Cannes'ın en iyi kısa filmi 'Sessiz' oldu

Güncelleme Tarihi:

Cannesın en iyi kısa filmi Sessiz oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2012 20:30

65. Cannes Film Festivali'nde, kısa metrajlı filmler kategorisinde yarışan Türk yönetmen Rezan Yeşilbaş'ın “Sessiz” adlı filmi “Altın Palmiye” ödülüne layık görüldü. Yeşilbaş'ın ödülünü aldıktan sonraki konuşması ayakta alkışlandı.

Haberin Devamı

65. Cannes Film Festivali kapanış töreni görkemli bir törenle yapıldı. Bu yıl tek filmle katılan Türkiye'yi Cannes'da Rezan Yeşilbaş'ın 'Sessiz' filmi temsil etti. Ödül töreninde ilk Altın Palmiye 'Kısa Film dalında verildi. En İyi Kısa Film ödülünü 'Sessiz' filmiyle Rezan Yeşilbaş kazandı.

'CANNES' KIRMIZISI HALININ YILDIZLARI - FOTO GALERİ

"SESSİZ VE YALNIZ BIRAKILMIŞ KADINLARA..."

Rezan Yeşilbaş ödülü almak için sahneye çıktığında sözlerini "ödülü ülkemin sessiz ve yalnız bırakılmış bütün kadınlarına adıyorum" şeklinde bitirdi. Sanatçının konuşması ayakta alkışlandı.

REZAN YEŞİLBAŞ'IN "SESSİZ" ADLI KISA FİLMİ / WEB TV

CANNES FİLM FESTİVALİ KAPANIŞ TÖRENİ- FOTO GALERİ

Yeşilbaş'ın konuşması, Nuri Bilge Ceylan'ın 61. Cannes Film Festivali’nde Üç Maymun filmiyle  En İyi Yönetmen ödülünü aldıktan sonraki "Ödülü, tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkeme adıyorum" sözlerini hatırlattı.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb605df018fbb8f8bd1ffa

TÜRKİYE'DEN YARIŞAN DÖRDÜNCÜ FİLM

Belçim Bilgin ve Cem Bender’in başrollerinde olduğu, daha önce Akbank Kısa Film yarışmasında en iyi film ödülü de alan film, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Müdürlüğü’nün desteğiyle Diyarbakır’da çekildi. Altın Palmiye için yarışan Rezan Yeşilbaş’ın Sessiz / Be Deng adlı kısa filmde1984 yılında Diyarbakır’da tutuklu olan kocasına, cezaevi koşullarında yasak olmasına rağmen yeni bir çift ayakkabı götürmeye çalışan Zeynep’in hikayesi sade ve yalın bir dille anlatılıyor. Sessiz / Be Deng Cannes’da kısa film kategorisinde bugüne dek Türkiye’den yarışan dördüncü film.

 Rezan Yeşilbaş kimdir?

1977'de doğdu. 2008 yılında Marmara Ünivesitesi Sinema-TV Bölümü'nden mezun oldu. Öğrenciyken kısa filmler çekti. Daha sonra CNN Türk televizyonunda belgesel film yapımında çalıştı. Kısa filmi "Hüküm", onun "Kadın Üçlemesi"nin ilk filmiydi. Hüküm yurtiçi ve yurtdışı bir çok festivalde gösterildi ve çeşitli ödüller kazandı. Yeşilbaş, bazı sinema filmlerinde yapım sorumluluğu ve yönetmen yardımcılığı yaptı. Üçlemenin ikinci filmi olan "Sessiz/Be Deng"i ise 2011'de çekti. Şu an üçlemeninüçüncü filminin senaryosunu da hazır bulunduruyoru. Rezan Yeşilbaş, 2008 yılından beri yönetmen Zeki Demizkubuz'un asistanlığını yapmaktadır.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK ÖDÜL AMOUR'A

65. Cannes Film Festivali'nde en büyük ödül olan “Altın Palmiye”, bu yıl Avusturyalı Michael Haneke'nin “Amour” (Aşk) isimli filmine verildi.Michael Haneke, “Ruban Blanc” isimli filmiyle 2009 yılındaki Cannes festivalinde yine “Altın Palmiye” ödülü kazanmıştı.

Bu yılki “Altın Palmiye”yi kazanan “Amour” filmi, iki yaşlı çiftin tutkulu aşk hikayesini anlatıyor. Filmde başrolleri 81 yaşındaki Jean-Louis Trintignant ve 85 yaşındaki Emmanuelle Riva oynuyor.

/images/100/0x0/55eb605df018fbb8f8bd1ffc
Paris ve Viyana'da yaşayan Avusturyalı yönetmen ödül töreninde yaptığı konuşmada, filmin yaşlı baş rol oyuncularına teşekkür etti ve bu oyuncuların performansının filmin başarısını getirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Festivalde en iyi senaryo ödülüne, Romen yönetmen Cristian Mungiu'nun “Au-dela des collines” isimli filmi layık görüldü.

Jüri bu yıl “en iyi yönetmen ödülünü” ise”Post tenebras lux” isimli filmiyle Meksikalı yönetmen Carlos Reygadas'a verdi.

Festivalde bu yılki “jüri ödülü” ise 75 yaşındaki İngiliz yönetmen İngiliz Ken Loch'ın, “La part des anges” isimli filmine verildi.

Cannes festivallerinden aldığı ödül sayısını beşe çıkartan İngiliz yönetmen, törende yaptığı konuşmada, ödülü dünyada kemer sıkma politikalarına karşı çıkanlara adadığını söyledi.

Festivalde, “Altın Kamera” ödülü ABD'li yönetmen Benh Zeitlin'in, “Les Betes du Sud sauvage” isimli filmine “festival büyük ödülünü” de İtalyan
yönetmen Matteo Garrone'nin “Reality” isimli filmine verdi.

Haberin Devamı

“En iyi erkek oyuncu” ödülünü, Danimarkalı aktör Mads Mikkelsen, Tnomas Vinterberg'in yönettiği “La Chasse” isimli filmdeki performansıyla kazanırken, “en iyi kadın oyuncu” ödülünü ise iki Romen Cosmina Stratan ve Cristina Flutur, yönetmen Cristian Mungiu'nun, “Au-dela des collines” isimli filminde gösterdikleri performansla elde etti.

İşte Cannes'da En İyi Kısa Film ödülünü kazanan Yeşilbaş'ın 'Sessiz' (Be Deng) filmi için ünlülerin twitter mesajları...

Abdullah Oğuz (Yönetmen)

Cannesın en iyi kısa filmi Sessiz oldu
Sessiz filminin başrol oyuncusu Belçim Bilgin Erdoğan,  twitter'dan Cannes salondan çektiği fotoğrafı paylaştı.

Rezan Yeşilbaş ve ekibine alkışlar,darısı uzun metrajına inşallah ...

Haberin Devamı

Murat Şeker (Yönetmen)
Cannes'da en iyi kısa film ödülünü alan Rezan Yesilbaş'ı tebrik ediyorum. Ne güzel ki Cannes'da her sene Türk sinemacılar ödül alıyor.

Yekta Kopan
Cannes'da Kısa Film ödülünü alan Sessiz'i ve ekibini kutluyorum. Alkışlarla...

Kutluğ Ataman
Cannes'da Sessiz'e ödül! Kutluyorum! Bravo!

Zeynep atakan (Yapımcı)
Sessiz filmini ve ekibini kutlarım:)  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!