Çarmıha gerilen papağan

PAPAZA telefon faturası gelmiş, 3 bin dolar. Adam çıldıracak, evde tek başına yaşıyor, bu kadar konuşması mümkün değil. Hemen ayrıntılı fatura istemiş, bakmış hepsinde arkadaşının evinin numarası. Birden aklına gelmiş, onun da papağanı var, kendisinin de... Demek papağan o evde yokken açıyor telefonu, diğer papağanla konuşuyor...

Acaba?

Gece pusuya yatmış, bakmış papağan geçmiş telefonun başına, durmadan konuşuyor...

Hemen yakalamış papağanı, kanatlarından duvara çivilemiş, tıpkı İsa’nın çarmıha gerilişi gibi...

Giderken cezasını da kesmiş.

"Bir hafta burada böyle kalacaksın!.."

Papağan duvarda çarmıha çakılı dururken bakmış, karşıda tıpkı onun gibi çarmıha gerili bir adam var. Sormuş;

"Sen ne kadardır buradasın, bu haldesin?"

İsa içini çekmiş;

"2000 yıldan beri!.."

Papağan şaşırmış;

"Ohaaa be!.. Kiminle konuştun bu kadar?"

İLETİŞİM VERGİLERİ VE ÇARMIH

Dün Ankara’da Gazi Üniversitesi İİBF ile Maliye ve Vergi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, "İletişim Sektörünün Dünü ve Bugünü" konulu bir paneli vardı.

Oturum Başkanlığını yaptığım bu panelin açılış konuşmacılarından biri de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım idi...

Bir saat kadar süren konuşmasının bir bölümünde Yıldırım; Türkiye’de iletişim üzerinden alınan vergilerin bir "dünya rekoru" olduğunu belirttikten sonra, sektörün gelişmesi için, vergilerin inmesi gerektiğini vurguladı.

Bakandan sonra konuşan; Türk Telekom, Turkcell, Avea ve Vodafone’un üst düzey yöneticileri olan panelistler de aynı konuya değindiler. Özellikle üzerinde durulan noktalardan biri de, cep telefonundan değişik adlar altında alınan 7 çeşit vergi ile ilgiliydi...

Panelistlerden birinin konuşması bitip, diğerine söz vermeden önce, 7 çeşit vergi ile "Çarmıha gerilen papağan" arasında, bir ilişki kurup, yukarıdaki fıkrayı anlatıp, cep telefonu kullanan vatandaşın da ağır vergiler nedeniyle, çarmıha gerilen papağana benzediğini belirttim.

76 MİLYON KULLANICI

Türkiye’de 58 milyonu aşan mobil, 18 milyonun üzerinde de sabit telefon kullanıcısı var. Mobil iletişim sektörü, dünyada yıllık yüzde 10’luk bir hız ile büyüyor. Şu anda 700 milyar dolarlık bir potansiyele ulaşmış durumda. Dünyadaki GSM abonelerinin ise, yüzde 34’ü AB ülkelerinde.

Türkiye’de de ekonomiye 5 milyar dolarlık ilave bir potansiyel yaratma olanağı var. Ancak, cep telefonundan alınan vergiler bakımından "Dünya rekoru" yüzde 56 ile Türkiye’de. Türkiye’yi yüzde 30 vergi ile Uganda, yüzde 28 ile de Zambia izliyor. Gelişmekte olan 50 ülkede, alınan vergilerin ortalaması yüzde 17.1. Türkiye’de ise bunun üç katından fazla vergi alınıyor.

Türkiye’de cep telefonundan yüzde 25, sabit telefondan yüzde 15 oranında alınan "Özel İletişim Vergisi" dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Daha ötesi, "Hazine Payı" olarak alınan yüzde 15 kesinti de dünyanın hiçbir ülkesinde yok.

Hazine’ye giden yüzde 15 pay üzerinden, ayrıca yüzde 18 KDV, yüzde 25 de Özel İletişim Vergisi alınması ise verginin vergisi oluyor!..

Türkiye’de yaklaşık 22 milyon kişi internet üzerinden haberleşiyor. Böyle olunca, Maliye yukarıdaki 7 çeşit verginin birini bile alamıyor. Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan oluyor.

Başbakan’ın da söz verdiği gibi, iletişim üzerindeki dünya rekoru kıran, acımasız vergilerin, bir an önce aşağı çekilmesi gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları