Çapak çocuğun gözünün delinmesine yol açabilir

Güncelleme Tarihi:

Çapak çocuğun gözünün delinmesine yol açabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2015 14:39

Genellikle uykudan kaynaklandığı ve doğal bir salgı olduğu düşünülen gözdeki çapaklar, anneden bebeğe geçen hastalıkların ve enfeksiyonların habercisi olabiliyor. Özellikle yenidoğan bebeklerde çapaklanma bel soğukluğu hastalığının bile habercisi olabilir.

Haberin Devamı

Özellikle yeni doğan bebeklerde çapaklanmanın önemli bir sorun olduğunu ve nedenin hızla araştırılması gerektiğini belirten Dünyagöz Bursa’dan Op. Dr. Fatma Altınsoy, “Çapaklanma anneden bebeğe doğum yoluyla geçen ve ilk 24 saatte gözün delinmesine neden olabilen ‘Gonore’ yani bel soğukluğu hastalığının önemli bir habercisi olabilir. Bu nedenle aileler bebeklerde meydana gelen çapaklanmaya asla çapaklanma deyip geçmemeli.” uyarııs yaptı.

Çapak çocuğun gözünün delinmesine yol açabilir

ANNEDEN BEBEĞE GEÇEN BEL SOĞUKLUĞUNUN HABERCİSİ OLABİLİR

Cinsel yolla erkeklerden kadınlara geçen birçok enfeksiyon ve hastalık anneden de bebeğe geçerek bebeklerin göz ve beden sağlığını tehdit edebiliyor. Bilhassa yeni doğan bebeklerde çapaklanma probleminin hafife alınmaması gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Fatma Altınsoy, “Çapaklanma, bebeklerde göz nezlesi ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedeniyle olabileceği gibi anneden bebeğe geçen bel soğukluğu hastalığı ve herpes enfeksiyonları başta olmak üzere birçok hastalığın belirtisi de olabilir. Bu nedenle anne babalar bebeklerinin gözlerinde oluşan çapaklanma ve kanlanma gibi problemleri dikkate almalıdır.” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Çapak çocuğun gözünün delinmesine yol açabilir



24 SAATTE GÖZÜN DELİNMESİNE SEBEP OLABİLİR

Genellikle erkekten kadına cinsel yolla bulaşan klamidyal enfeksiyonlarının ve bel soğukluğu hastalığının normal doğum esnasında bebeğe geçebildiğini söyleyen Op. Dr. Fatma Altınsoy, “Bebeklerde ilk 24 saatte müdahale edilmezse göz delinmesine dahi yol açabilir. Bu nedenle bebeklerin gözlerine doğar doğmaz koruyucu amaçla gümüş nitrat damlatılır.” ifadesini kullandı.

TEŞHİS HIZI TEDAVİ BAŞARISINI ETKİLİYOR

Teşhis ve tedavide hızlı hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Fatma Altınsoy, şöyle devam etti: “Bel soğukluğuna bağlı enfeksiyon belirtileri genellikle doğumdan sonraki ilk 48 saatte ortaya çıkarken, diğer enfeksiyonlarda bu süre 5 ila 7 gün arasında olabiliyor. Cinsel yolla bulaşan klamidyal enfeksiyonlarda ise belirti süresi 10 güne, hatta 1 aya kadar uzayabiliyor. Bu sebeple bebeklerin takibinin iyi yapılması ve bebekte doğumsal olarak ortaya çıkan bu enfeksiyonların damlalarla vakit kaybetmeden tedavi edilmesi son derece önemlidir.”

Haberin Devamı

Çapak çocuğun gözünün delinmesine yol açabilir

DOĞUMDAN İTİBAREN BİR YAŞINA KADAR MUTLAKA GÖZ MUAYENESİ OLMALI

Çapaklanmanın haricinde, normal şartlarda bir bebeğin doğumdan itibaren bir yaşına kadar olan sürede mutlaka göz hastalıkları açısından değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Fatma Altınsoy, şu uyarıları yaptı: “Aileler özellikle bebeğin gözünde leke varsa. Göz bebeğinde beyazlık görünüyorsa. Göz kapağı şişik ve kızarıksa. Işıktan aşırı rahatsızlığı varsa. Göz bebeklerinde titreme varsa. Bebek boynunu eğik tutuyorsa. Gözünde devamlı sulanma oluyorsa. Ailede doğumsal katarakt öyküsü bulunuyorsa dikkatli olmalı."


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!