Çay deyince aklınıza ne geliyor

Çok değil, bundan sadece 10 yıl önce çay deyince aklımıza gelen şey demleme Türk çayıydı. Gerçi, bir yerlerden kaçak çay getirtip bizim çayla karıştırarak daha keskin tatlar yakalamaya çalışanlar da vardı ama yine de bir numaramız Rize’nin demleme çayıydı.

Haberin Devamı

Bitki çayı da içiyorduk elbet ama o da çaydanlıkta demlenerek yapılıyordu. Şimdilerdeyse, hem yaşam temposunun artması, hem de teknolojinin gelişmesiyle poşet çay içer olduk.
Üstelik, poşet çayların en popüler olanları da bitki ve meyve çayları. Eskiden bitki çayı deyince aklımıza ıhlamur ve kuşburnu gelirken, şimdi çilekten yeşil çaya, şeftaliden elmaya, çay çeşitleri saymakla bitmiyor. Yerli ve yabancı pek çok çay şirketinin devreye girmesiyle de bitki ve meyve çaylarının hem çeşidi arttı, hem de daha pratik ve sağlıklı poşetler üretilmeye başlandı.
Örneğin, ilk içtiğimiz meyve çaylarının ipleri poşetlere metal zımbayla tutturulurken, bu yöntem sağlığa zararlı bulundu ve ipler poşetlere dikilmeye başlandı. Son yıllarda öne çıkan sağlıklı yaşam trendinin de etkisiyle içtiklerimize daha çok dikkat etmeye başladık ve bunun sonucu olarak da meyve çaylarını tüketmeye.
Bitkisel tedavi yöntemlerinin ön plana çıkmasının da bitki ve meyve çayı çeşitlerinin artmasında payı büyük tabii. Uykusuzluğa, kabızlığa, kadınların özel günlerinde çektikleri sıkıntıya, mide rahatsızlıklarına iyi gelen bitki karışımları da poşetlerdeki yerini alıyor artık. Üstelik çay butikleri de en işlek caddelerde yerini almaya başladı bile.

Haberin Devamı

PEYNÄ°RLÄ° DEKA MAKARNASI Â

Makarna haşlanır ve haşlama suyundan bir su bardağı kadar ayrıldıktan sonra süzülür ve tekrar aynı tencereye aktarılır. Ayrılan haşlama suyu makarnayla karıştırılır. Sos hazırlanırken makarnalar birbirine yapışmasın diye 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ da eklenebilir.
Sosun hazırlanması için; sarmısaklar tuzla dövülüp geniş ve derin bir kaba koyulur. Üzerine zeytinyağı, tozşeker ve limon suyu eklenip karıştırılır. Varsa ince kıyılmış taze fesleğen ya da toz fesleğen ilave edilip çatal yardımıyla iyice çırpılır.
Domatesler soyulup ortadan ikiye bölünür. Bir çay kaşığı yardımıyla domateslerin çekirdekleri çıkarıldıktan sonra tavla zarı formunda çok küçük doğranır ve zeytinyağlı sosun içine aktarılıp iyice karıştırılır. En sonunda bu sosla makarna karıştırılır ve peynirler üzerine serpilir. İstenirse maydanozla da süslenip servise sunulabilir.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

* 1 paket penne makarna (herhangi bir kısa makarna da kullanılabilir)
Sosu için;
* Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
* 2 diş sarmısak
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı tozşeker
* 1 yemek kaşığı limon suyu
* 2 çay kaşığı toz fesleğen (5-6 yaprak taze fesleğen de kullanılabilir)
* 6 adet orta boy olgun domates
* 1 su bardağı az tuzlu beyaz peynir (taze lor peynir de kullanılabilir)

Yazarın Tüm Yazıları