Cari açık beklentilerin biraz altında kaldı

Güncelleme Tarihi:

Cari açık beklentilerin biraz altında kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2016 10:04

Cari açık Ocak ayında düşük petrol fiyatlarının desteğiyle 2.23 milyar dolara gerilerken kümülatif yıllık açık ise dokuz aylık kesintisiz düşüşünü sürdürdü.

Haberin Devamı

Analistler cari açıkta Rusya ile yaşanan gerilim nedeniyle başta turizm olmak üzere ihracat gibi kanallardan 5 milyar dolara kadar artırıcı etki bekleseler de petrol fiyatlarının desteği ile kümülatif açıktaki düşüşün yavaşlayarak da olsa devam edeceğini öngörüyorlar.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 12 aylık kümülatif açık Mayıs 2015'ten beri düşüş yönlü seyrini sürdürerek Aralık 2015'teki 32.11 milyar dolardan Ocak ayında 31.89 milyar dolara geriledi.

Güncel OVP'ye göre cari açığın 2016 yılını 28.6 milyar dolar ile tamamlaması bekleniyor bu rakam GSYH'ye oran olarak ise yüzde 3.9'a denk geliyor.

Halk Yatırım tarafından yayımlanan araştırma notunda, "Şubat ayından itibaren, hem baz etkisi hem de ılımlı enerji  maliyetleri doğrultusunda, yıllık açıktaki düşüşün hızlanacağını ve 27 milyar dolar civarına kadar gerileyebileceğini tahmin ediyoruz" görüşüne yer verildi ve not şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Yıl sonuna ilişkin 30 milyar dolar açık tahminimizi korumakla birlikte enerji fiyatlarına bağlı olarak ki ortalama petrol fiyat tahminimiz 45 dolar/varil, daha olumlu bir rakam da olası."

TCMB açıklamasında, "Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ocak ayına göre 216 milyon dolar azalarak 2.23 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 31.89 milyar dolar olmuştur" denildi.

TCMB açıklamasında bu gerilemede ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 250 milyon dolar azalarak 2.85 milyar dolara düşmesi ve birincil gelir dengesi açığının 25 milyon dolar azalarak 434 milyon dolara gerilemesinin etkili olduğu belirtildi.

Reuters'ın 18 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre cari işlemler dengesinin Ocak'ta 2.5 milyar dolar olması bekleniyordu.

Cari açık 2015 yılında petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle dış ticaret açığındaki gerilemeye paralel 2014'e göre yüzde 26 daralarak 32.11 milyar dolara gerilemişti.

Petrol fiyatları 2015 yılında yaklaşık yüzde 35 düşüş gösterdi ve Brent ham petrolünün varil fiyatı 12 yılın en düşük seviyesine geriledi. Haziran 2014'te 115 doların üzerinde işlem görmesinden beri genel olarak aşağı yönlü bir seyir izleyen Brent ham petrol bugün 40 dolar civarında işlem görmeyi sürdürüyor.

Haberin Devamı

Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, “TCMB’nin bugün açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi 2016 yılının ilk ayında 2,23 milyar dolar cari açık verdi. Özellikle Ocak ayında ticari faaliyetlerdeki yavaşlamanın cari açığa pozitif etkisi olduğu görülmekte. Bununla birlikte 12 aylık cari açık verilerinde Temmuz 2015’ten itibaren başlayan düşüş trendi devam ediyor. Bu sene Türkiye ekonomisindeki petrol talebinin de azalış göstermesine rağmen, petrol fiyatlarında ciddi bir artış görülmemesi, Ocak ayı cari açığının 12 aylık dönemde 31,8 Milyar Dolar’a gerilemesini sağlamış durumda. Diğer taraftan baktığımızda, 2016 yılının Ocak ayında küresel piyasalarda artan riskler, gelişmekte olan ülkelere bakışı negatif etkilemiş gözüküyor” dedi.  

Haberin Devamı

TURİZM RİSKİ İZLENECEK

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, 2016 yılı için cari açık beklentilerinin 27 milyar dolar olduğunu bunun da 25 milyar dolarının enerji kaynaklı olacağını belirterek, en önemli riskin ise turizm kaynaklı olabileceğini söyledi.

"En önemli risk turizm sektöründe" diyen Altınsaç,  "Özellikle Rusya'dan gelen turist sayısında Ocak ayı itibariyle çok hızlı düşüş sinyalleri gelmeye başladı. Keza, Batı Avrupa kaynaklı ön rezervasyonlarda da ü azalma söz konusu. 2015 yılı turizm gelirlerimiz 27 milyar dolar dolardı, net turizm gelirimiz de 21 milyar dolar civarında. Turizm gelirimiz yaklaşık yüzde 20 düşüş olduğu takdirde bunun cari açığa yansıması 5 milyar dolar civarında olur. Bu da şu an 27 milyar dolar olarak yaptığımız açık hesabının 32 milyar dolara yükselmesi demek" dedi.

Haberin Devamı

Odeabank Ekonomisti Şakir Turan ise "Düşük enerji fiyatları ve ihracatımızdaki kademeli iyileşme ile önümüzdeki aylarda cari açıkta düşüş sürebilir. Ancak yıl genelinde turizmdeki zorlukların iyileşmeyi sınırlayabileceğini ve cari açığın yıl sonunda 32 milyar dolar olacağını öngörüyoruz" dedi.

Bir diğer taraftan ise Avrupa Merkez Bankası'nın parasal gevşeme adımları atacağı beklentisi ile piyasalarda bugün iyimser bir seyir izlenirken dolar/TL beklentilerin altında gelen cari açık verisinin de desteğiyle üç ayın en düşük seviyesi olan 2.89'un altını gördü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!