ÇBS’nin ‘boyalı bilanço’ oyunu SPK’ya yakalandı

Güncelleme Tarihi:

ÇBS’nin ‘boyalı bilanço’ oyunu SPK’ya yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

ÇBS Boya ve Kimya Sanayii'nin 1996 yılına ilişkin bilanço ve mali tablolarında hata saptayan SPK'nın düzeltmesi sonucu, Şirket'in geçen yıl 334.9 milyar kar değil, 1 trilyon 267.5 milyar lira zarar ettiği anlaşıldı. ÇBS Printaş Baskı Mürekkepleri ve Gereçleri A.Ş.'nin bilançosunda da mevzuata aykırılık saptandı.

SPK'nın yaptığı denetleme sonucunda, ÇBS Boya ve Kimya Sanayii'nin l996 yılı mali tablolarında 1 trilyon 620.4 milyar lira tutarındaki finansman giderinin dikkate alınmadığı ortaya çıktı. Bunun 453 milyar lirasının ‘‘ilk madde ve malzemeler'', 320.6 milyarının ‘‘mamuller'', 552.7 milyarının ‘‘diğer dönen varlıklar'' ve 274.1 milyarının ‘‘diğer duran varlıklar'' hesabı altında aktifleştirildiği, ancak sözkonusu finansman giderlerinin sermaye piyasası mevzuatına göre bu biçimde aktifleştirilme niteliği taşımadığı belirlendi.

Sözkonusu finansman giderlerinin mevzuata uygun olarak ilgili hesaplara kaydedilmesi durumunda, Şirket tarafından hazırlanarak ilan edilen geçen yıla ait 334.9 milyar liralık dönem kârının 1 trilyon 267.5 milyar lira zarara, 955.5 milyar lira tutarındaki özkaynakların ise 644.8 milyar lira negatife dönüşeceği saptandı.

PRİNTAŞ'DAKİ HATA

Bu arada, ÇBS Printaş Baskı Mürekkepleri ve Gereçleri Sanayi A.Ş. nezdinde yapılan inceleme sonucunda da 1996 hesap dönemine ilişkin bilançolarda mevzuata aykırılıklar belirlendi.

Diğer dönen varlıklar kalemi altında 44.3 milyar liralık finansman giderinin mevzuata aykırı olarak aktifleştirildiği, maddi duran varlıkların maliyetine eklenen 19.1 milyar liralık kur farkları için ayrılması gereken 6.4 milyar liralık itfa payının ayrılmadığı anlaşıldı.

SPK, şirketlerin l996 yılına ilişkin bilançosunu mevzuata uygun olarak yeniden düzenlemesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!