Çatlı azıtmıştı

Güncelleme Tarihi:

Çatlı azıtmıştı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'yi sarsan Susurluk davasında 2. perde başladı. MİT ve Emniyet adına çalışan Abdullah Çatlı'ya kimsenin söz geçiremediği ileri sürüldü.

Susurluk'ta 3 Kasım 1996 akşamı meydana gelen trafik kazasından sonra ortaya atılan iddialarla ilgili başlatılan soruşturma çerçevesinde, haklarında ‘cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak' ve ‘hakkında tevkif ve yakalama müzekkeresi bulunan kişileri yetkili mercilere haber vermemek' suçlarından dava açılan, aralarında Özel Harekât Dairesi eski Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de bulunduğu, 10'u tutuklu 11 sanığın yargılandığı davanın 2'nci celsesi dün görüldü. Duruşmaya tutuksuz olarak yargılanan Korkut Eken ile tanık olarak çağrılan Mehmet Eymür, Hanefi Avcı ve kaybolan MİT muhbiri Tarık Ümit'in amcası Cemalettin Ümit de katıldı.

Tarık Ümit haber kaynağı

Duruşmada sorgusu yapılan Korkut Eken, Tarık Ümit'in MİT'in haber kaynağı olduğunu ifade etti ve Ümit'in kaybolmasına ilişkin bilgisinin olmadığını savundu. Ümit'in kendisine araba hediye ettiği iddiasının da doğru olmadığını öne süren Eken, ‘‘Arabayı kendi paramla aldım. Bu iddia tamamen iftiradır, MİT'in başına Mehmet Eymür gelince, Tarık Ümit'i kendi yanına çekti. Bu nedenle aramızda bir kırgınlık olduğu söyleniyor ve benden şüpheleniliyor, doğru değildir'' şeklinde konuştu. İbrahim Şahin'in ilk talebesi olduğunu belirten Korkut Eken, diğer özel timci sanıkları da öğrencileri olması dolayısıyla tanıdığını anlattı.

Çatlı'nın aradığını bilmiyordum

Susurluk'taki kazada ölen Abdullah Çatlı'yı, 1988 yılından itibaren hem Çatlı hem de Mehmet Özbay olarak tanıdığını belirten Eken, ‘‘MİT'te çalışırken daire başkanı tarafından hem Çatlı hem de Özbay olarak tanıştırıldı. Çatlı hem MİT hem de emniyetle çalışıyordu. Uyuşturucu kaçırdığını ve Türkiye'de arandığını bilmiyordum. Susurluk'tan sonra öğrendim'' dedi. Eken, savcının Bahçelievler katliamı ile ilgili sorusuna da, ‘‘Kayseri'de görevliydim. Sanıklarını tanımam. Abdullah Çatlı'nın olaya karışıp karışmadığını bilmiyorum' diye cevaplandırdı.

Kimse söz geçiremiyordu

Abdullah Çatlı ile son 2 yıl sadece telefonla hal hatır sorduklarını belirten Eken, ‘‘Abartıldığı kadar çete ve bunun gibi şeyler yok'' dedi. Eken, ‘Yeşil' olarak bilinen Mahmut Yıldırım'ı da tanımadığını ifade etti. MİT Kontrterör Merkez eski yöneticisi Mehmet Eymür ise, Emniyet Genel Müdürlüğü adına çalışan Çatlı'yı, hakkındaki dosyalardan gıyabında tanıdığını, kendisiyle çalışmadığını belirterek, ‘‘Çatlı o dönemde işi iyice azıtmıştı, kontrolden çıkmıştı. O devirde ona söz geçirecek makam yoktu. Beni bile görevden aldıracağını söyleyecek kadar kontrolden çıkmıştı'' dedi. DYP Milletvekili Sedat Bucak'ın şoförü Abdülgani Kızılkaya ile uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Öz 'ün tahliyesine karar verildi. Öz'ün başka suçlardan tutukluluk hali sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!