Çankaya’da nikah turizmi

Güncelleme Tarihi:

Çankaya’da nikah turizmi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2015 15:22

Çiftleri düğün gününden sonra çekmece köşelerinde unuttuğu Aile Cüzdanı, uluslararası niteliğiyle bir tür “nikah turizminin” konusu oldu. Ortadoğu’da artan istikrarsızlığın da etkisiyle çevre ülkelerden gelip “uluslararası nikah” kıydıran yabancıların sayısı artıyor.

Haberin Devamı

Büyükelçilikleri sınırlarında barındırması ve işlemlerdeki hız nedeniyle tercih edilen Çankaya Belediyesi, son aylarda yüzlerce yabancıya nikah kıyarak Uluslararası Aile Cüzdanı verdi. Toplumda genellikle “Aile Cüzdanı” olarak bilinen belge, aslında Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere göre veriliyor ve “Uluslararası Aile Cüzdanı-Livret de Fa­mil­le In­ter­na­ti­ona­l” adıyla birçok Avrupa ülkesinde resmi kabul görüyor. Cüzdan, Türkiye’nin taraf olduğu Milletlerarası Aile Hukuku ve Uluslararası Aile Cüzdanı İhdasına Dair Sözleşmeye göre oluşturuluyor ve Türkçenin yanı sıra İngilizce, Fransızca düzenleniyor. Sözleşme, cüzdandaki kayıtların latin matbaa harfleriyle basılmasını, biri cüzdanı veren devletin resmi dili, diğeri Fransızca olmak üzere en az iki dil bulunmasını ve statü tanımlarında uluslararası kodların kullanılmasını zorunlu kılıyor. Evlilik cüzdanı, seçimde oy kul­la­na­bil­mek için kim­li­ği ka­nıt­la­yı­cı bel­ge­ler­ arasında da sayılıyor.

Haberin Devamı

NOTER VE TERCÜMANLA

Edinilen bilgiye göre, son aylarda Çankaya Belediyesi’nce kıyılan ve çiftlerden en az birinin yabancı olduğu nikah sayısı 378’i buldu. Çiftlerden ikisinin de yabancı olduğu evliliklerin sayısı 70, yabancı erkekle evliliklerin sayısı 62 ve yabancı kadınla evliliklerin sayısı 246 oldu. Milletlerarası Aile Hukuku’na göre, bu tür yabancı evliliklerin yapılabildiği merkezlerden birisi olan Çankaya, büyükelçiliklere yakınlığı nedeniyle de tercih ediliyor. Çiftlerin evrakında sorun olmazsa yabancıların evlilik süreci 7 ila 10 gün arasında gerçekleşiyor. Uluslararası hukuk gereği yeminli tercüman ve noterden onay alınmadan yabancıların nikahı kıyılmıyor.

KIBRIS’TAN GELDİLER

Çankaya’da bu hafta nikah kıyan son çift İngiliz Alison Jayne Beckett ile Lübnan vatandaşı Vincent Akiki oldu. Akiki emlakçılıkla uğraşırken, Beckett ise hasta bakıcılığı yapıyor. 3 yıldır Kıbrıs’ta yaşadıklarını ve daha önce de tatil için Türkiye’ye geldiklerini belirten çift, nikahın uluslararası niteliği bulunduğundan ülkelerindeki prosedürlere bakmaksızın Türkiye’yi tercih ettiklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!