Cazibe Merkezi Gümüşhane yatırımcıları bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Cazibe Merkezi Gümüşhane yatırımcıları bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2017 14:06

Cazibe Merkezi Gümüşhane yatırımcıları bekliyor

Haberin Devamı

GÜMÜŞHANE(DHA) - Bakanlar Kurulu’nun 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programında yer alan Gümüşhane, yatırımcıları bekliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Yönetim Kurulu üyesi Gümüşhane Valisi Okay Memiş, kentin üretim ve ihracatı artırmak için oluşturulan cazibe merkezleri programında yer almasının tarihi bir fırsat olduğunu belirterek, “Cazibe Merkezi Programı hem ilimiz, hem bölgemiz, hem de yatırımcılar için çok önemli bir fırsattır. Son yıllarda Gümüşhane aldığı yatırımlarla geleceğe daha ümitle ve daha güçlü bakar hale geldi” dedi.

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 112 bin kişiye istihdam sağlanmasının hedeflendiğini dile getiren Vali Memiş, Gümüşhane’nin de bu istihdamdan önemli bir pay alacağını kaydetti. Programın arsa tahsisinden, bina yapımına, fabrikaya, makine alımına, işletme sermayesine varıncaya kadar tüm süreçleri destekleyen bir uygulama olduğunu anlatan Vali Memiş şunları söyledi:

“Bir yatırımcı ne kadar destek alacağını bilecek. Ücretsiz danışmanlık desteği vereceğiz, bedelsiz fizibilite çalışması, bedelsiz arsa tahsis edeceğiz. 10 milyon liralık bir binayı bedelsiz yapacağız. Fabrikanın kurulmasının yanı sıra içini makineyle donatıp, tam anlamıyla çalışır hale getireceğiz. Alınacak makineye 10 yıl faizsiz kredi vereceğiz. Girişimcinin almış olduğu makine teminat olarak kabul edilecek. Eğer yerli makine alınırsa vade 10 yıl, ilk 3 yıl ödemesiz, faizsiz kredi desteği olacak. Eğer yurtdışından alınırsa vade 6 yıla düşecek. İlk iki yılı ödemesiz yapacağız. Personel eğitimine destek vereceğiz. İşletme aşamasında da alacağı işletmenin faizinin yarısını biz karşılayacağız. Kamunun ihtiyacı olan bir ürün üretiliyorsa yüzde 15 fiyat avantajı sağlayacağız.”

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman da, “Firmaların resmi taleplerini almaya başladık. Gümüşhane’de yatırım yapmak isteyenler ajansımızın Gümüşhane Yatırım Destek Ofisine başvurabilir” dedi. Programın illeri ihtisaslaştıracağını ifade eden Adıyaman, “Küme yapısı oluşturmamız halinde firmaların rekabet gücü artacak, yan sanayiler gelişecek, bağlantılar daha güçlü bir konuma gelecek. Yatırımcıları yönlendireceğiz. Özellikle Gümüşhane’de imalat sanayisinde güçlü bir altyapının oluşacağını düşünüyorum” diye konuştu. 

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında ön talep döneminde alınan başvurulara ilişkin bilgi veren Genel Sekreter Adıyaman, “24 Ocak 2017 tarihi öncesindeki ön talep döneminde gerçekleşen imalat sanayi başvuru adedi 27'dir. Ön talebi yapılan projelere konu toplam destek tutarı 1 milyar 77 milyon lira. Söz konusu yatırımlara ilişkin en az yüzde 30 eş finansman koşulu dikkate alındığında toplam yatırım tutarı 1,5 milyar lirayı aşıyor. Ön talebi yapılan yatırımlara ilişkin öngörülen toplam istihdam da 2 bin 453 kişidir” dedi.

Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van illerini kapsayan program dahilinde, yeni yatırım projeleri ile yatırım süreci devam eden, yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş, kısmen geçmiş veya başka sebeplerle faaliyet göstermeyen, işletme sermayesi ihtiyacı olan imalat sanayisi tesisleri, çağrı ve veri merkezi yeni yatırım projeleri desteklenecek. 

Bu arada, Cazibe Merkezleri Programı için yatırımcıların, başvurularını 27 Şubat 2017 tarihe kadar yapmaları gerektiğini belirtildi. 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!