Caz’ın Sıradışı Çocuğu: Jamie Cullum

Bu yazıyı yazarken (hatta tüm haftadır) aslında aklımda sadece Rihanna konseri vardı.

Haberin Devamı

Riri’nin şehre gelmesiyle, hayranlarının stad önünde beklemeye başladığı, akşam konserde en önlerde olmak için mücadelenin başladığını duyup biraz gerildim. Gerginliğimin bir diğer nedeni de bu yazının albüm bölümü ve o bölümde yer alacak albüme karar verememiş olmamdı. Açıkcası bu yazıya hangi albümü alacağımı bende sabaha kadar bilmiyordum. Şans iste, sabah telefonda shuffle’da çalan ilk şarkı Jamie Cullum Rihanna cover’ı Don’t Stop /images/100/0x0/55ea10fcf018fbb8f8693263The Music olunca, yeni albümü “Momentum” u bu yazıya eklemeye karar verdim. Evrenin bazen benimle iletişim biçimi ben de hayretle izliyorum.


Haftamızın müzik haberlerine geçelim. George Michael 15 gün önce geçirdiği ciddi bir trafik kazası sonucu hastaneye kaldırılmıştı. Kontroller için 11 gün hastanede tutulan şarkıcı geçtiğimiz gün iyileştiği için taburcu edilmiş. Taburcu olduktan sonra yaptığı basın bildirisinde tüm hayranlarına, sürekli hastaneye gelip durumunu merak edenlere teşekkür etmiş.

 

Haberin Devamı

Bir diğer trafik problemi de Bieber’ın başında. Justin Bieber, Los Angeles’daki evine giderken,  hızlı araç kullanmasından ötürü, mahallesine yaklaşırken polis tarafından durdurulmuş ve ceza fişiyle evine gönderilmiş. Bu Bieber’in trafikte ilk yaşadığı mevzu değil. Şarkıcı bu senenin başında LA polisi tarafından bir kere daha uyarılmıştı, hiç hoş değil. Son olarak Beyonce Hanım için moda dünyasına gidiyoruz. H&M bikinileri için billboardları süsleyen Beyonce, kampanyanın fotoğraflarının Photoshop ile oynandığını öğrenince ortalığı birbirine katmış.

 

Kesinlikle fotoğraflarda en ufak bir değişiklik istemeyen Beyonce, yenilenen billboard baskılarında, kampanya için çekilen “oynanmamış” fotoları kullanılmış. Bu Photoshop gerginliğini bir türlü anlayamıyorum gerçekten. 

Bir albüm müjdesi ile yazının bu kısmını kapatıyorum. Son birkaç aydır kayıtlarından haberdar olduğum Çiğdem Erken’in ikinci albümü “İstanbul Kızı”nın tamamlandığı haberi sanatçının twitter hesabından duyuruldu. Ada Müzik’ten çıkacak olan albüm çok yakında müzik marketlerde olacak. Çiğdem Erken’in yeni albümünün kapak fotoğrafı yine ilk albümde olduğu gibi Mehmet Turgut imzası taşıyor.

 

Haberin Devamı




JAMIE CULLUM  - MOMENTUM

 Caz’ın Sıradışı Çocuğu: Jamie Cullum

Jamie Cullum’ı  canlı olarak ilk defa iki sene önce İstanbul Caz Festivali kapsamında Santral İstanbul Çim Anfi’deki konserinde izlemiştim. Hala aklımdadır o geceki konser. Biletleri tükenen konserde, Jamie zıp zıp enerjik bir halde, tüm Çim Anfi’yi mest etmişti. Ezan okunduğunda yaptığı emprovize şovu ise hala hafızamda.


Caz’ın enerjik çocuğu Jamie’nin yeni albümü “Momentum”, geçen hafta piyasaya çıktı. Piyanoya olan sevgimden midir bilmiyorum, Jamie’nin şarkıları beni daha bir mutlu ediyor dinlerken. Yeni pop-caz karması albümü, yine kendi tarzında ama caz ekseninden uzak olmayan bir albüm olmuş.  GQ’ya verdiği röportajda zamanında cover’ladığı “Don’t Stop The Music” için Rihanna’nın “aslında en sevmediğim şarkım ama senin cover’ınla daha güzel olmuş” dediğini belirtmiş.

Haberin Devamı


Jamie 6. albümünde Jim Abbiss ve Dan The Automator (diğer adıyla Daniel M. Nakamura) prodüktörlüğünde çalışmış. Bu albümünde Jamie farklı stüdyolardan çalışmaktansa, İngiltere’de şehire 40 dakika uzaklıktaki, koruların arasındaki evinde kayıtlarını gerçekleştirmiş. Tüm demolarını evdeki piyanosunda çalarak kaydeden sanatçı, günümüz teknolojilerini de çok kullanmış. Bu anlamda “İphone uygulamalarından çok fayda gördüm” diyen Cullum, piyanoda çalışırken 2 yaşındaki küçük kızı da yerde kendi piyanosunda oyun oynayıp,  ona albüm boyunca hep destek olmuş.


Yeni albümdeki “Sad Sad World” şarkısının ilhamı Jamie’nin karısı Sophie Dahl’mış. Karısına yazdığı şarkı için “insan yaşı ilerledikçe hayatla ilgili daha eleştirel oluyor, ama bunu yaşarken yanında birinin olması inanılmaz bir şans. Ben hayatımın aşkını bulduğum için, ona bu şarkıyı yazmak istedim” demiş. Romantik bir çocuk bu Jamie. Caz ile olan ilişkisini aslında Hip -Hop dinlerken keşfetmiş. Şarkılardaki ritimlerden kendine ait bir sound/images/100/0x0/55ea10fcf018fbb8f8693267 yaratan Jamie, “Snoop Dogg dinleyip caz şarkısı yazabiliyorum, bu da sanırım benim için tanrının bana verdiği bir hediye” diye de eklemiş.

Haberin Devamı



“Everything You Didn’t Do” 
“aslında yeni albümün ana fikri gibi” demiş. ““Momentum”, son birkaç senede hayatımda attığım büyük adımları anlatan bir çalışma” diye de eklemiş. “Çocuk sahibi olmadan önceki hayat ve çocuklarım olduktan sonraki hayata bakışım, sorumluluklar, daha farklı bir yetişkin olma hali, tüm şarkılarıma” yansıdı demiş.

“Momentum” kendi şarkılarından oluşan bir albüm olmasından ötürü mühim bir çalışma. 12 şarkıdan oluşan 6. albümün deluxe versiyonunda fazladan 3 adet daha şarkı eklenmiş. Albümü Deezer üzerinden dinleyebiliyorsunuz. Yaza girerken güzel bir albüm alıp keyiflenmek isteyenlere nefis bir seçim olacaktır. Jamie’yi umarım seneye Harbiye’de Açıkhava’da izleriz der, caz kafasından çıkar Rihanna konserine koşarım.

 

Haberin Devamı

YILDIZLAR:


The Same Things (Güzel bir A1 olmuş)


Everything You Didn’t Do


When I Get Famous (bu şarkıyı dinlerken aklıma Amy Winehouse geldi, keşke hayatta olsaydı da, şarkıda o da vokal yapsaymış dedim içimden)


Love For $ale


Take Me Out (Of Myself)

 


OSCAR’IMI VERDİM GİTTİ:


Sad, Sad World


Pure Imagination


SAHNEDEN KULİSE


Cem Adrian @ Jolly Joker , İstanbul , 31.05.2013 , 22.00


Neyse @ Beyoğlu Hayal Kahvesi , İstanbul , 31.05.2013 , 22.30


Partapart Presents: Mind Shifter Disconnected Space Albüm Lansmanı @ Babylon Lounge, İstanbul , 31.05.2013


Şebnem Ferah,Teoman,Bülent Ortaçgil,Can Bonomo, TNK @ ParkOrman, İstanbul , 01.06.2013 , 14.00

 


KARIŞIK KASET


Bu yazı Caz havalı oldu. Jamie Cullum’un yeni albümünü de yazmışken, tam olsun Karışık Kaset’i de Jamie Cullum Best Of tadıyla hazırlayayım dedim.
Yeni albümünden de şarkılar olan 20 şarkılık “CanımCullum” listesi Youtube’da sizler için hazırladım.


Keyifli Dinlemeler…


1) Anyway
2) Sad, Sad World feat Laura Mvula
3) Love For $ale
4) Everything You Didn’t Do
5) Don’t Stop The Music
6) Twentysomething
7) These Are The Days
8) High & Dry
9) Everlasting Love
10) Mind Trick
11) I’m All Over It
12) Photograph
13) All At Sea
14) Pure Imagination
15) Wind Cries Mary
16) What A Difference A Day Made
17) I Can’t Get Started
18) Lover, You Should Come Over
19) London Skies
20) God Only Knows

 


https://twitter.com/hkky

 

 

Yazarın son yazıları

#24 Mayıs 2013 Meriç Soylu’ya Buika’lı Veda
#24 Mayıs 2013 Jared Leto Travesti Oluyor
#21 Mayıs 2013 Gençlerin müzik dinleme hakkı ellerinden alınıyor
#17 Mayıs 2013 Depeche Mode konseri ertelendi
#14 Mayıs 2013 Onur Özdemir ile “Yeniliğe Doğru”
#10 Mayıs 2013 Keane-James Blake- Blur bu yaz İstanbul’da


YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>

Yazarın Tüm Yazıları