Çandır: Nohuta verilen destek amacına ulaşmadı

Güncelleme Tarihi:

Çandır: Nohuta verilen destek amacına ulaşmadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2018 11:53

Çandır: Nohuta verilen destek amacına ulaşmadı

Haberin Devamı

 

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Korkuteli ve Elmalı'da yetiştirilen nohutta, üretimin artırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması gibi amaçlarla yapılan destekleme ödemelerinin amacına ulaşmadığını, üreticiyi motive etmediğini, aksine üretimin destekleme kapsamında olmasına rağmen azaldığını söyledi.

ATB Şubat ayı olağan meclis toplantısı, Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında gerçekleşti. Meclis üyeleri, gündem maddelerinin görüşülmesinin öncesinde Suriye'de devam Zeytin Dalı Harekatı'nda şehit düşen askerler için saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı'nı okudu. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım sektöründe 2017'nin, istedikleri performansta geçmediğini söyledi. Maliyet artışını satışlara yansıtamadıklarını belirten Çandır, "İhtiyaç duyduğumuz nakdi Türkiye ortalamasının iki kat üzerinde bir taleple krediye yüklenerek karşıladık. Edindiğimiz bu kredileri yatırıma dönüştürmek yerine, varlığımızı koruyabilmek için cari harcamalarımızda kullandık" dedi.

AROMATİK BİTKİLERİN İHRACATI ARTACAK

Hazine arazilerinin tarımsal amaçlı yatırım tahsisini sağlama taleplerinin bir yönetmelikle uygulamaya geçirildiğini kaydeden Çandır, tıbbi aromatik bitkiler ile süs bitkileri alanlarında daha fazla üretim ve daha fazla ihracat yapılarak ekonomiye daha fazla katkı verilmesinin önünün açıldığını söyledi. Çandır, "Bu talebimizin uygulamaya geçmesi için geçen hafta Korkuteli ilçemizde kaymakamlığımız ve üniversitemiz başta olmak üzere kurumlarımızla birlikte hareket ederek, yaklaşık 300 dekarlık alanda pilot bölge üretimine başlayacağız. Bu üretimi Korkutelili üreticilerimize de yaygınlaştırarak orta vadede 10 bin dönümün üzerine çıkarmayı hedeflemekteyiz" diye konuştu.

NOHUTTA ÜRETİM DÜŞTÜ

Hükümetin 14 farklı ürüne destek kararı olduğunu anlatan Çandır, şöyle devam etti:

"Ancak burada bir hatırlatma yapmak isterim. 2016 yılında Korkuteli ve Elmalı ilçelerimizde TÜİK verilerine göre 218 bin dekar alanda nohut üretilirken, geçen yıl yine TÜİK rakamlarına göre 194 bin dekar alanda üretim yapılmıştır. 2016 yılında 38 bin ton üretim yapılırken, geçen yıl 22 bin ton üretim yapıldığı ilan edilmiştir. Yani destekleme olmasına rağmen 24 bin dekar alanda nohut üretiminden vazgeçilmiş ve buna karşılık verim düşüşüne de bağlı olarak nohut üretimi 16 bin ton azalmıştır. Rakamların doğruluğunu kabul edersek üretimin artırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması gibi amaçlarla yapılan destekleme ödemelerinin amacına ulaşmadığını, üreticiyi motive etmediğini, aksine destekleme kapsamında olmasına rağmen üretimin azaldığı görülmektedir. Her iki ilçemizde de o miktarda bir nohut üretimi yapılmamaktadır. Dolayısıyla verilere göre belirlenen desteklenecek ürünlerde bir anlam ifade etmemektedir. Bu nedenledir ki öteden beri talep ettiğimiz sağlıklı bir tarım sayımı zorunluluk haline gelmiştir."

İLERLEME KAYDEDİLEMEYEN KONULAR

Ali Çandır, bazı konularda belirli ilerlemeler kaydedilse de bazı konularda ilerleme kaydedilmediğini söyledi. Geçici vergi mevzuatının iş dünyası üzerinde haksız bir finansman yükü oluşturduğunu belirten Ali Çandır, "İstihdam ve sosyal güvenlikte tarım sektörüne özgü bir model geliştirilmesi, mevcut yapısıyla sektörümüze aşırı yük getiren sosyal güvenlik sisteminin sektörümüzün yapısına uygun bir hale getirilmesi, tarımsal yatırımların önünü açacak ve kayıt altına alacaktır. Gelişmişlik sıralamasında ilk düzeyde bulunan Antalya, tarımsal potansiyelini harekete geçirecek destek ve teşviklerden yeteri kadar yararlanamamaktadır. Bu nedenle kentimizin tarım sektörünün 6'ncı bölge düzeyinde destek ve teşvikten yararlanması sağlanmalıdır" diye konuştu.

KORKUTELİ'NDE SU SIKINTISI

Gündem dışı söz alan meclis üyesi Hüseyin Simav ise Korkuteli'ndeki su kaynakları ile ilgili ciddi sıkıntılar olduğunu söyledi. Bazı köylerde içme suyunda bile sıkıntı olduğunu aktaran Simav, son yağışlarla bazı bitkilerin kurtulduğunu aktardı. Şubat ayından geçerli olmak üzere süte 13 kuruş zam geldiğini belirten Simav, "Ama yem sanayisi yüzde 5 artış zam yaparak süte gelen zammı adeta geri aldı" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!