Cemre ne zaman düşer? 2017 İlk cemre düşme tarihleri

Güncelleme Tarihi:

Cemre ne zaman düşer 2017 İlk cemre düşme tarihleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2017 09:54

Cemre ne zaman düşer sorularını yönelten vatandaşlar, bahar ayının müjdeleyicisi olan bu olayın hangi tarihlerde gerçekleşeceğini merak ediyor. Her yıl şubat ayı itibariyle meydana geldiğine inanılan bu mitolojik olay, tarihi değerlere de sahip. Sırasıyla ilk olarak hava, sonra su ve toprağa düştüğüne inanılan cemre, inanışa göre soğuk havayı kırmaktadır. Peki, ilk cemre ne zaman düşer? İşte, 2017 yılının cemre düşme tarihleri

Haberin Devamı

Cemre ne zaman düşecek sorusu, kışın son demlerinin yaşandığı bu günlerde merak edilenler arasında yer alıyor. Her yıl kışın bitimi ve baharın başlangıcının bir temsilcisi olarak görülen cemre, kelime manası ile kor anlamı taşımaktadır. Kışın sonlanıp baharın gelmesini bekleyen vatandaşlar ilk cemrenin nereye ve ne zaman düşeceğini merak ediyor. İşte, vatandaşların merak ettiği 2017 yılında ilk cemre ne zaman düşecek sorusunun cevabı

Cemre ne zaman düşecek sorusu, baharın gelişini merakla bekleyen vatandaşlar tarafından araştırılan konular arasında yer aldı. Mitolojik bir anlam taşıyan cemre, kelime manaları ile de dikkat çekiyor. Dini olarak toprağa düşen nur olarak ifade edilen bu inanış rivayetlerde kendisine yer buluyor. Halk arasında, Cemrenin toprağa düşmesiyle birlikte toprak altında fosforlu ve parlayan cisimlerin görüldüğü de rivayetler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

CEMRE NE ZAMAN DÜŞECEK?

Halkımızın arasında yaygın olarak baharın müjdecisi olarak bilinen sıcaklığın artması olayına cemre denir. Cemre'nin birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılır. Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer. Her cemrenin düşüşüyle hava sıcaklığı artar, cemrelerin arasında ise sıcaklıkta küçük bir düşüş görülür.

CEMRE NEDİR?

Cemre, kelime karşılığı olarak kor halindeki ateş anlamına gelir. Diğer bir anlamı ise, Müslümanların hac sırasında Mina vadisinde attığı taşlardan meydana gelen yığındır. Divan şairlerinin, cemre zamanlarında baharın gelmesi dolayısıyla önemli kişilere yazdıkları övgü şiirleri de Cemreviye olarak bilinir. Meteorolojik bir olay olarak bilinen cemre ise takvimlerde ilkbahardan önce birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğü inanılan ısıtıcı (ısıl) güç veya sıcaklık yükselmesi olarak tanımlanır.

Bazı kaynaklara göre, cemre sözcüğüyle adlandırılan sayılı günlerin, takvim klimatolojisine nasıl girdiği bilinmiyor. Cemrelerin, yılın 180 gün süren soğuk yarısı olarak ayırt edilen Kasım döneminin 100.gününden sonra, sıcaklığın yükselmesiyle ilgili gözlem birikimini, kora benzetilen bir enerji kaynağıyla açıklama düşüncesinden kaynaklandığı söylenebilir. Birinci cemrenin 20 Şubat'ta havaya, ikinci cemrenin 27 Şubat'ta suya , üçüncü Cemre'nin 6 Mart'ta (artık yıllarda 5 Mart) toprağa düştüğü varsayılır. İstanbul'da 60 yıllık dönem için yapılan bir araştırma , cemrelerin kıştan bahara geçilirken ortalama sıcaklık eğrilerinin yükselmeye başladığı dönemin başlangıcını belirledikleri ve bu dönemde mevsim normallerinin üzerindeki az ya da çok bir sıcaklık artışıyla çakıştıklarını ortaya koymuştur. Cemreler arasındaki günlerdeyse, sıcaklıklarda az da olsa bir düşüş olduğu saptanmış. Aynı araştırmaya göre her üç cemre dikkate alındığında, bir iki günlük farklarla bu tarihlerde %42 olasılıkla, iki cemre dikkate alındığındaysa %74 olasılıkla belirgin bir ısınma gerçekleşmiş. Cemrenin tıptaki anlamı ise halk arasında karakabarcık, kabarcık, kabarcuki ateşgöynüğü ya da yanıkara adlarıyla bilinen iltihaplı çıban olarak tanımlanıyor.

BAKMADAN GEÇME!