Çankırı'da "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" konferansı

Güncelleme Tarihi:

Çankırıda Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi konferansı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2016 23:57

- AK Parti İstanbul Milletvekili Külünk: - "Açık yüreklilikle söylüyorum, Ankara'da egemenlik millette değil. Ankara'da egemenlik, bürokratizmin... Bürokratizm Türkiye'yi kontrol kulesidir. Anayasa Mahkemesi bunun bir tarafı, Yargıtay bir tarafı, TSK İç Hizmet Kanunu bunun bir tarafı, halkın seçtiği cumhurbaşkanından önceki cumhurbaşkanı bunun bir tarafıdır"- "Parlamenter sistemde Türkiye'de çok sayıda hükümet kuruldu. Parlamenter sistem eşittir, istikrarsızlıktır. Başkanlık sistemi eşittir, istikrardır. Türkiye istikrarı bir modele kavuşmalı"

Haberin Devamı

ÇANKIRI (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, "Açık yüreklilikle söylüyorum, Ankara'da egemenlik millette değil. Ankara'da egemenlik, bürokratizmin... Bürokratizm Türkiye'yi kontrol kulesidir. Anayasa Mahkemesi bunun bir tarafı, Yargıtay bir tarafı, TSK İç Hizmet Kanunu bunun bir tarafı, halkın seçtiği cumhurbaşkanından önceki cumhurbaşkanı bunun bir tarafıdır" dedi.

Milletvekili Külünk, Çankırı Belediyesince 100. Yıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" konferansına konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasında başkanlık sistemiyle ilgili bilgi veren Külünk, başkanlık sisteminin Türkiye için çok önemli olduğunu savundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, kanunların, milletvekilleri tarafından hazırlanmadığını, milletvekillerinin sadece kanunları onayladığını ifade eden Külünk, "Siz kanunları bizim hazırladığımızı sanırsınız ama biz kanunları sadece onaylarız. Çünkü parlamenter sistemde yasama, yürütmenin egemenliği altındadır. Yürütme de bürokratizmin egemenliği altındadır. Ben iktidar partisinin milletvekiliyim, hükümetten gelen tasarı benim tasarımdır. Ben o tasarının noktasına bile dokunmadan onaylarım. Hükümete de o tasarı bürokratizmden gelir. Meclisin duvarına geldiğinde milletvekilleri olarak bizim haberimiz olur." dedi.

Haberin Devamı

Başkent Ankara'da, egemenliğin millette değil, bürokraside olduğunu iddia eden Külünk, "Siz, egemenliğinize sahip çıkmıyorsunuz ki. Açık yüreklilikle söylüyorum, Ankara'da egemenlik millette değil. Ankara'da egemenlik, bürokratizmin... Bürokratizm Türkiye'yi kontrol kulesidir. Anayasa Mahkemesi bunun bir tarafı, Yargıtay bir tarafı, TSK İç Hizmet Kanunu bunun bir tarafı, halkın seçtiği cumhurbaşkanından önceki cumhurbaşkanı bunun bir tarafıdır" ifadelerini kullandı.

Parlamenter sistemde yasamanın yürütme, yürütmenin de bürokratizmin baskısı altında olduğunu, bunun çözümünün de başkanlık sistemi olduğunun altını çizen Külünk, şunları kaydetti:

"Bu sistem ülkeyi istikrarsızlaştırıyor. Parlamenter sistemde millet lider dener. Güçlü lider çıkıncaya kadar sistem kendini istikrarsızlığa mahkum eder. Parlamenter sistem Türkiye'yi istikrarsızlığa mahkum edip 'kavgaları ya IMF kapısında ya da askeri karakolda bitirmek' demektir. Parlamenter sistemde Türkiye'de çok sayıda hükümet kuruldu. Parlamenter sistem eşittir, istikrarsızlıktır. Başkanlık sistemi eşittir, istikrardır. Türkiye istikrarı bir modele kavuşmalı. Türkiye başkanlık sistemiyle yönetilseydi 70 yılda 14 hükumet görecekti şimdi 64 hükumet gördü. Çünkü parlamenter sistem siyaseti de istikrarsızlaştırıyor. Başkanlık sistemi en az parlamenter sistem kadar demokratiktir. Başkanlık sistemi uzlaşmaya mecbur eden bir sistemdir, parlamenter sistem uzlaşmadan uzaklaştıran bir sistemdir."

Haberin Devamı

Halkın başkanlık sisteminde doğrudan iktidar olduğuna dikkati çeken Külünk, "Parlamenter sistemde siz dolaylı iktidarsınız, başkanlık sisteminde doğrudan iktidarsınız. Parlamenter sistemde siz başbakan seçmiyorsunuz, seçtiğinizi zannediyorsunuz. Siz, milletvekili seçiyorsunuz, başbakanı cumhurbaşkanı atıyor. Mevcut anayasa cumhurbaşkanına başbakanı atama yetkisi veriyor" dedi.

Konferansın sonunda Belediye Başkanı İrfan Dinç, Külünk'e Çankırı'nın yöresel ürünlerinden olan tuzdan yapılmış lamba hediye etti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!