'Cebiniz' hız mı kaybetti?

Güncelleme Tarihi:

Cebiniz hız mı kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2016 09:40

Telefonunuz yavaşladığında yenisi ile değiştirmek aklınıza gelebilir. Ancak ona bir şans daha verin. İşte finans ve iş dergisi Business Insider’dan Android telefonunuzun daha hızlı çalışmasını sağlayacak ipuçları.

Haberin Devamı

ÖNCE YENİDEN BAŞLATIN

Telefonunuzu belli aralıklarla yeniden başlatmayı unutmayın. Nasıl zaman zaman bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda işler rayına oturuyorsa, akıllı telefonlar için de bu durum geçerli. Telefonunuz bastonla yürümeye başladıysa, ‘yeniden başlat’ tuşuna dokunun.

SİSTEMİNİZİN GÜNCEL OLDUĞUNDAN EMİN OLUN

Eğer telefonunuz zoraki çalışıyorsa, belki de son güncellemeleri kaçırmış olabilirsiniz. İşletim ve yazılım güncellemelerinize kısa bir göz atın.

GEREKSİZ NE VARSA HEPSİNDEN KURUTULUN

Hayatın her anında yanınızda olan akıllı telefonunuzda gereksiz, yılda bir kez bakmadığınız onlarca dosya, uygulama olabilir. Bunlardan kurtulmak için biraz mesai ayırın. Fotoğraf, video ve ses dosyalarını gözden geçirin, gerekli olanları bulutlara taşıyın, gereksizleri acımadan silin. Ardından indirdikten sonra bir daha dönüp bakmadığınız uygulamaları belirleyin. Telefonda çalışan gereksiz uygulamalar, yavaşlamanın en önemli sebeplerinden biri. Daha az karmaşa, daha çok performans.

Haberin Devamı

UYGULAMA ÖN BELLEĞİNİ SİLİN

Telefonunuzdaki uygulamalar siz istesiniz de istemesiniz de ön belleğe dosya depolar. Aslında bu kullandığınız veriden tasarruf etmek için iyi bir özellik ama telefonda yavaşlamayı da beraberinde getirir. Arada sırada uygulamaların ön bellek verilerini temizleyin.

RAM NE KADAR ÇALIŞIYOR?

Bazı uygulamalar telefonunuzun RAM’ini biraz fazla zorlayabilir. Fakat bunu takip etmek kolay değil. Android telefonlar için ‘Watchdog Task Manager’ uygulamasını ücretsiz indirerek, uygulamalar ve RAM üzerindeki etkilerini anlık olarak takip edebilirsiniz. Bazen matematiksel programlama sıkıntılarına sahip uygulamalar telefonunuzu çileden çıkartabilir ve siz de komutlarınıza cevap vermeyen bir cihazla baş başa kalabilirsiniz.

GOOGLE CHROME ZAMAN ZAMAN YAVAŞLATABİLİR

Bazen Google Chrome’un telefonunuzda yavaşlamalara neden olduğunu fark etmişsinizdir. Eğer bu uygulamaya daha fazla hafıza kullanması için izin verirseniz, telefonunuzun hızlandığını göreceksiniz. Google’da URL alanına ‘chrome://flags/#max-tiles-for-interest-area’ yazdığınızda Chrome’un telefonunuzda kullandığı hafızayı dört katına kadar çıkarabilirsiniz. Ancak bunu yaparken dikkatli olun, çünkü Google kullanıcıları yaşanabilecek problemlere karşı uyarıyor.

Haberin Devamı

İNTERNET KULLANIMINI SINIRLAYIN

Çoğu uygulama sizin haberiniz olmadan güncellemeler için mobil verinizi kullanıyor. Bu da telefonunuza sürekli yeni verilerin akması anlamına geliyor. Eğer mobil veri kullanımına ‘ayarlar’ bölümünden bir sınırlama getirirseniz, bu sınıra ulaşıldığında mobil veri bağlantınız otomatik olarak kesilecek ve uygulamalar Wi-Fi’ye bağlanmadığınız sürece sizden habersiz telefonunuzun hafızasını işgal etmeyecek.

BİR ANTİVİRÜS PROGRAMI EDİNİN 

Son yıllarda kötü niyetli yazılımlar sadece bilgisayarları değil, akıllı telefonları da daha çok tehdit etmeye başladı. Bu tip yazılımlar telefonunuzu birkaç saniyede bir kağnıya çevirebilir. Bir antivirüs programı edinin. Ancak bağımsız test merkezlerinden aldığı puanlara göz atın. Ayrıca bazı virüs koruyucular, arka planda çalıştığı için yavaşlamalara neden olabiliyor. Optimizasyon testlerinden geçmiş, güvenilir bir antivirüs programı hem telefonunuzun hızını korur, hem de özel bilgilerinizin ele geçirilmesini önler.

Haberin Devamı

SON ÇARE, FABRİKA AYARLARINA DÖNÜŞ 

Her şeyi denediniz, fakat hâlâ mı yavaş çalışıyor? Geriye tek bir çözüm kalıyor, eldeki dosyaları ve telefon rehberini yedekledikten sonra fabrika ayarlarına geri dönmek. Eğer telefonunuzda donanımsal bir problem yoksa bu sayede, ilk gün aldığınız telefona yeniden kavuşabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!