Çarşaflı imam TV’de

Güncelleme Tarihi:

Çarşaflı imam TV’de
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2007 00:00

İslamabad’da polis kuşatması altında olan Lal Mescidi’nden kara çarşafla kaçmaya kalkarken kadın polise yakalanan imam, dün çarşafıyla devlet televizyonuna çıkarıldı. İmam Mevlana Abdülaziz, şeriat istedikleri için camide direniş sürdüren, kadın ve çocukları canlı kalkan olarak kullanan müritlerinden teslim olmalarını istedi.

BURKAYLA KAÇARKEN, GÖBEĞİ ELE VERDİ/Foto-galeri

PAKİSTAN’da halkı laik sisteme karşı kışkırtan radikal imam hem korkak, hem de şovmen çıktı. Polisin müritlerinin bulunduğu başkent İslamabad’daki Lal Mescidi’nin kuşatma altına alması üzerine kara çarşafla ablukayı aşmaya çalışan imam, o halde yakalandıktan sonra çarşafla televizyona çıkarıldı.

Kadın polisin üst taraması yapması sonucunda yakayı ele veren imam Mevlana Abdülaziz, devlet televizyonundan müritlerine çağrıda bulundu. Televizyoncunun talebi üzerine çarşafı çıkarıp yüzünü açan imam, camide hali hazırda 600’ü kadın ve çocuk müritler olmak üzere 850 kişinin bulunduğunu söyledi. Lal Mescidi’ni terk etmeye karar verdiğinde diğerlerine de çağrıda bulunduğunu kaydeden imam, bazı kadın öğretmenlerin, kız öğrencileri engellediğini öne sürdü.

Taliban’a yakınlığıyla bilinen şeriatçı imam Abdülaziz, "Dışarı çıktıktan sonra ablukanın yoğun olduğunu gördüm ve vazgeçmemiz gerektiğine karar verdim. Devletin güçlü kaynakları var ve insanların içeride uzun bir süre dayanabileceklerini sanmıyorum. Benim için hayatlarını feda etmesinler" dedi.

Laik devlet güçleri imamın yakalanmasını büyük bir darbe olarak nitelendirirken, güvenlik güçleri, Lal Mescidi’nde direnişi sürdüren imamın kardeşi Abdülraşid Gazi ve fedailerini ikna etmeye çalışıyor. Pakistanlı yetkililer, camide bulunan "30 kadar teröristin" kadın ve çocukları "canlı kalkan" olarak tuttuklarını belirtiyor. Abdülraşid Gazi ise
/images/100/0x0/55ea3058f018fbb8f8706f40
camide kimsenin zorla tutulmadığını, morallerinin yüksek olduğunu söyledi.

Gazi, akşam saatlerinde pes ederek, hastalanan annesiyle camide bir süre daha kalmak kaydıyla tüm medrese öğrencileriyle birlikte teslim olmayı önerdi. Gazi, telefonla bağlandığı bir TV kanalında, "Bunu öğrencilerin hayatını kurtarmak için yapıyorum" dedi.

Ancak bazı silahlı öğrenciler buna rağmen teslim olmayınca, Pakistan güvenlik güçleri gece üç adet panzerle camiye girmeye çalıştı. Yoğun kalaşnikof ateşiyle karşılanan askerlerin, havan topuyla karşılık verdiği, çok sayıda kişinin öldüğü iddia edildi.

Çarşafla kaçan ilk kişi değil

POLİS kuşatmasını kara çarşafla aşmaya çalışan imam Mevlana Abdülaziz bu numaraya başvuran ilk kişi değil. Daha önce de gazeteciler ya da güvenlik birimleri çeşitli vesilelerle bu hileye başvurdular.

BBC ekibi Afganistan’a girdi

11 Eylül saldırısından sonra BBC muhabiri John Simpson ve kameramanı, burkayla Pakistan’dan Afganistan’ın Nangarhar eyaletine sızmayı başardılar. Simpson, "Burkanın olağanüstü bir etkisi olduğunu farkettim, sizi görünmez kılıyor" demişti.

Burkayla yakalandı

İngiliz kadın gazeteci Yvonne Ridley ise meslektaşı kadar şanslı değildi. İngiliz Sunday Express Gazetesi için çalışan Ridley, Simpson’ın hilesine başvurunca yakayı ele verdi. Vizesi olmadığı gerekçesiyle Taliban tarafından Afganistan’da 11 gün alıkondu. Bu maceradan çok etkilenen Ridley, 2003 yılında Müslüman oldu.

Çarşaflı polisler

2005 yılının Mart ayında El Kaide’nin üç numarası olan Ebu Faraj el-Libbi, Pakistan’ın Mardan kentinde motosikletle giderken güvenlik güçleri burkalı kadın kılığında pusu kurdular. Libbi yakalanıp Guantanamo’ya yollandı.

Burkalı komutan

Yine aynı yıl Afgan güçleri, burkayla kaçmaya çalışan Taliban komutanlarından Molla Mahmud’u ele geçirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!