Çantanıza sağlıklı atıştırmalıklar atın

Aslına bakarsanız gittiğiniz coğrafyaların yemek kültürünü tanımanızı öneririm.

Ama şu veya bu nedenle yeni tatlara açık değilseniz, temizliğinden kaygı duyuyorsanız çantanıza birkaç günlük fındık, çeviz, badem, incir gibi sağlıklı atıştırmalıklar, kepekli diyet bisküviler, dayanıklı meyveler atabilirsiniz. Ama ABD gibi bazı ülkeler, taze meyve-sebze sokmanıza sorun çıkarabilir yeri gelmişken uyarayım.

İnternetteki bloglarda, seyahat sitelerinde gittiğiniz yerle ilgili paylaşılanlar da bu konuda iyi fikir verebilir. Ayrıcu unutmayın ki her ülkede sık görülen mikroplar farklı olabiliyor. Bilmek, önlem almayı kolaylaştırır.
Ayrıca:
* Temizliğinden emin değilseniz çiğ gıdalardan kesinlikle uzak durun. Kabuğunu soyarak yiyin.
* Sıcak mevsimse pişmiş gıdalar dahi beklerken bozulabilir. Tazeliğinden emin olun. Açıkta ve beklemiş yiyecekleri yemeyin.
* Kapalı şişelerde satılan suları için.
* Pastörize olmayan süt ve süt ürünlerini tüketmeyin.
* Gittiğiniz lokantaların temizlik durumlarına ve hijyen kurallarına uyma konusundaki titizliklerine dikkat edin.
* Yemek düzeninin değişmesinden dolayı, gastrit, reflü, turist ishali gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Doktorunuza danışarak çantanızda probiyotik kapsüller (saccaromyces türü faydalı bakteriler içeren probiyotik kapsüller), siprofloksasin, trimetoprim/sülfametoksazol veya azitromisin içeren antibiyotikler ve ishal olma durumunda kullanılabilecek “loperamid” içeren ishali azaltıcı ilaçların bulunması faydalı olabilir.
* Tuvaletten çıktıktan sonra ellerinizi mutlaka iyi yıkayın.
* Her daim bağışıklık sistenizi güçlü tutmaya çalışın. Aksi halde “buluttan nem kapar” kolayca hastalanırsınız.
Yazarın Tüm Yazıları