Cehalete karşı cerrahi savaş

Güncelleme Tarihi:

Cehalete karşı cerrahi savaş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 00:00

Obezite Destek Grubu Toplantısı’nda buluşan hastalar, Prof. Dr. Ahmet Türkçapar’dan obezite cerrahisi hakkında bilgi aldı. Türkçapar, obezite konusunda cehalete karşı büyük bir savaş verdiklerini belirtti.

OBEZİTE Destek Grubu Toplantısı’nda konuşan Prof. Dr. Ahmet Türkçapar, obezite cerrahisi ve sonuçlarıyla ilgili bilgi verdi.

Gastrik band, tüp mide, gastrik bypass ve mide balonu gibi yöntemlerle zayıflayan çok sayıda hastanın da katıldığı toplantıda, konunun uzmanları obeziteyle ilgili bilgiler verdi, katılımcılar ise öykülerini paylaştı.

Obezite cerrahisinde önyargılar var

Obezite konusunda cehalete karşı büyük bir savaş verdiklerini söyleyen Türkçapar, “Şişmanlık ameliyatı dendiğinde insanların aklına sadece kelepçe ameliyatı geliyor. Bu algıyı yıkmaya çalışıyoruz. Obezite cerrahisiyle ilgili önyargılar var” dedi.

İlaç ve diyet tedavisi sonrası, hastaların yüzde 97’sinin eski kilosuna 2-3 yıl içinde geri döndüğünü belirten Türkçapar, şunları söyledi:

“Ülkemizde obezite istenmeyen şekilde gelişti. Her ameliyatın riski vardır. Şişman hastaların ameliyatı 5-6 kat daha risklidir.

Tedavi ol uzun yaşa

Obeziteyle birlikte hipertansiyon, metabolik sendrom, insülin direnci, bazı kanser türleri, uyku apnesi gibi durumlar gelişebiliyor. Kalp, akciğer, solunum yolu problemleri olabiliyor. Psikolojik sorunlar, deri bozuklukları, reflü ortaya çıkabiliyor. Bazı hastalarda diz eklemleri tahrip oluyor, hayat kalitesi düşüyor. Amerika, diyet ve tedavilere yılda 40 milyar dolar harcıyor. Bu, aynı zamanda çok ciddi bir ekonomik sorun. Morbid obezler, cerrahi operasyon sonrası ortalama 15 yıl fazla yaşıyor.”

Obeziteyle Mücadele ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Melek Çınar ise, “Obeziteyle ilgili ciddi sıkıntılar yaşadım. İntihar aşamasına gelmiş hastalardan biriydim” dedi. Derneğin büyümesi için çalıştıklarını belirten Çınar, Üyelerimiz, ücretsiz olarak psikiyatrımız ve diyetisyenimizle görüşebiliyor” diye konuştu.
Diyet Uzmanı Nüket Yumuk ise, obezite cerrahisi sonrası tıbbi beslenme tedavisi konusunda bilgi verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!