Çanta’nın ormanlarına çöp deposu yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Çanta’nın ormanlarına çöp deposu yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çanta Beldesi İkiz Tepeler bölgesinde Silivri Belediyesi tarafından yapılmakta olan Çöp Depolama Tesisi üç belediyeyi birbirine düşürdü. Çanta Belediyesi, Silivri ve Selimpaşa belediyelerinin kullanacağı tesisi ormanı yok ettiği ve Çanta'nın içme suyu havzasını kirleteceği için istemiyor.

Çanta Belde Belediyesi, Silivri Belediyesi ve Selimpaşa Belediyesi ile çöp yüzünden kavgalı. Silivri Belediyesi Çanta sınırları içinde kalan ormanlık bir arazide bir çöp depolama tesisi yapıyor. Çanta Belediyesi hem ormana zarar veren hem de beldenin su havzasını kirletebilecek bu çöp depolama tesisinin yapımına engel olmaya çalışıyor.

Yapımına başlanan çöp depolama tesisi Orman Bakanlığı'nın gösterdiği ormanlık alanda ve Çanta'nın içme suyu havzasının 1 km. yakınında yapılıyor. Belde Belediyesi deponun yapımını durdurmak için hukuki yollara başvurdu ve çalışmaların yapıldığı alanı İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurması kararı üzerine üç kez mühürledi. Fakat her defasında mühür kırıldı ve çalışmalar devam etti. İş o kadar ileri gitti ki Başkan Yardımcısı İhsan Arabacıoğlu gözaltına alındı.

Tek sorun çöp değil

Beldenin aslında sadece çöp deposu ile başı dertte değil. Çöp deposunun yapıldığı ormanlık alanın 8 bin dönümünde, Orman Bakanlığı tarafından bir madencilik şirketi olan KİTAŞ A.Ş'ye maden arama izni verildi. Şirketin maden aradığı alanın bir kısmı 1980'li yıllarda maden arama iznini veren Orman Bakanlığı tarafından, bir kısmı ise TEMA tarafından ağaçlandırılmış ve koruma altına alınmıştı. Şimdi koruma altına alınan bu ormanlık alanda bir yandan Silivri Belediyesi bir yandan Kitaş çalışma yapıyor. Bu çalışmalar esnasında koruma altında olan ormanlık bölgede yetiştirilen ağaçlar ortadan kaldırılıyor.

Siyasi rant var

Çanta Belediye Başkanı Saffet Sert ‘‘Burası siyasi rant çevrelerinin oluşturulduğu bir yer. Koruma alanı ilan edilmiş ormanı yok ediyor. Çöp depolama konusunda Silivri Belediye Başkanı Selami Değirmenci ile konuştuk. Çünkü çöp bizim de problemimiz. Hazırlamış olduğumuz bir çöp arıtma fabrikası projemiz var, üstelik fabrikanın yapımı için yurtdışından kredi de hazır. Çöpü depolamaktansa bu çevreye hizmet verecek bir çöp arıtma fabrikası kurmak çok daha akılcı bir şey’’ dedi. Sert sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Silivri Belediyesi'ne dedik ki mutlaka böyle bir yer yapacaksanız ormana, su havzamıza değil, buna daha uygun yerler var orada yapın. Bunu da kabul etmediler, ormanı yok etmeye, suyumuzu kirletmeye kararlılar, biz de hukuki olarak mücadele etmeye kararlıyız. Kitaş'ın kömür aradığı bölgede bulunan kömürün miktarı çok az, ayrıca kalorisi çok düşük ve kalitesiz. Oradan çıkan kömür yapılan masrafı karşılayamaz. Amaçları kömür çıkarmak değil oradaki çakılı çekip satıyorlar. Orman ticari bir faaliyete kurban gidiyor.’’

Çöpümüzü nereye dökeceğiz

Silivri Belediye Başkanı Selami Değirmenci yaptıkları çöp depolama tesisi için şunları söyledi: ‘‘Çöpü nereye dökeceğiz. 7 bin insanın yaşadığı bir yer burası. 1989 yılından beri bir çöp alanı için uğraşıyorduk. 1997 yılında Orman Bakanlığı bu yeri bize tahsis etti. Burası için ÇED raporu ve birçok bakanlıktan görüş aldık. Yapılan tesiste çöp depolanacak, sızdırmazlık sağlanacak. Oluşacak metan gazı için tahliye boruları yapılacak. Çevreye kötü etkisi olmayacak. Çanta'nın 1 km ilerideki su havzalarını kirletmemiz mümkün değil. Üstelik kendileri çöplerini su kaynaklarının üzerine döküyorlar’’ dedi. Ormanlık alanda ağaç kestikleri ve onlara çöp depolama tesisi için Çanta Belediyesi tarafından yer gösterildiğine ilişkin iddialara karşı ise Selami Değirmenci şunları söyledi: ‘‘Biz neresi gösterilirse oraya bu tesisi yapmak zorundayız Orman Bakanlığı burayı verdi. Üç Göl Belediyeler Birliği tarafından bir çöp arıtma fabrikası yapacağız. Orası yapılana kadar burayı kullanacağız. Üstelik bizim çöpümüz Avrupa çöpü değil. Bizde arıtma gibi bir şey olmaz. Yapılması planlanan fabrika için yer arıyoruz. Buralar benim yaşamımı geçireceğim yerler, neden kirleteyim’’.

Çanta Belediyesi'nin Avukatı Atilla Ataol ‘‘Orman Bakanlığı ve TEMA tarafından ağaçlandırılan alan için bir ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) raporu alındı. ÇED raporuna göre burası ormanlık alan değil. Bu koşullarda şirketin ticari faaliyet gösterebilmek için Çanta Belde Belediyesi'nden izin alınması gerekiyor. Bu hatırlatıldığında şirket yetkilileri burası ormanlık alan, diyor. Ormanlık alansa burada bu çalışmayı yapamazsınız dediğimizde ise 'Burada orman yok ki küçük birkaç bitki var' diyorlar’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!