Cape Town Belediyesi'nden İTO'ya ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Cape Town Belediyesinden İTOya ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2016 16:39

Cape Town Belediyesi'nden İTO'ya ziyaret

Haberin Devamı

GÜNEY Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town Belediye Başkanı Patricia de Lille beraberindeki iş heyetiyle, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Cape Town Belediye Başkanı Patricia de Lille ve beraberindeki heyeti ağırladı. Ziyarete heyete, Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pule Isaac Malefane ve Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın da katıldı. Cape Town Belediye Başkanı Patricia de Lille, "İzmir'deki yatırım olanaklarını görsünler diye kalabalık bir iş heyeti ile geldim" dedi. Türkiye'de bulunmaktan mutlu olduklarını belirten de Lille, "İzmir'in güçlü bir potansiyeli olduğunu biliyoruz. Bu potansiyelden Cape Town adına neler çıkartabileceğimizi öğrenmek adına buradayız. Gelecek şubat ayında da aynı şekilde İzmirli iş adamlarını da Cape Town'da görmekten mutluluk duyacağız" dedi.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, 2014 yılında Cape Town'dan bir heyetin ziyarete geldiğini hatırlatarak, "İzmir ve Cape Town'ın kardeş şehir olmasıyla ilgili İzmir ziyaretiniz vardı. Tekrar bir işadamı heyeti ile İzmir'de olmanızdan çok mutluyuz. Aslında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte biz sizi ziyarete gelecektik. Ancak Aziz Kocaoğlu'nun da benim programımda da değişiklik oldu. Umuyorum ki 2017'de ülkenize geliriz" diye konuştu.
"MANDELA TARAFINDAN DESTEKLENEN BİR SİYASETÇİ"
"Afrika üçüncü bin yılın yükselen pazarı yükselen kıtası" diyen Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:
"Afrika kıtasının en büyük ekonomik gücü Güney Afrika. O nedenle biz mutlaka bir iş adamı heyetiyle gelerek Ege Bölgesi'nin Güney Afrika'nın iş ilişkisini geliştirmek zorundayız. Siz Güney Afrika için de bizim için de çok önemlisiniz. Sayın belediye başkanı aynı zamanda 2014 yılının sonuna kadar parti lideri ve Mandela tarafından desteklenen bir siyasetçi. Şuanda Güney Afrika ile iş ilişkilerimiz istenen düzeyde değil. Aramızdaki ticaretin boyutu 1 milyar doları bile bulmuyor. G 20 üyesi olan Güney Afrika'nın ekonomisi güçlü dünyada ilk 20 ülkeden birisi. O nedenle Fahri Konsolosumuz Tamer Taşkın'ın da desteğiyle bu ilişkileri geliştirmek için çalışmalıyız."
Güney Afrika'nın yeraltı zenginliklerine dikkat çeken Demirtaş, "Özellikle altın konusunda dünyanın önemli rezervlerine sahip bir ülke. Ama sadece doğal kaynakları değil aynı zamanda sanayisi ile de güçlü. Afrika kıtasının sanayisinin neredeyse yarısından fazlası Güney Afrika'da bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Cape Town Belediyesiyle kardeş belediye olması, bizim bu ilişkilerimizde önemli destek sağlayacaktır" diye konuştu.
"HEDEFİMİZ 10 YIL İÇİNDE UZAYA UYDU GÖNDERMEK"
İş heyetinde bulunan temsilcilerden birinin eğitim teknolojileri üzerine çalıştığını öğrenen Demirtaş, "İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde henüz uzay konusunda yeniyiz. Ancak 10 yıl içindeki hedefimiz uzaya uydu göndermek. O yüzden sizinle irtibata geçmek bizim için önemli" diyerek, temsilci için üniversite yetkileriyle görüşme olanağı sağladı.
Görüşmenin ardından Cape Town Belediye Başkanı Patricia de Lille, Demirtaş'a Güney Afrikalı sanatçıların devekuşu yumurtası kullanarak hazırladığı eserleri hediye etti. Demirtaş ise de Lille'e İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin tasarladığı ipek şalı, ortasında inci bulunan bir plaketi ve de Lille'in özel ilgisi nedeniyle bir şişe rakı hediye etti.
Timur TARLIĞ/İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!