Çanta detoksu

Hayatın her alanında detoks yapmanın faydalarını yazıyorum. Yeni önerimse çanta detoksu. Sırtınız ağrıyor mu? Pek çok rahatsızlığınızın sebebinin ağır çantalar olduğunu biliyor musunuz?

Haberin Devamı

10 yıl kadar önce, Doğan Hızlan ağabeyle sohbet ederken, ona şöyle bir öneride bulundum: “Sadece beden ve ruhumuzu değil, hayatımıza ilişkin pek çok şeyi detokslamalı; bir güzel törpüleyip köşelerinden, sivriliklerinden arındırmalı, fazlalıklarını atıp hafif ve anlaşılabilir kılmalı, daha çok bizim olan, işimize daha çok yarayan basit, sıradan ama faydalı şeyler haline getirmeliyiz. Belki edebiyatı bile azıcık detokslamayı düşünmeniz lazım!”
Doğan Ağabey önerimi (doğal olarak) beğenmedi.... Mutad nezaketi ve tatlı bir gülümsemesiyle, “Sen şimdilik bana bu beden ve ruh detoksu denen şey nedir onu anlat yeter” deyip konuyu kapattı.
Detoks konusundaki yeni bir öneriyi de, geçen hafta TV programımda, hanımlara yaptım: Çanta detoksu!

ÇANTA DETOKSU DA NE

Haberin Devamı

Özellikle büyük şehirlerde yaşayan kadınların yaşamları (çantalarıyla birlikte izlediğimizde) gezgin salyangozlar ya da yorgun kaplumbağaların hayatına benziyor. Malum, modalar, trendler derken çantalar büyüdükçe büyüyor, yeni hayat da, hanımların hayatlarına ilişkin pek çok şeyi (makyaj setleri, cep telefonları, iPhone’lar, iPad’ler ya da dizüstü bilgisayarlar, kocaman taraklar, ev ve araba anahtarları hatta bazen kitapları) yanlarında taşımalarını gerektiriyor. Hanımların çoğu, yıllardır kurtulamadıkları sırt, boyun ve baş ağrılarının bu ‘çantasal yük’ten kaynaklandığının farkında bile değiller. ıçi tıka basa dolu büyük ve ağır bir çanta, beliniz sırt ve omzunuz için ciddi ortopedik riskler yaratabiliyor; bel, sırt ve boyun ağrılarını kaçınılmaz hale getirebiliyor. Ağır bir çantayı sürekli olarak taşımak kaslarda gerginliğe ve yorulmaya, duruş bozukluklarına, beden pozisyonunda doğal olmayan farklılaşmalara neden olabiliyor.
Çanta detoksu tanımıyla güncellemeye çalıştığım çantaları hafifletmek tavsiyesi sırt ve boyun ağrılarından kurtulmanızı, en azından azıcık hafifletmenizi sağlayabilir. şaka bir yana, bel, sırt ve boyun ağrıları, günümüzün yaygın sağlık sorunlarından. Ağır ve iri çantalarda çok daha önemli sebepleri olabilen bir sorun.

Haberin Devamı

BUNLAR DA ÖNEMLİ

Çanta detoksu sağlıklı bel sırt boyun ergonomisi için vazgeçilmez bir zorunluluk ama, sırt ve boyun ağrılarından yakınıyorsanız dikkat etmeniz gereken basit ama etkili daha pek çok basit ama önemli detay var: ışte onlardan bazıları...
* Ev işleri yaparken bel, sırt ve boynunuzu daha az yorun, koruyucu pozisyonlar almaya gayret edin.
* Temizlik işleri yaparken bahçenizle uğraşırken bir nesneyi bir yerden bir yere taşırken, çekerken, iterken, kaldırırken, indirirken belinize sırt ve boyunuza zarar vermeyecek pozisyonlar almaya çalışın.
* Bir nesneyi kaldırırken mümkün olduğu kadar kendinize yakın tutun.
Bir şeyi başka bir yere aktarmak için dönmeniz gerekiyorsa sadece üst bedeninizi döndürmeyin, omuzlarınızı, kalça ve ayaklarınızı aynı anda döndürmeye gayret edin.
* Vücut ağırlığınızın yarısını geçen hiçbir ağırlığı belinizden yukarı kaldırmayın. Kaldıracağınız nesneyi kendinize yakın tutun, karnınızı ve kalçanızı iyice sıkın, yüzünüzü nesneye dönük tutun, belinizle değil dizlerinizi bükerek eğilin ve nesneyi en rahat pozisyonda kaldırmaya çalışın. Kaldırma süresince sırt kaslarınızı değil, bacaklarınızı kullanın.
* Bilgisayar karşısında doğru oturma pozisyonu almaya çalışın. Ofisinizde veya evinizde otururken sırtınız iyice yaslansın ve ayaklarınız mutlaka yerle temas halinde olsun.
* Telefonda konuşurken telefonu boyun ve omzunuz arasında sıkıştırmayın, kulaklık- mikrofon kullanın.
* Kitap okurken dik oturun, eğilmenizi gerektirmeyecek şekilde durun.
* Araba kullanırken en rahat pozisyonda olmaya, özellikle belinizin rahat pozisyonda durmasını sağlamaya çalışın.
Bel sırt ve boyun güçlendiren egzersizlerden faydalanmayı ihmal etmeyin. Hatta düzenli egzersiz alışkanlığı edinin.
* Sırt ve bel ağrılarının önemli bir kısmı kilo fazlalığı sorunu ile ilişkilidir. Fazla kilonuz varsa verin.

Haberin Devamı

Durum ne zaman ciddi
BİR NOT

Sırt ve boyun ağrılarınıza, ense sertliği, ateş, kollarınızda uyuşma, yanma, karıncalanma ve güç kaybı eşlik ediyorsa, ağrı birden bire ve çok şiddetli başlamış ve şiddetini giderek artırıyorsa, özellikle nefes alıp vermenizi bile engelleyecek kadar canınızı yakıyorsa, baş dönmesiyle birlikteyse, göz kararması, kulak çınlaması varsa, denge bozukluğu ağrıya eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden tıbbi yardım almanız gerekebilir.

Sırt ve boyun ağrılarının sebepleri
AKLINIZDA OLSUN

* Stres-gerginlik
* Uyku sorunları
* Yastık ve yatak yanlışları
* Boyun fıtığı
* Boyun kanalı darlığı
* Kireçlenme
* Osteoporoz
* Tümörler
* ıltihap (verem, Malta humması)
* Romatoid artrit
* Ankilozan spondilit
* Travmalar
* Yanlış hareket ve pozisyonlar

Yazarın Tüm Yazıları