salıyor. 20'sinde milli takıma seçiliyor. Daha sık uçabilmek için doğup büyüdüğü İstanbul'dan kopup güney sahillerine gidiyor. Fethiye Ölüdeniz'de öğretmenliğe başlıyor.

Arslan Öztürkmen (28) de Buhara'nın uçma tutkusunu fazlasıyla paylaşıyor. 28 yaşında ve 13 yıldır yamaç paraşütünden kopamıyor. 1989'da kendi çabalarıyla yamaç paraşütü öğrenmeyi başarmış. Memleketi Adana'da bir tepeden ilk denemeyi yapmış. 1994'te yamaç paraşütünün merkezi Ölüdeniz'e gelmiş. Tam da bu sporun ticari yönünü körükleyen tandem (ikili) yamaç paraşütü ortaya çıktığı ve akrobasi gösterileri doğduğu zaman. İkilinin işbirliği de bu dönemde başlıyor. Ölüdeniz'de tanışıyorlar ve Skysports hava sporları şirketinde öğretmenlik yapıyorlar. 2000'in sonunda kaymakam ve belediye başkanının çağrısıyla Kaş'a geliyorlar. SkySports'un Kaş şubesini açıyorlar.

Arif Kemal Buhara ve Arslan Öztürkmen bu hafta sonu Cenevre'de Red Bull Vertigo yarışmasına katılıyorlar. 20'ye yakın akrobasi hareketini beş uçuş hakkı süresinde uygulamak zorundalar. Daha önce denenmemiş bir hareketi önerip yarışmada uygulamak da mümkün. Öztürkmen Red Bull Vertigo'yu dünyanın en zorlu akrobasi yarışması olarak nitelendiriyor.

Buhara 2000'de Ölüdeniz Airgames'de 40 yarışmacı arasında birinci sırayı aldı. Geçen yıl 50 kişi arasında üçüncüydü. Ancak turistleri uçurmaktan ve öğretmenlikten sporculuğa fazla vakit kalmıyor. Sponsor aramışlar ancak hangi şirkete gitseler ‘‘firmamızın Avrupa'da takımı var’’ cevabıyla karşılaşmışlar. Oysa komple bir yamaç paraşütü malzeme seti 4000 euroya kadar çıkıyor. Uzun vadede eğer sponsor bulabilirlerse Dünya Kupası'nda yarışmak istediklerini söylüyorlar. Yedi ayaktan oluşan Dünya Kupası'nın bir ayağı eylülde Erzincan'da düzenlenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!