Cehalet bilgiden üstündür!

Güncelleme Tarihi:

Cehalet bilgiden üstündür
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2005 17:57

(Önce bir hatırlatma: KİTAP ÖDÜLLÜ BİLMECEYE CEVAP VERDİNİZ Mİ? VERMEDİNİZSE, UNUTMAYIN!) Şehirlerarası yolculukta kaçınılmazdır, hatta işin tuzu biberidir. Ama şehir içinde, otobüste, metroda, vapurda, minibüste, yolcularla sohbetten haz almam. Fazlasıyla geyiktir ve zaten çok kısa sürdüğünden ekmek çıkmaz. Ancak, adetim olmadığı halde bu kez lafa karıştım.

İki kadın konuşuyordu. Başları ‘eski usül’ bağlı, fakirden iki kadın.

Birinin kocasına Milli Piyango’dan para çıkmış. Çok değil diyor, ‘bir milyar filan bi’şey’ ama ‘ilaç gibi geldi tabii...’ miş!

Karşısındaki eltisine ‘kocasının salaklığından’ yakınıyor.

Rüyasında görmüşmüş piyangodan ikramiye çıkacağını da, kocasına ‘Bey, bugün paraya kıy, bir tam bilet al’ demiş, adam da bilet almış ama... çeyrek bilet almışmış.

Eltisine anlatan cadaloz, anlattığına göre, kendinden (epey) yaşlı olduğu için belli ki bunak muamelesi yaptığı ‘beyinin’ (yani ‘herif’in) beynini şapıyor, kafasının etini yiyor:

“Ben sana tam bilet al, dedim; niye gidip çeyrek aldın!” diye...

Yarım saat geyik bu tez üzerinde devam ediyor:

Eğer ‘koca bunak’ laf dinleseymiş de tam bilet alsaymış, (anladığım kadarıyla) piyangodan 5 milyar çıkacakmış, bu da evdeki bir ihtiyaca yararmış, Allah’ın gücüne gitmesinmiş tabii, ‘bir milyar küsuru da bulamayanlar varmış’ ama artık ‘bunun’ laf dinlememesinden gına gelmişmiş...

Eltisi de yangına körükle gidiyor, o da ‘Haklısın valla, benimki de...’ diye, diğerinin bombardımanı altında bir gedik bulursa, ‘kendininkinin’ salaklıklarını sokuşturarak altta kalmamaya çalışıyor.

Dayanamadım:

- Üstüme vazife değil ama bir şey söyleyebilir miyim?
- ... (Şaşkın bir sessizlik)
- Kocanız tam bilet alsaydı, size o bir milyar küsur da çıkmazdı!
- Niye? Çıktı a!
- O ikramiye çeyrek biletin üstünde yazan 6 rakama çıktı. Tam bilet alsaydı eğer, üstündeki numara farklı olacaktı ve büyük bir ihtimalle size ikramiye çıkmayacaktı.

... der misin! Sana ne be adam!

Başladılar ikisi birden, car car car car, bana aksini ispata çalışmaya. Laf uzadıkça uzadı. Baktım anlayacakları yok, kılık kıyafetimin ve buna bağlı olarak sosyal sınıf farkının bana sağladığı psikolojik üstünlüğün ve önyargının arkasına saklanarak kesip attım:

- Yok yok! Sana (siz değil!) bu söylediğim matematik bir doğrudur: başka bir bilet alsaydı, o bir milyar lirayı bile ka-za-na-maz-dı!

Daha cazgır olanı:

- Madem ki Allah o kazancı buna nasip etmiş, tam bilet alsaydı da tam para çıkardı!

... demez mi!

Tartışmaya Allah da taraf olunca, artık eltilerle teolojik bir tartışmaya girmeye cesaret edemedim ve bizi dinleyenlerden bile utanmadan ricat ettim:

- Doğru tabii, kısmette varsa...

Ve bir kere daha anladım ki... cehalet bilgiden üstündür!

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!