Çankaya’nın ‘demir atları’

Güncelleme Tarihi:

Çankaya’nın ‘demir atları’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2015 01:24

Çankaya Belediyesi, bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ‘Avrupa Bisiklet Meydan Okuması’na (European Cycling Challenge-EEC) katıldı.

Haberin Devamı

Çankaya Belediyesi Türkiye’yi temsil ederken, Ankara da bu organizasyona katılan ilk Türk kenti oldu. Temel hedefi, ‘şehir içi ulaşımda bisiklet kullanımını yeniden özendirmek ve yerleştirmek’ olan EEC; egzost dumanının azaltılmasını, hava kirliliğinin önlenmesini ve gün içinde aktif spor yapan sağlıklı nesillerin yetişmesini amaçlıyor.
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, bisikletin ülkemizde kent içi ulaşım aracından ziyade spor ve eğlence amaçlı kullanıldığını belirterek, “Bu meydan okuma Çankaya için bir başlangıç olacak” dedi.
Çankaya Belediyesi’nin 22 Nisan Dünya Günü’nde imzaladığı Avrupa Başkanlar Sözleşmesi’yle karbon salınımını 2020 yılına kadar yüzde 25 oranında düşürmeyi taahhüt ettiğini vurgulayan Taşdelen, şunları kaydetti:

ŞAMPİYONLUK BEKLENTİMİZ YOK

Haberin Devamı

“Kent içi uygun mesafelerde bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak, bu taahhüdümüzü yerine getirebilmemiz için atılacak önemli adımlardan biri. Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen meydan okumaya Çankaya ilk kez katılıyor. Kentlerimizde bisiklet kullanım oranını da göz önünde bulundurursak şampiyonluk gibi bir beklentimiz, şimdilik, yok. Ancak bu meydan okumanın, Çankaya’da ve Ankara’da bisikletlilerin günlük yaşamda karşılaştıkları sorunları göstermesi ve bizim bu sorunlara çözüm üretmemizi sağlaması açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle her yaştan Çankayalıyı ve hatta Ankaralıyı Çankaya takımı için pedal çevirmeye davet ediyorum.”

NASIL KATILACAKSINIZ?

Çankaya takımında yer almak için yapmanız gereken akıllı telefonlar için yazılan Cycling365 adlı uygulamayı telefonunuza indirmek ve kurmak. Eğer bisiklet seviyor ancak akıllı telefon kullanmıyorsanız; her gün bisikletle aldığınız mesafeyi http://www.cyclingchallenge.eu/tr/ adresine de girebilirsiniz. Üstelik yarışmaya 1 Mayıs’ta başlamanız gerekmiyor. Sistem veri girişlerini ileri ve geri dönük olarak kabul ettiğinden pedal çevirmeye 24 Mayıs’ta da başlasanız kazandığınız puanlar Çankaya hanesine yazılacak. 15 ülkeden 39 kentin birbirine meydan okuduğu EEC’nin internet sitesi de buna göre düzenlendi. Meydan Okuma’yla ilgili güncel gelişmeleri, Çankaya’nın ve rakiplerinin durumunu ise ECC2015’in Facebook sayfasından takip edebilirsiniz. Çankaya Belediyesi ayrıca Çankaya Takımı’nda yer alan tüm başkentlileri bisiklet sürerken ya da bisikletleriyle çektikleri fotoları #ECC2015eu etiketiyle doğrudan Instagram, Twitter ve Facebook’ta paylaşmaya davet ediyor.

Haberin Devamı

TEMEL KURALLAR NELER?

* Her türlü bisikletin kullanılabildiği EEC’de örneğin, okula, işe, alışverişe, sinemaya ya da arkadaş toplantısına giderken çevirdiğiniz her pedal EEC2015 için Çankaya Takımı’na puan kazandırıyor.
* Spor yarışmaları kapsamın dışında; dolayısıyla saatte ortalama 25 kilometreden daha yüksek hızdaki ve en yüksek hızı saatte 40 kilometreden fazla olan sürüşler ile 30 kilometreden uzun sürüşler ana lider tablosundaki hesaplamaya katılmayacak.
* Ana lider tablosunda sadece kent sınırları içerisinde seyahatlerin toplam kilometre sayısı hesaplanacak.
* Turistik gezi amacıyla gelmiş olsanız da o kent takımına katılabilirsiniz ancak sadece bir kent takımına katılmak mümkün.
* Kent takımı içerisinde şirketler, okullar, sosyal gruplar, taraftar grupları da kendi alt takımlarını oluşturabilir ve kendi aralarında yarışırken kentlerinin puanını artırabilirler.
Kurallarla ilgili detaylı bilgilere Türkçe olarak hazırlananhttp://www.cyclingchallenge.eu/tr/rules adresinden ulaşabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!