Cari açık 4 katına çıktı

Güncelleme Tarihi:

Cari açık 4 katına çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2010 10:16

Merkez Bankası, Nisan ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre yılın ilk 4 ayında cari açıktaki artış geçen yılın ilk dönemine göre yaklaşık 4 katına çıktı. Konuyu değerlendiren Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Ege Cansen Türkiye'nin krizin azalamasıyla birlikte Türkiye'nin özüne döndüğünü ve cari açığın büyümeye başladığını söyledi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası, geçen yıl Nisan ayında 1 milyar 583 milyon dolar açık veren cari işlemler dengesinin, bu yılın aynı ayında 4 milyar 361 milyon dolar açık verdiğini bildirdi.

2009 yılının ilk dört aylık döneminde 3 milyar 562 milyon dolar olan cari açık,  geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 300.1 artarak 14 milyar 251 milyon dolara yükseldi.

Nisan ayında ise cari açık yüzde 175.5 artışla 1 milyar 583 milyon dolardan 4 milyar 361 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret açığının geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 171.7 artarak 3 milyar 994 milyon dolara ulaşması, hizmetler dengesi kaleminden kaynaklanan net gelirlerin ise yüzde 82.7 azalarak 102 milyon dolara gerilemesi cari açığın artışında etkili oldu.

"TÜRKİYE ÖZÜNE DÖNÜYOR"

Cari açıktaki büyük artışın krizin bitmesine bağlayan Hürriyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Ege Cansen cari açıktaki artışın, kriz etkilerinin azalmasıyla birlikte Türkiye'de özüne dönemsinin bir neticesi olduğunu söyledi. Krizden önce de Türkiye'nin cari açığının yüksek olduğunu hatırlatan Ege Cansen'in şöyle devam etti;

Haberin Devamı

"Yaşanan ekonomik krizle birlikte cari açık küçülmeye başlamıştı ve Kriz bittikten sonra Türkiye normal haline dönecektir yani Türkiye özüne dönüyor.  Türkiye'nin tercih ettiği ekonomik yapı cari açık ve bunu finanse etmek üzerine kurulu. Bunu yapının değiştirilmesi için de bir çalışma yapılmıyor. Hükümet geçtiğimiz günlerde açıkladığı Mali Kural'da bütçe açığını yüzde 1'e düşüreceğini açıkladı. Bu bir stratejik bir karardır ve bununla ilgili matematiksel iktisadi tüm yöntemler açıklanmış. Onunla da yetinilmemiş bunun bir kanun olması için meclise gönderilmiş. Bu durum bütçe açığını düşürme konusunda hükümetin kararlılığını gösteriyor. Peki neden aynı çalışmalar cari açık için yapılmıyor? Çünkü istenen tercih edilen ekonomik yapı böyle de ondan. İstenirse cari açık da düşürülür. Bunun çeşitli yöntemleri var. "

12.4 MİLYAR DOLARLIK DIŞ TİCARET AÇIĞI VERİLDİ

Geçen yılın ilk dört aylık döneminde 2 milyar 736 milyon dolar açık veren dış ticaret dengesi, bu yılın aynı döneminde 12 milyar 455 milyon dolar açık verdi. Bu dönemde, geçen yılın aynı dönemine oranla ihracat (FOB) gelirleri yüzde 11.3 artarak 35 milyar 663 milyon dolara ve bavul ticareti gelirleri yüzde 21.9 artarak 1 milyar 849 milyon dolara yükselirken, altın dahil ithalat (CIF) harcamaları yüzde 36.6 artarak 53 milyar 262 milyon dolara ulaştı. Bunun yanı sıra, parasal olmayan altın kaleminden kaynaklanan net girişler, geçen yılın Ocak-Nisan dönemine göre yüzde 88.3 azalarak 417 milyon dolara düştü.

Haberin Devamı

NET TURİZM GELİRLERİNDE YÜZDE 10.5’LİK AZALIŞ

2010 yılının ilk dört aylık döneminde turizm gelirleri 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 1.1 azalarak 3 milyar 450 milyon dolara gerilerken, turizm giderleri yüzde 17.7 artarak 1 milyar 372 milyon dolara yükseldi. Bunun sonucunda söz konusu dönemde, net turizm gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.5 azalarak 2 milyar 78 milyon dolara gerilediği görüldü. Taşımacılık kaleminde bu yılın aynı döneminde 407 milyon dolar tutarında net çıkış gerçekleşti. Navlun kaleminde geçen yılın aynı dönemine göre 882 milyon dolar net çıkış, diğer taşımacılık kaleminde ise yüzde 475 milyon dolar net giriş gerçekleşti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!