Çelebi Sultan Mehmed Camii açıldı

Güncelleme Tarihi:

Çelebi Sultan Mehmed Camii açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2018 11:33

Çelebi Sultan Mehmed Camii açıldı

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - KEPEZ Belediyesi'nin, Osmanlı mimarisinde inşa ettiği ve Türk İslam sanatından örneklerinin yer aldığı Çelebi Sultan Mehmed Camii ibadete açıldı.
Kepez Belediyesi tarafından Yeni Mahalle'de yaptırılan, Çelebi Sultan Mehmed Camii törenle açıldı. Açılıştan önce camide Kuran'ı Kerim, mevlit okundu ve dua edildi. Daha sonra camide, bir Osmanlı geleneği olan çift ezan (iki müezzin tarafından karşılıklı olarak okunan ezandır) şeklinde okundu. Ezanın okunmasının ardından Antalya Müftüsü Osman Artan'ın imamlığında Çelebi Sultan Mehmet Camii'nde ilk namaz kılındı.
Namazdan sonra ise caminin açılışına geçildi. Açılışta konuşan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü,  "Arefe günü, yıl içerisinde Cenabı Allah'ın en çok hürmet gösterdiği gündür. Allah, bazı zamanları bazı zamanlara; bazı mekânları da bazı mekanlara üstün kılmıştır. Camimizin açılışını yaptığımız zaman da böyle üstün bir zamandır. Uzun zamandır hayalini kurduğumuz, temelini de Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel ile birlikte attığımız bu camimizin açılışını Kurban Bayramı'nın arefe gününe denk getirelim istedik" diye konuştu.
TÜRK İSLAM SANATLARI MÜZESİ GİBİ CAMİ
Başkan Tütüncü, caminin mimarisinin çok özel bir mimari olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
"14. yüzyılın sonu ile 15 ve 16. yüzyıl geçiş dönemi Osmanlı mimarisi esas alınarak camimizin tasarım yapıldı. Bu yönüyle erken ve orta dönem Osmanlı mimarisi camimizde bir araya getirildi. Caminin tezyinatında, 1400 yıllık İslam tarihinin ve Türklerin İslam sanatına kazandırdığı derinliği görebileceğimiz pek çok ayrıntı var. Vitraydan mermer sanatına, çinicilikten Kündekârî kadar birçok Türk İslam sanatının Türkiye'de yaşayan en büyük üstatları tarafından oluşturulmuş süsleme sanatlarını Çelebi Sultan Mehmed Camii'nde görülebilecek."
Caminin yapımında bilgisayar teknolojisinin kullanılmadığını, her şeyin el işçiliği olduğunu kaydeden Tütüncü, camide İslam ilimleri ve sanatı eğitimi verileceğini vurguladı. Caminin külliye tarzında inşa edildiğini de anlatan Hakan Tütüncü, "Camimizin ön avlu bahçesinde medrese odaları var. Önümüzdeki günlerde bu medrese odalarında İslam güzel sanatları ve İslam ilimleriyle ilgili halka yönelik etkinlikler başlatacağız. Eylül ayından itibaren de camimizin medrese odalarında canlı Kuran'ı Kerim'i okunacak. Külliyete hat, ebru gibi sanatların öğretileceği mekânlar da oluşturacağız" dedi.
CAMİNİN AVLUSUNDA OSMANLI ÇEŞMELERİ
Camiyi bütünsel olarak planladıklarını aktaran Tütüncü, “Osmanlı Devleti'nin 700 yıllık döneminde dünyanın farklı noktalarına serpiştirdiği mimari güzelliklerde camimizin çevresinde yer alıyor. Camimizin batı avlusunda 1753 yılında yapılan iki musluklu, aslı Bosna-Hersek Baş Çarşı'da bulunan Bosna Sebili bulunuyor. Doğu avluda İstanbul Laleli Camii'nde bulunan, som mermerden yığma teknikle aslına aynen uyularak yapılmış olan Laleli Camii Şadırvanı yer alıyor" dedi.
ECDADA VEFA
Başkan Hakan Tütüncü, caminin ismini de özel seçtiklerini kaydederek, şu açıklamayı yaptı:  “Camimizin ismi olan Çelebi Sultan Mehmed, Fatih Sultan Mehmet'in dedesidir. Ankara Savaşı'ndan sonra yaşanan Fetret döneminde dağılan siyasi birliği yeniden sağlayan ve tarihe Osmanlı Devleti'nin 2. kurucusu olarak geçmiş bir isimdir. Bu camiyi, Çelebi Sultan Mehmed ismiyle isimlendirerek bir anlamda tarihe ve ecdadımıza vefamızı da yerine getirmiş olduk" dedi.
'CAMİ KEPEZ'İN MANEVİ MERKEZİ OLACAK'
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de "Camiler buluşma yeridir. İslam mimarisinde camiler, şehrin merkezidir. Camilerin etrafında ticarethaneler vardır. Ticarethanelerin hemen arkasında evler bulunur. İşte bu camide sadece namaz kılmanın dışında 24 saat şehrin merkezinde yaşayan bir yer olacak. Camiler, hayır kurumları, hayırlı hizmetler bir şehrin manevi kalkınmasının en güzel örneğidir. Kepez'imize manevi bir ruh ekleyecek bir eseri hizmete açtı" diye konuştu.
Konuşmaların ve yapılan duanın ardından kurdele kesilerek, Çelebi Sultan Mehmet Camii hizmete açıldı. 
Açılış törenine AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, meclis üyeleri, belediye bürokratları,  muhtarlar ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

CAMİNİN ÖZELLİKLERİ
Çevresinde Kepez Kent Meydanı'nın, demokrasi müzesinin, yeşil alanların, eğitim kurumlarının olduğu cami, 11 bin m2'si yeşil alan, 2 bin m2'si ibadet alanı ve 4 bin m2'si avlu bölümleri olmak üzere toplamda 17 bin m2'lik alandan oluşuyor.  İki tarihi çeşmenin yer aldığı caminin bahçesine zeytin ağaçları dikildi. Yaklaşık 5 bine yakın kişinin aynı anda namaz kılabileceği caminin dış cephesinde Manavgat taşı, iç cephesinde ise Finike limra taşı kullanıldı. Caminin mukarnas işlemeli minberi, mihrabı ve ana bölüme girişi olan taçkapısı ise Marmara mermerinden yapıldı.
Çelebi Sultan Mehmed Camii, el işçiliği ile yapılan nakkaş, hat, kündekârî, çini, taş, mermer, vitray ve çıtakâri gibi sanatsal çalışmalarıyla da adeta Türk İslam sanatları müzesi haline geldi. Caminin kubbesindeki, duvar fresklerindeki kalemişi ve hat desenleri 16. ve 17. yüzyıl Osmanlı sanatının örneğinden izler taşıyor. Desenlerde, Akdeniz renkleri olan mavi ve turkuaz kullanıldı. Caminin ana kubbesine hat sanatıyla İnşirah süresi yazıldı.
Mihrap ve minberde ise 16. ve 17. yüzyıl Osmanlı mermer sanatı desenleri kullanıldı. Mihrabın yanında, dev mumlar ile depremi ve binanın denge de olup olmadığını gösteren geleneksel denge taşı da yer alıyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!