Çay deyip geçmeyin

Günümüzde çay çeşitleri o kadar arttı ki, bunlardan yalnızca birkaçını saymakla yetineceğim: siyah çay, kokulu çay, yeşil çay ve inanılmaz çeşitleriyle meyve, bitki çayları...

Bu çaylar ister ocak üstünde demlensin, ister üzerine kaynar su dökerek; bilin ki porselen demlikte demlenen çayın tadı saydığım bütün bu çaylardan daha çok cezbediyor beni. Eğer bizim usul klasik çay demleyecekseniz, bazı kurallara uymanızı öneririm. Kireçsiz su kullanmanızı, porselen demliği en az 5 dakika önceden ısıtmanızı, çayın demlenme süresi için en az 15-20 dakika beklemenizi... Ben hiç sevmem ama eğer çayı fincanda içerseniz, ince porselen ve içi beyaz çay fincanı kullanmaya dikkat edin. Böylece, çayın o güzel rengini görebilir ve ince kenarlı fincanlarda onu hissedebilirsiniz. Limonlu çay severseniz sakın sadece suyunu sıkmayın. İyice yıkanmış limonu incecik dilimleyin, çekirdeklerini çıkarın ve kabuğuyla birlikte çaya ekleyin. Buruk çay tadıyla limonun aroması her zaman birbiriyle uyumludur. Nice keyifli çay saatlerine...

Tahinli fasulye mezesi

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 1 su bardağı kuru fasulye

á 1 su bardağı su

á 6 dilim bayat ekmek ya da tost ekmeği

á 2 adet limonun suyu

á 6 yemek kaşığı tahin

á Türk kahvesi fincanıyla 4 fincan ılık su

(Fasulyenin haşlama suyundan alın.)

á 4 diş sarmısak

á 1 demet maydanoz

á 1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber

Bayat ekmekleri kuşbaşı et formunda doğrayıp servis tabağına yerleştirin. Kuru fasulyeyi iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Suyundan 4 kahve fincanı kadar ayırmayı unutmayın. Süzdüğünüz fasulyeyi servis tabağındaki ekmeklerin üzerine yerleştirin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; limon suyu, tahin, tuz ve dövülmüş sarmısağı bir kasede karıştırın. Ayırdığınız fasulye suyunu da aktarıp iyice çırpın. Bu sosu fasulyenin üzerine gezdirin. Üzerine kırmızı pul biberi ve incecik kıydığınız maydanozu serpiştirip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları