CDU delegeleri neden opsiyon modeli istiyor

Güncelleme Tarihi:

CDU delegeleri neden opsiyon modeli istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2016 09:31

Almanya’da hükümetin büyük ortağı Hıristiyan Demokratlar, uyum sürecini tersine çevirmek istiyor. AB vatandaşlarına çifte vatandaşlığı tanıyan, yabancı ülkelerde yaşayan Alman vatandaşlarının çifte vatandaş olmasını isteyen CDU, bu hakkın Türklere verilmesini çok görüyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da hükümetin büyük ortağı Hıristiyan Birlik (CDU) genel kurultayında hiç kimsenin beklemediği bir olay yaşandı. Kurultaya CDU’nun gençlik teşkilatı Junge Union, çifte vatandaşlığın feshedilmesi için bir önerge sundu. Parti yönetimi önergeye hayır denilmesi için yoğun çaba harcadı. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere mikrofona gelerek, “AB vatandaşlarına çifte vatandaşlığı tanıyoruz. Bir Amerikalıyla evlenip oraya yerleşen bir Alman, Amerikan vatandaşlığını alırken, aynı zamanda Alman vatandaşı kalmasını istiyoruz” dedi. Bakan de Maiziere bu hakkın, burada yaşayan belirli bir gruba gelince, yani Türk gençleri söz konusu olunca, çok görülmesinin garip olacağını anlatmaya çalıştı. Yetmedi, “Ben ayrıca çifte vatandaşlığın feshedilmesini kabul edecek bir koalisyon ortağı tanımıyorum” diyerek, kararın hiçbir anlam taşımayacağını ifade etti.

Haberin Devamı

BU FİTİLİ KİM ATEŞLEDİ

Ama tartışma dinme yerine giderek alevlendi. Bu sefer CDU Genel Sekreteri Peter Tauber, mikrofona gelerek, eski opsiyon modelinin uyuma hiçbir yarar sağlamadığını anlattı. Kurultayda önergeye karşı hava değişiyor derken, CDU’nun koyu muhafazakar sağ kanadının genç temsilcisi Jens Spahn sahneye çıktı. Spahn, “Ben benim anne babamın ve dedelerimin kültürünü o ülkenin vatandaşı olmadan da korurum” diyerek çifte vatandaşlığa gerek olmadığını söyledi. Sonunda oylamada delegelerin yüzde 51’i çifte vatandaşlığın feshedilmesine ve en geç 23 yaşına kadar iki vatandaşlıktan birine karar vermeyi şart koşan opsiyon modeline geri dönülmesine karar verdi.

MERKEL DE KARŞI ÇIKTI

Gerçi Merkel, kendisine karşı bir nevi bir darbe girişimi olarak görülen bu kararı eleştirdi ve kararın bir şey değiştirmeyeceğini söyledi. Ama CDU bütün bunları bile bile niçin ‘Evet’ dedi? CDU içindeki koyu muhafazakar sağ kanat, uzun zamandır partiyi modernleştiren Merkel’e diş biliyordu. Bu kızgınlık Merkel’in mülteci politikasıyla çok daha arttı. Modernleşme sürecinde arka plana düşen koyu muhafazakar sağ kanat, şimdi eski politikaya geri dönmenin zamanı geldiğine inanıyor. Yabancı düşmanı söylemlerle güçlenen sağ popülist partinin (AfD) daha da güçlenmesinden korkuyor. AfD’nin güçlenmesinden Merkel’in mülteci politikasını sorumlu tutuyor. Ancak oy kaygısıyla açık açık Merkel’in bugüne kadar yaptığı reformlar, mülteci politikası yanlıştı diyemiyor. Bu yanlışın acısını, çifte vatandaşlığın feshedilmesi kararıyla, bu ülkeye uyum sağlamış, kendini artık bu ülkenin bir parçası hisseden Türk kökenli gençlerden çıkarmak istiyor. Ayrıca başta Almanya olmak üzere Avrupa’yı mülteci krizinden kurtaran Türkiye oldu. Türkiye AB mülteci sözleşmesi, Merkel hükümeti ve AB’nin Euro krizinden çok daha derin bir krizin için yuvarlanmasını önledi. Buna rağmen Türk gençleri kurban seçiliyor. CDU, kendi parti başkanının bile karşı çıktığı bu kararla, Türk gençlerinin nezdinde hem ağır bir yara aldı hem ağır bir yara açtı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!