Çelik Zırh’ın babayiğidi

Güncelleme Tarihi:

Çelik Zırh’ın babayiğidi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2017 21:33

Tosyalı Grubu milli tank ve helikopter başta olmak üzere savunma sanayinde kullanılacak yerli çelik zırhın üretimine hazırlanıyor. Tosyalı Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ”Ar-Ge çalışmamız bitti. Yatırım 2 milyar doları bulacak” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE savunma sanayinin millileşmesi için dev bir adıma hazırlanıyor. Yerli tank, helikopter ve millileşmesine çalışılan tüm savunma araçlarında,

Çelik Zırh’ın babayiğidi

ekipmanlarında kullanılacak yerli çelik zırhın üretimi için düğmeye basıldı. Hürriyet’e özel bilgi veren Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı “Çok yakında zırh çelikleri ile ilgili müjdeyi vereceğiz. Tüm Ar-Ge çalışmalarımızı tamamladık. Çok yakında bununla ilgili somut adımları atacağız” diye konuştu.

Milli tanklarda, ‘Kobra’larda kullanılan bütün çeliklerin tamamen ithal edildiğine dikkat çeken Fuat Tosyalı, Hürriyet’in “Savunma sanayii ile işbirliği mi yapıyorsunuz” sorusu üzerine, ”Tabii bu zırh üretimi çok büyük bir yatırım. Bu tip yatırımlar müşterisiz olmaz. Pazarı da biliyoruz. Tahminim 1.5-2 milyar dolarlık bir yatırım olacak. Sadece zırh çeliği değil özel çelik de üretecek. Zırh çeliği ile ilgili pazar Türkiye’de daha gelişmedi ama gelişecek. Savunma Sanayii Türkiye’de gelişmeye başladı. Bu ülkede üretilen ürün için sanayiciyi koruyacaksın” cevabını verdi.

Haberin Devamı

HARSCO İLE ORTAKLIK

Fuat Tosyalı ayrıca sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarının da sürdüğünü söyledi. New York Borsası’nda işlem gören global endüstri şirketi

Çelik Zırh’ın babayiğidi

HarscoCorporation ile önemli bir işbirliğine imza attıklarını belirten Tosyalı Osmaniye’de bulunan Tosçelik tesislerinde metal geri kazanım hizmetleri ve cüruf satışı için yeni bir ortak girişim kurduklarını açıkladı. Konuyla ilgili bilgi veren Tosyalı, “Türk çelik sektörünün temel sorunlarından biri olan cürufun bertaraf edilmesinin yanı sıra tekrar ekonomiye kazandırılması. Ortağımızın 100 yılı aşkın deneyimlerinden yararlanmayı ve bu atıkları Türk ekonomisine yeniden kazandırmayı hedefliyoruz. Harsco ile Türkiye’deki faaliyetlerinde yüzde 50 / 50 olmak üzere bir firma kurma kararı aldık. İlk önce Osmaniye’de tesis kuruyoruz ve Osmaniye İskenderun bölgesindeki çelik üreticilerinin demir çelik cürufunu ekonomiye kazandıracağız. Bu şirketin Türkiye’deki adı Tosyalı Harsco oldu” dedi.

Haberin Devamı

CÜRUF ASFALT OLACAK

Yatırımla birlikte demir çelik cürufunun artık atık olmaktan çıkıp demir çelik yan ürünü olacağını belirten Tosyalı, şöyle konuştu: “Demir çelik üretiminde çıkan cürufün yüzde 45’i yol yapım amaçlı, yüzde 20’lik kısmı genel dolgu malzemesi, yüzde 15 – 20’lik kısmı çimento sektörüne, yüzde 10’luk kısmı da ağır beton ve yapı işleri sektöründe kullanılacak. Daha önce bu alanlarda cüruf kullanılmıyordu çünkü içindeki metal malzemeler, karışımlar tutuculuğu azaltıyordu. Harsco kendi geliştirdiği teknoloji ile cüruf içindeki metaller algılayan ve geliştirdiği yazılımla da metal geri kazanma verimliliğini yükselten bir

Çelik Zırh’ın babayiğidi

sistem uyguluyor. Cürufun içindeki yüzde 5-10 metali geri kazanıyoruz. İlk etapta hedefimiz Osmaniye bölgesi. İkinci etapta İzmir 3’ncü etapta ise Marmara bölgesi var. Şu an İngiltere’de tamamen asfalt yapımında ve buradan çıkmış Özellikle Harsco’nun asfalt tesislerinden çıkan asfaltlar kullanılıyor. Asfalt için dağlar taşlar kırılıp tekrar çevreyi bozacağına, bu geri dönüşümlü malzemeden yapılıyor. Malzeme zaten hazır. Çok ucuz değil ama pahalı da değil. Demir çelik atığı derdinden kurtuluyoruz.”

Haberin Devamı

EN ÇEVRECİ BORUYU ÜRETECEK

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı hedeflerinden birinin de dünyanın en küçük karbon ayak izine sahip borusunu üretmek olduğunu söyledi. Osmaniye’deki fabrikalarının çatısının 250 bin metrekarelik tek bir çatı olduğuna dikkat çeken Tosyalı “Dünyadaki en büyük 5 solar sisteme sahip çatılardan bir tanesi. Haziran ayından itibaren güneşten elde edeceğimiz enerjiyle boru üretimimizin tamamını gerçekleştireceğiz. Ve dünyanın en küçük karbon ayak izine sahip boruyu üretiyor olacağız. Dakikada 5 bin metrenin üzerinde boru üretiyoruz. TANAP’a her gün 1000 tonun üzerinde boru verdik. Daha diğer yükleniciler teslim edemedi. Taahhüdümü yerine getirip belgemi aldım” diye konuştu.

Haberin Devamı

“CEZAYİR’İ İHRACATÇI YAPTIK”

FUAT Tosyalı, TANAP’a boru ürettikleri fabrikanın aynısını şimdi de Cezayir’e kurdukların söyleyerek “Bu fabrikamız Afrika’da ve Sahra’da Akdeniz’e petrol hatları ve gaz hatlarına odaklanacak. Cezayir net ithalatçı konumundaydı. Cezayir’in biz girdiğimizde yıllık 3.5 milyon ton ithalatı vardı. Ülkenin bütün ithalatını ikame ediyoruz şu anda. Ve bu senenin sonuna doğru ilk defa ihracata başlayacağız” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!