Cartel gözünü karartıp döndü

Güncelleme Tarihi:

Cartel gözünü karartıp döndü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2009 00:00

14 yıl önce Türk gençliği pop müzik dinleyip eğlenirken, hayatlarına birden “Cehennemden Çıkan Çılgın Türk” sloganıyla rap grubu Cartel girdi. Almanya’da yaşayan Türkler’den oluşan grup bir fenomene dönüştü. İlk albümleri Avrupa’da yayınlandı, en çok satanlar listelerine girdi.

Ama herkes onlardan yeni albüm beklerken birden ortadan kayboldular. Yakında yeni albümlerini çıkararak özlenen dönmeye hazırlanıyorlar. Rock’n Coke sahnesinde Manga ile birlikte performans sergileyecek grup üyelerinden Almanya’da yaşayan Alper Ağa yeniden bir araya gelme hikayelerini anlattı.

Albümünüz milyonlar satarken neden birdenbire dağıldınız?
- Büyük başarının getirdiği sorunlara maruz kaldık. O zamanki plak şirketimizle hukuksal sorunlarımız vardı. Cartel’in isim hakkını geri alabilmemiz için mahkemeler senelerce sürdü. Ayrıca Cartel’in üyeleri Almanya’nın üç farklı şehrinden geldikleri için doğal olarak bir süre bağlantılar koptu. Şimdi her şey yolunda.

Bu süre de neler yaptınız?
- Herkes kendi hayatını ve kariyerini sürdürdü. Ben doktora yaptım ve halen uluslararası global bir kimya şirketinde halen çalışıyorum. Erci E. müzisyenlikten kopmadı. Ayrıca Erci E. ve ben de evlendik.

Yeniden bir araya gelmeye nasıl karar verdiniz?
- Zaten hiç ayrılmadık. Kan kardeşler hiçbir zaman ayrılmaz.

Gruptan ayrılanlar ve yeni katılanlar kimler?
- Ekipten iki kişi ayrıldı. Artık tamamen kendi stiline sahip beş ayrı karakterden oluşuyoruz. Ben, Erci E., M. Ali, İchibaba ve Ole.

Yeni albüm çalışmaları nasıl gidiyor?
- İlk albüm projeydi. Yeni şarkılarda bu sınırları kaldırdık. Ortaya çok daha heyecan verici şeyler çıktı. Rap ağırlıklı bir tarzımız var. Ama müziğimize farklı boyutlar ekledik. Hip hop sınırlarını aşıyoruz.

Rap dünyasında atışmalar çok sık yaşanıyor. Şimdi bu tartışmalar sizi de bekliyor?
- Çok çirkin bir olay çünkü iş sahnedeki mücadeleyle kalmıyor. Özellikle bazı rapçiler laf atmayı, onur kırıcı sözler sarf etmeyi marifet sanıyor. Sonra işler büyüyor, yumruklar ve silahlar konuşuyor. Çok ilkel bir durum. Hatta galiba kamera önünde dayak yiyerek gündemde kalmaya çalışanlar bile oldu. Bize de laf atan ve suçlayanlar oldu. Mümkün oldukça kulak asmamaya çalışıyorum, kendimi o seviyede göremiyorum. Ama bazı sınırlar aşıldığında tepki vermek gerek. Bu konuda gözümüz kara ve kimseden çekinmeyiz.

Hep milliyetçi bir grup olduğunuz konuşuldu. Doğru mu?
- Avrupa basını anlatmak istediklerimi iyi anladı. Oysa Türkiye medyasında çoğu konu yanlış aktarıldı. Bizi milliyetçi bir grup olarak değerlendiler. Cartel bir Türk-Alman-Küba müzik topluluğu ve milliyetçi bir çizgiyi takip etmemiz çok komik ve saçma olur herhalde.

Manga ile nasıl biraya geldiniz?
- Benimle bağlantıya geçtiler. Yeni albümlerine koydukları bizim “Evdeki Ses” şarkımızda da düet yaptık.

Rock’n Coke festivalinde süprizleriniz var mı?
- Yıllar sonra bir arada sahne alacağımız ilk konser. Sahnede “caRma” isimli bir şov hazırlıyoruz. Gerçek bir rap-rock füzyonu olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!