Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim su

Pek çok inanışta bereketi simgeleyen nar, ayrıca pek çok hastalığa da "şifa" oluyor.

Kendi kendime hep "tıp ilerledikçe doğaya döneceğiz" derdim. Nitekim insanlar artık tüm dünyada yemeklere, salatalara nar koyuyor. Pek çok etkinliğe katıldım ve bu etkinliklerde damak tadına ve zevkine güvendiğim gurmelerin nar suyu içmek için adeta yarıştıklarını gördüm. Ve her seferinde "bizim bu Osmanlı yemek kültürü çok sağlam bilgilere ve temellere dayanıyormuş" demekten kendimi alamadım. Düşünsenize, bundan yüzyıllarca önce narın nimetlerinden yararlanmayı bilen Osmanlı insanları nar şerbetini sofralarından eksik etmiyorlarmış. Saray mutfağının ve konak davetlerinin vazgeçilmez parçasıymış nar suyu ve şerbeti. Narın kalp ve damar hastalıklarına, kansere karşı bu kadar etkili bir ilaç olduğunu biliyorlar mıydı, bilinmez ama bugün narın bu kadar popüler olmasının nedenlerinden en önemlisidir bu. Bir de tabii narın o muhteşem ekşi tadı ve küçücük cüssesinden beklenmeyecek kadar sulu olması onu bu kadar revaçta kılan. Yani, nar hak ettiği tahta yeniden oturuyor ve bit pazarına nur yağıyor.

Maydanozlu tavuk salatası

2 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

á 2 adet haşlanmış tavuk göğüs eti

á 2 demet maydanoz

á Varsa 2 yemek kaşığı konserve mısır

á 1 adet orta boy kuru beyaz soğan (tatlı soğan da denir)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Sosu için;

á 2 su bardağı tatlı yoğurt

á 2-3 diş sarmısak

á 1 tepeleme yemek kaşığı mayonez

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ılık su

á 3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

YAPILIŞI

Maydanozu ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün ve incecik doğrayın. Haşlanmış tavuk göğüs etini didikleyin ya da bıçakla kuşbaşı et formunda doğrayın. Beyaz soğanı rendeleyip bir kenarda bekletin. Doğradığınız maydanozu ve didiklediğiniz tavuk etini büyük bir salata kasesine koyun. Üzerine rendelenmiş soğanı ve konserve mısırı ekleyip iyice karıştırın. Tuz ve karabiberi serpip tekrar harmanlayın. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; yoğurt ve zeytinyağını derin bir kaseye aktarın. Dövülmüş sarmısakları, mayonez ve ılık suyu ilave edip çatal yardımıyla, karışım pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpın. Hazırladığınız bu sosu salatanın üzerine gezdirip salatayı tekrar karıştırdıktan sonra sosu çekmesi için 10 dakika kadar bekleyin. Büyük parçalar halinde çektiğiniz ceviz içini de serpiştirip servise sunun.

NOT: İsterseniz bu salataya 1-2 adet ince kıyılmış salatalık turşusu ve kırmızı pul biber de ekleyebilirsiniz.

Muzlu muhallebi

2 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Malzeme listesi

á 4 su bardağı süt

á 4 yemek kaşığı tozşeker

á 2 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

á 2 yemek kaşığı pirinç unu

á 1 adet vanilya

á 25 gram tereyağı (bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)

á 1 adet orta boy muz

Üzeri için:

á 1 yemek kaşığı hindistancevizi tozu

YAPILIŞI

Yumurta sarısı ve toz şekeri orta boy çelik bir tencereye aktarıp bir tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. Pirinç unu, nişasta ve varsa rendelenmiş limon ya da portakal kabuğunu ekleyip bir yandan çırpmaya devam ederken, bir yandan da sütü azar azar ilave edin. Tekrar karıştırın ve tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sürekli karıştırmaya devam ederek katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Muhallebi kaynamaya başladıktan bir dakika sonra ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken üzerine vanilyayı ve tereyağını ilave edin. Son olarak, çatalla ezerek püre haline getirdiğiniz muzu ekleyip tekrar karıştırın. Sıcak haldeki muhallebiyi, küçük kaselere paylaştırın. Üzerlerini taze meyvelerle ve hindistancevizi tozuyla süsleyin. Buzdolabına koyarak soğumalarını bekleyin ve sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları