Cemal Gürsel’in adı levhadan iniyor

Güncelleme Tarihi:

Cemal Gürsel’in adı levhadan iniyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2016 15:07

Gölbaşı Belediyesi, ilçedeki ‘Cemal Gürsel Caddesi’nin ismini, “Darbeyi çağrıştırıyor” gerekçesiyle değiştirmeye hazırlanıyor. Ankara Hürriyet’e konuşan Başkan Fatih Duruay, “Gençlerimiz, ‘Cemal Gürsel kim’ diye sorduğunda ‘60 ihtilalini yapan general asker’ denmesini hazmedemiyoruz. Darbe çağrıştıran bir kavram olmasın istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 

Ankara’da, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ‘darbe girişimini çağrıştıran isimler’ gündem konusu oldu. Bu yönde ilk adımı atmaya hazırlanan Gölbaşı Belediyesi, tüm parti gruplarının ortak kararıyla ilçedeki Cemal Gürsel Caddesi’nin isminin değiştirilmesini kararlaştırdı. Değişiklikle ilgili önerge bu ayki Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulacak. Uygun görülmesi halinde caddeye yeni bir isim verilecek. “Türkiye’deki darbelerin izlerinin tek tek silinmesini istiyoruz” diyen Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, özetle şunları söyledi:

‘DARBENİN LİDERİ’ GÖZÜKÜYOR

“Biz artık darbelerin geride kalmasını, Türkiye’deki darbelerin izlerinin tek tek silinmesini istiyoruz. 60 ihlalini yapan, o gün Cumhurbaşkanı olarak getirilen, darbenin lideri olarak gözüken birisinin isminin Gölbaşı’nda çağrıştırılmaması lazım. Gençlerimiz Cemal Gürsel kim diye sorduğunda ‘60 ihtilalini yapan general asker’ denmesini biz hazmedemiyoruz. Çünkü kahraman ve şerefli askerlerimizin de bu kötü imajdan kurtulmasını istiyoruz.

Haberin Devamı

TÜM PARTİLERİN ORTAK KARARI

Cemal Gürsel Caddesi ile ilgili değişikliği AK Parti, MHP ve CHP grupları olarak ortak bir kararla aldık. İlçe başkanlarımızın da olduğu bir toplantıda kararlaştırdık. Hangi ismin verileceği ile ilgili farklı öneriler var. Darbeyi hiçbir şekilde çağrıştırmasını istemiyoruz. Cemal Gürsel Caddesi ile ilgili esnafımız da geçen sene bir imza kampanyası başlatmışlardı. O zaman da bin 500’ye yakın imza getirmişlerdi. 60 darbesi mayıs ayında yapılmıştı o zamanın daha uygun olacağını söylemiştim. Ancak bu 15 Temmuz olayı olunca bunun ardından hemen değişiklik yapılması kararı çıktı.

ÖNERİLERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ

Örneğin, Adnan Menderes önerisi geldi. Mesela o da darbeyi çağrıştıracaktır. Bunun için farklı önerileri değerlendireceğiz. Darbe çağrıştıran bir kavram olmasın istiyoruz. Pazartesi’ye kadar değiştirilmesi konusunda hem fikiriz İsimlendirme Komisyonu’na önerimizi sunarız milli ve manevi değerlerimize uygun bir isim olmasını istiyoruz.”
İlçede darbeyi çağrıştıran başka bir isim olmadığını belirten Başkan Duruay, “Daha önce bir sokağa Çevik Bir Sokak diye bir tabela asmışlardı. Ama resmi değildi. Biz asılan o tabelayı çok önceden indirmiştik” dedi.

Haberin Devamı

KOMİSYONDAN OLUMLU KARAR ÇIKAR

Büyükşehir Belediye Meclisi İsimlendirme Komisyonu Başkanı Hamdi Kesgin de pazartesi günü başlayacak olan bu ayki Meclis görüşmelerinde, 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili çok sayıda isim değişikliği önergesi gelebileceğini söyledi. Bu yöndeki değişikliklere olumlu bakacaklarını belirten Başkan Kesgin, şöyle devam etti:

ÇOK SAYIDA DEĞİŞİKLİK GELİR

“Bu ayki görüşmelerde, 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası bu yönde çok sayıda isim değişikliği önerisi gelmesini bekliyoruz. Fakat bazen öneriler hiç komisyona gelmeyebiliyor. Meclis Başkanı komisyona sevk etmeden Meclis’te oylamaya da sunabilir. 15 Temmuz’da millete karşı yapılan hain bir girişim var. Bundan sonra değişikler olur. Bunları değerlendiririz, değiştiririz. Komisyon olarak olumlu bakarız, Meclis’in takdirine sunarız.”

Haberin Devamı

CEMAL GÜRSEL KİMDİR

Türkiye’nin 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, 1895’te Erzurum’da doğdu. 1915-1917 yıllarında topçu subayı olarak Çanakkale Savaşlarına katılan Gürsel, Filistin ve Suriye cephelerinde görev aldı.
Türk Kurtuluş Savaşı’nın Batı cephesindeki bütün savaşlarına katılan Gürsel, 1929 yılında Harp Akademisi’ni bitirdi. 1957 yılında orgeneralliğe yükselen Gürsel, 1958 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. 27 Mayıs 1960’ta gerçekleştirilen askeri darbenin liderliğini üstlenen Gürsel, halk oyuna sunularak kabul edilen 1961 Anayasası gereğince 10 Ekim 1961’de yapılan seçimlerden sonra, 26 Ekim 1961’de TBMM tarafından Cumhurbaşkanlığı görevine seçildi. Gürsel’in 1966 yılında başlayan rahatsızlığının sürmesi ve görevini engellemesi üzerine, Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanlığı görevi sona erdi. Bir çocuğu olan Cemal Gürsel, 14 Eylül 1966’da vefat etti.

BAKMADAN GEÇME!