Canlıbalıkçı Tatar İbrahimin Dükkânı

Güncelleme Tarihi:

Canlıbalıkçı Tatar İbrahimin Dükkânı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

1962 senesinde Kumkapulu Tatar İbrahim adında bir balıkçının kendi tuttuğu balıkları kendi eliyle satmak için bulduğu şirin bir buluşudur. İstanbulun büyük günlük gazetelerinden Hürriyetin foto muhâbiri Alâettin Büte'nin çekdiği bir resim gazetenin 14 Kasım 1962 tarihli nüshasında neşredilmiş ve şu satırlar yazılmışdır.

‘‘Kumkapı'da oturan İbrahim Tatar adında bir balıkçı, kendisine has bir buluş sayesinde daha fazla para kazanmaya başlamıştır. Yıllardır hayatını ve ailesinin geçimini balıktan sağlayan İbrahim Tatar, kendi avladığı balıkları, bizzat kendisi satmaktadır. Ancak bu işi yaparken daha fazla müşteri celbetmek için bir şeyler yapması gerektiğine inanmıştır. En sonunda sandalını dört tekerlek üzerine yerleştirmiştir. Böylece İbrahim Tatar, denize açıldığından, sandalı tekerleklerden ayırmakta ve bir deniz vasıtası olarak kullanmaktadır. Balık satarken de, sandalı tekrar tekerlekler üzerine oturtmaktadır. İş bilenin, kılıç kuşananın misali, İbrahim, balıklarını şimdi kısa bir zaman içinde satıp bitirmektedir.’’

Tatar İbrahimin sandalının baş tarafında ‘‘Bu Tatar canlı balık satar’’ diye bir yazı bulunmaktadır, üstüne de süslü bir sandal tentesi gerilmiştir. Bir büyük şehrin günlük hayatında göz zevkidir.

(İstanbul Ansiklopedisi, sayfa 3376)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!