Cem Sultan Türbesi’nin Restorasyonu Tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Cem Sultan Türbesi’nin Restorasyonu Tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2015 10:29

BURSA’NIN DEĞERLERİNİ BİR BİR ÖNE ÇIKARAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MURADİYE KÜLLİYESİ’NDEKİ RESTORASYON ÇALIŞMALARININ SONUNA GELDİ. BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE, MURADİYE KÜLLİYESİ’NDEKİ CEM SULTAN TÜRBESİ’NİN TAMAMLANMA AŞAMASINA GELEN RESTORASYON ÇALIŞMALARINI YERİNDE İNCELEDİ.

Bursa’nın değerlerini bir bir öne çıkaran Büyükşehir Belediyesi, Muradiye Külliyesi’ndeki restorasyon çalışmalarının sonuna geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Muradiye Külliyesi’ndeki Cem Sultan Türbesi’nin tamamlanma aşamasına gelen restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas ile birlikte Muradiye Külliyesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarını inceledi. Muradiye’deki çalışmaların UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil alanlardaki son restorasyonlar olduğunu ifade eden Başkan Altepe, tarihi eserleri ayağa kaldırmak ve yeniden işlevlendirmek için titizlikle çalıştıklarını belirtti.
“Tarih başkenti Bursa’yı tüm külliyeleriyle beraber ayağa kaldırıyoruz” diyen Başkan Altepe, Bursa’nın en önemli semtlerinden birinde bulunan Muradiye Külliyesi’nde yapılan restorasyon çalışmalarını anlattı.
Muradiye Külliyesi’nin “Bursa’nın Topkapı’sı” olduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Osmanlı saray efradı burada 12 ayrı türbede yatıyor. Sultan II Murat ve Fatih’in çocuklarından torunlarına kadar tüm akrabalarının kabirleri Muradiye’de… Fatih Sultan Mehmet’in iki oğlu, II. Beyazıt’ın iki oğlu, Cem Sultan ve Şehzade Mustafa da Cem Sultan Türbesi’nde... Adına para bastırmış ve 18 günlük de iktidarı bulunan Cem Sultan, Rodos’ta vefat etmiş ancak cenazesi Bursa’ya getirilmiş” dedi.
Cem Sultan Türbesi’nin tümüyle restore edildiğini anlatan Başkan Altepe, “Cem Sultan Türbesi’nin çatısından duvarlarına, zeminine ve dış mekanlarına kadar tüm restorasyonları tamamlandı. Bu türbe, çok özellikli, kalem işleri ve tüm işlemelerle kendine has özel dizayn edilmiş olan bir türbe. Altın varaklarla işlenmiş. Orijinal işleri tamamen ortaya çıkarıldı. Tüm seramik ve çinileri orijinal olarak tek tek elden geçirildi. Cem Sultan Türbesi, ayrı bir hazine ve ayrı bir güzellik. Bu türbe de en kısa zamanda ziyarete açılmış olacak” diye konuştu.
CEM SULTAN KİMDİR?
Fatih Sultan Mehmet’in en küçük oğlu ve II. Bayezid’in küçük kardeşi olan Cem Sultan, ağabeyi II. Bayezid ile girdiği taht mücadelesiyle bilinir. 22 Aralık 1459 tarihinde Edirne Sarayı’nda doğan Cem Sultan’ın annesi Çiçek Hatun’dur. Dört yaşına geldiğinde çeşitli hocalardan dersler almaya başlar ve bu eğitim 10 yaşına kadar sarayda devam eder. 10 yaşındayken Kastamonu Sancak Beyliği görevi ile saraydan ayrılır. Cem Sultan, babasının vefatını ancak dört gün sonra öğrenir. Şehzade Bayezid ise İstanbul’a varır varmaz devlet idaresini eline alır. Cem Sultan, 4000 kadar askeriyle birlikte 27 Mayıs 1481’de İnegöl önlerine gelir. Sultan II. Bayezid, Ayas Paşa idaresindeki bir orduyu Cem Sultan’ın üzerine gönderir. 28 Mayıs’ta yapılan muharebeyi kazanan Cem Sultan Bursa’da padişahlığını ilan eder. Kendi adına hutbe okutarak para bastırır ve çeşitli fermanlar yayımlar. Ancak saltanatı kısa sürer. Sultan şâirler arasında şiirlerinde şahsî duygularını ifade etmede en başarılı sayılanı ise Cem Sultan’dır. Şiir ve edebiyatla çok küçük yaşlardan beri meşgul olmuş bir şehzâde olan Cem’in çevresinde, adına "Cem şâirleri" denen bir grup şâir bulunmuştur. Cem Sadisi, Haydar Bey, Sehâî, Kandî, Şâhidî gibi dönemin ünlü şairlerinden oluşan bu gruptan bazı şâirler, Cem’i gurbette de yalnız bırakmamışlardır. Cem Sultan, şiirlerinde yaşadığı sıkıntıları, oldukça duygulu bir anlatımla dile getirir. Cem’in "Fal-i Reyhan" adli 48 beyitlik manzum bir çiçek falı bulunmaktadır. Cem Sultan’ın biri Farsça diğeri Türkçe olmak üzere iki divanı ve Hüsrev ü Şirin adlı mesnevisi de vardır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!