Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Çatı katını ne yapmalı

Artan eşyalar ve azalan metrekareler, evde her alanı en iyi şekilde değerlendirerek kullanmayı öngörüyor. Evinize ekstra bir yaşam alanı eklemek için gözünüzü ne zamandır atıl duran çatı katına diktiyseniz, doğru bir planlama ve düzenleme ile çok işinize yarayacak bir oda kazanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kullanmadığınız ya da tam olarak yararlanamadığınız bir çatı katınız varsa, bu alanı ihtiyacınız olan işlevde düzenlemek için bazı cinlikler düşünmeniz gerekiyor. Eğer müstakil bir evde “tek cepheden yükseltilmiş” bir çatıya sahipseniz, çatının tek cepheden kaldırılarak duvar örülmesi ve düzeltilmesi mümkündür.
Bu uygulama ile oldukça geniş ve aydınlık bir çatı arası elde edip burayı ebeveyn yatak odası ya da çocuklarınız için keyfili bir oyun odası olarak kullanabilirsiniz. Eğer “kırma çatı”nız varsa en basit yöntem, çatıya açacağınız kaliteli bir pencere sistemi, holden açılan bir merdiven, elektrik tesisatı ve izolasyonla kullanışlı bir yaşama alanı yaratmaktır.
Kırma çatınız pencere sistemi eklemeye olanak vermiyorsa imar izni alarak çatının bir bölümüne güvercinlik ekleyerek yükseltip “güvercinlikli çatı” yapabilirsiniz. Böyle bir uygulamada çatı arasında fazladan alan da kazanmış olursunuz ama bu alan genellikle küçük bir yatak odası olarak değerlendirilebilir.
İki farklı eğimi olan “mansart çatı”larda geniş bir boşluk olduğu için kullanışlı bir mekan oluşturulabilir, keyifli bir oturma ya da misafir odası olarak kullanılabilir.

Haberin Devamı

Çatı katınızı dekore ederken nelere dikkat etmelisiniz?

Çatı arasında yenileme yaparken mertek ve aşıkları ahşap olarak açıkta bırakabilirsiniz. Bu oldukça doğal bir hava yaratır. Eğer bu tarz bir çatı sisteminiz yoksa dekoratif ahşap kirişlerle aynı stili yakalayabilirsiniz.
Çatı ve duvarları aynı renk boyarsanız, sorunlu kısım olan tavan ve duvar eğimleri gözünüzü rahatsız etmeyecektir. Aynı rengin birbirine yakın tonlarını uygulayarak mimari detayları öne çıkarabilirsiniz. Çatının düz olduğu bölümlerde yoğunluğu ayarlanabilir spot aydınlatmalar, alçak duvarlarda zeminden tavana doğru spotlar kullanabilirsiniz. Görünür çatı kirişlerinde yönlendirilebilir spot ışıkları da hoş durabilir.
Çatı arasında yeterince alanınız varsa merdiven sahanlığı için yer bırakabilirsiniz. Mevcutta bir merdiven yoksa ve çatı arası çok dar ve elverişsiz ise en doğru çözüm katlanır ya da spiral merdiven kullanmanızdır. Çatının zeminle birleştiği eğimli kısımları depolama alanı olarak değerlendirebilirsiniz. Bu bölümler için özel olarak yaptıracağınız dolap ve raf sistemleri kullanabilirsiniz.
Manzaradan ve ışıktan daha fazla faydalanmak için çift camlı ikiz ya da dörtlü pencere sistemlerini tercih edebilirsiniz. Çatı eğimli pencereler için kayar perde sistemleri en ideal çözüm olarak öneriliyor. Güvercinlik tipi çatı pencereleri için panjur ya da stor tip perdeler uygulayabilirsiniz. Küçük çatı pencereleri içinse perde gerekmeyebilir.
Çatı arasını düzenlerken çok yönlü bir kullanım alanı yaratmayı deneyebilirsiniz. Örneğin yataklı bir kanepe ile hem bir oturma odası, hem de ihtiyaç olduğunda kullanışlı bir misafir odası yaratmış olursunuz.
Çatı arası yeterli ölçülerdeyse genellikle ebeveyn yatak odası olarak düşünülüyor. Ancak ekstra bir rahatlama alanı da yaratılabilir. Örneğin suit bir banyo, hatta küçük bir giyinme bölümü de eklenebilir. Pencere önünde çekici bir okuma köşesi oluşturabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları