Çatalın eşlikçisi

Sofra hazırlarken ilk aklınıza gelen şeylerden biridir değil mi çatal ve kaşık? Hemen bütün evlerde birden fazla çatal kaşık takımı vardır ve yemeğe misafir geldiğinde daha şık olan takım seçilir sofraya konmak için.

Şimdilerde yokluğunu düşünemeyiz bile bu iki aletin. Ama bir zamanlar ne çatal vardı ne de kaşık...
Kaşığın keşfi, çataldan çok daha önceye rastlar. Çatal, kaşıktan sonra, 14., 15’inci yüzyıllarda Bizanslılar tarafından keşfedilmiştir. Daha sonra İtalyan sofralarındaki yerini alan çatal, 16 ve 17’nci yüzyıllarda yavaş yavaş komşu ülkelerde de kullanılmaya başlanmıştır.
Çatal kullanımının yaygınlaşmasıyla ilgili bir ayrıntı var ki, bütün bu tarihlerden daha ilginç bir bilgi aslında... Dönüp tarihe baktığımızda çatalın, keşfedilişinden sonra makarnanın çok tüketildiği bölgelere yayıldığını görürüz. Yani nerede makarna, orada çatalmış bir zamanlar...
Hatta makarnanın çok yendiği bölgelere komşu olan ama makarnayı pek de sevmeyen bölgelerdeki lüks şatoların malzeme kayıtlarına göz atıldığında; en lüks hammaddeden yapılmış olan kaşık ya da bıçakların kullanıldığını, ancak çatalın henüz sofralardaki yerini almadığını görürüz.
Bu ayrıntıyı okuyunca, insan “demek ki çatal ve makarnanın sıkı bir ilişkisi var” diye düşünmekten alamıyor kendini.

KREMALI EKİNCİK PASTASI

MALZEMELER
* 4 adet yumurta
* 1,5 su bardağı tozşeker
* 1,5 su bardağı eritilip ılıtılmış margarin
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
* 3 su bardağı un
Islatmak için;
* 3 su bardağı tozşeker
* 2 su bardağı soğuk su
Ayrıca;
* 1 su bardağı kremşanti

YAPILIŞI
Soğuk su ve şekeri bir kasede karıştırıp şekerin erimesini sağlayın. Karışımı bir kenarda bekletin.
Oda sıcaklığındaki yumurtaları derin bir kaba kırıp tozşekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın.
Yağı ekleyip 1 dakika daha çırptıktan sonra vanilya, kabartma tozu ve unu ilave edin, mikserin düşük devriyle iyice karıştırın.
Hazırladığınız kek hamurunu ister yağlanmış mafin kalıplarına, isterseniz kağıt kek kalıplarına, ağızlarında 1 parmak boşluk kalacak şekilde paylaştırın.
Kekleri 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında iyice kabarıp pişinceye kadar, en az 30 dakika pişirip çıkarın.
Sıcakken kağıt kalıplardan ya da mafin kalıplarından çıkararak servis tabağına ters çevirin. Hazırladığınız şekerli suyu sıcak keklerin üzerine gezdirin.
Üzerlerine kremşanti sıkıp taze meyvelerle ya da rendelenmiş çikolatayla süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları