Çare yerli mi devşirme mi?

Güncelleme Tarihi:

Çare yerli mi devşirme mi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2016 21:49

Türkiye, Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 12 madalyayla 4. olarak, tarihinin en iyi performansına ulaştı. Ama kürsüye en çok devşirme sporcuların çıkması, “Bu başarı kalıcı olur mu” tartışmasını da başlttı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, daha önce 6 Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 12 madalya kazanabildi. Amsterdam’daki son şampiyonadaysa 6 şampiyonanın toplam sayısına ulaşıldı. Haliyle gözler ‘ay yıldızlı’ sporculara çevrildi. 12 madalyanın 9’u ‘devşirme’lerden (vatandaşlığa geçirilen yabancı) geldi. Amsterdam’daki başarıda Rus sporcuların yasaklı olması da lehimize bir durum yarattı.

FEDERASYON DEĞiL KULÜPLER DEVŞiRiYOR

Sporcuları kulüpler devşiriyor ve milli takım da nemalanıyor. 2012 Olimpiyatları’ndaki doping olaylarının yarattığı imajı silmek için de ‘devşirme politikası’ bir kurtarma simidi oldu. “Bazı branşlar genetiğimize uymuyor” da bir diğer gerekçe. 100 metremiz Jameikalılarda artık. Fakat, nisbeten yatkın olduğumuz orta ve uzun mesafaler de devşirildi! 

GELECEK UMUTLARI TOHUM PROJESi’NDE

Haberin Devamı

AMSTERDAM’daki 49 atletimizin 33’ü yerliydi. Önceki şampiyonanın iki katı. Bu önemli başarı ‘devşirme’lerin gölgesinde kaldı. Halihazırda yürütülen ‘Tohum Projesi’ ile hedef 2020 Olimpiyatları. Tüm amatör branşlardan 1073 sporcu proje kapsamında. 11’i (1’i atlet) olimpiyat vizesi aldı. Bu proje başarıya ulaşırsa, devşirme başarılardan ziyade, kalıcı başarılara ulaşılabilir. 

LiDERLiK iTALYA’DA

SON Avrupa Atletizm Şampiyonası’na Türkiye 15 devşirme atletle katıldı. Ancak bunu yapan sadece Türkiye değildi. Örneğin İtalya, 16 devşirme sporcuyla Türkiye’nin de önünde yer aldı. Öte yandan İspanya 13, Belçika ve İngiltere 6, Hollanda 4, İsrail 3, Fransa, Almanya, Portekiz, Azerbaycan ve İsviçre ise 2’şer devşirme atletle şampiyonada yer aldı.

DEVŞiRME SPORCULAR LOKOMOTiFTiR (Fatih Çintımar - Atletizm Fed. Bşk.)

DİĞER ülkelerin devşirmelerine neden bakılmıyor? Ali Kaya, 10 yıldır Türkiye’de, lisansını burada çıkardı. Escobar, vatansızdı, sahip çıktık. Yerlileri ihmal etmedikçe devşirmeler fayda sağlar. Onları lokomotif olarak görmeliyiz. Yerli de devşirme de baraja tabi tutuluyor ve barajı geçen yarışmalara katılıyor. Kimseye engel yok.

7 MiLYON DA YETMEZ

DEVŞİRMELERLE atletizm kalkınmaz. Devşirmeyi öncü olarak getirirseniz, tamam. Öncelikle sistemi değiştirmemiz lazım. Madalya odaklı değil, insan odaklı bir politikaya geçmeliyiz. Yoksa dopingin de önüne geçilemez. Eğitim müfredatından spor teşkilatındaki yapılanmaya kadar baştan aşağı değişim şart. Yoksa 7 milyon devşirmeyle de sonuç değişmez. Devşirmelerin madalyaları halkı mutlu etmiyor.  Mehmet YURDADÖN - Eski Federasyon Başkanı

Haberin Devamı

RADİKAL  OLUNMALI

DÜNYADA çok örnekleri var. Ancak biz çok büyük bir genç nüfusa sahibizi ve milyonlarca gencimiz keşfedilmeyi beklerken devşirme tercihini anlamakta zorluk çekiyorum. Geçmişe bakılınca da madalyalar hep devşirme sporcularla alınıyor. Federasyon radikal kararlar almalı. Kendi çocuklarımıza yatırım yapacak mıyız? Bunu cevaplamalıyız. Artık çok büyük bütçeler var. Necdet AYAZ - Eski Milli Atlet

İKİ TARAFIN DA HAKKI VAR

HER iki tarafta da doğru yanlar var. Misal Jak Harvey, Usain Bolt’u geçemeyeceği için kendini geliştireceği bir yere gitmek isteyebilir. Devrişremeyi kulüpler yapıyor. Federasyon da Türk vatandaşı olan birini onaylamak zorunda. Anayasal bir hak vak. Sayısal tartışma da anlamsız. ‘Afrika Şampiyonası’ gibi diye Tweet attım, ancak Türkiye’yi kast etmedim. Herkes sporcu devşiriyor. Ertan HATiPOĞLU- Antrenör

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!